Η «Αυτοκρατορία του Κακού» από τον Μαζάουερ

Η «Αυτοκρατορία του Κακού» από τον Μαζάουερ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΑ. Ενα ακόμα βιβλίο για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για την άνοδο και την πτώση του Γ΄ Ράιχ, για την εξόντωση των Εβραίων; Ναι, αν προέρχεται από έναν ιστορικό του διαμετρήματος του Μαρκ Μαζάουερ. Στην «Αυτοκρατορία του Χίτλερ. Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια (μτφρ. Κώστας Κουρεμένος, σελ. 730), ο γνωστός στο ελληνικό κοινό Αγγλος ιστορικός μελετά την «αυτοκρατορία του κακού» που στήθηκε στο κέντρο της Ευρώπης στα μέσα του εικοστού αιώνα. Ο όρος «αυτοκρατορία» εδώ έχει τη σημασία του, καθώς, όπως σημειώνει στην εισαγωγή του ο Μαζάουερ, ο Χίτλερ φιλοδοξούσε να περάσει στην Ιστορία ως ιδρυτής μιας αυτοκρατορίας: «Μπορεί να μην είναι αυτός ο συνήθης τρόπος που σκεφτόμαστε τον Φύρερ, αλλά πάντως αυτή ήταν μία από τις ιδέες που είχε ο ίδιος για τον εαυτό του. Οι ναζί πίστευαν πως είχε λάχει σε αυτούς να εγκαθιδρύσουν μιαν αυτοκρατορία που θα τους προβίβαζε σε παγκόσμια δύναμη».

Το όραμα αυτό, με τα ζοφερά παρεπόμενά του, αποτυπώνεται ανάγλυφα στο εσώφυλλο της φροντισμένης αυτής έκδοσης (περιλαμβάνει και λίγες αλλά πολύ χαρακτηριστικές φωτογραφίες): η Βέρμαχτ να παρελαύνει σε όλο της το μεγαλείο – και τη φρίκη βεβαίως. Μια εικόνα που περιέχει την αρχή αυτής της τρομακτικής ιστορίας μα και το τέλος της. Ο Μαζάουερ δεν αναλώνεται σε γραμμικές εξιστορήσεις, αλλά συνδυάζει, όπως πάντα, ένα διεισδυτικό αναλυτικό πνεύμα με μια χορταστική αφήγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή