Νέες εκδόσεις

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΣΑΒΒΑΣ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ

Δοκίμια Αρχιτεκτονικής Πρότυπα, συμβολισμοί και αναιρέσεις στη νεότερη εποχή

εκδ. Libro – σελ. 361

Από τις αρχές της Αναγέννησης ώς την καθιέρωση, τις παραλλαγές και την αμφισβήτηση του μοντέρνου κινήματος στον 20ό αιώνα, ο ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Σάββας Κονταράτος καταθέτει τον εξελισσόμενο προβληματισμό του στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, μέσω ενός συνειδητού θεωρητικού και ιστορικού σχεδίου. Συστηματοποιεί τη γνώση και μαζί και την αμφιβολία, οδηγώντας τον αναγνώστη σε μια στοχαστική διαδρομή μέσω κειμένων με οργανική συνέπεια και λογική αλληλουχία. Η σαφήνεια των θέσεών του δεν υποστηρίζεται από μιαν απόλυτη ή δογματική γραφή, αλλά προκύπτει μέσα από ένα χαρακτηριστικά ήπιο ύφος και μια επαγωγική μέθοδο εξόχως προσωπική.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΥΑΙR LΑΡΙD

Διπλό παιχνίδι

μετ. Στεργία Καββάλου

εκδ. Πόλις – σελ. 280

Πεπεισμένη πως ο άντρας της την απατά, η κυρία Ταλ, σύζυγος ενός πλούσιου αδαμαντοπώλη του Τελ Αβίβ, αποσπά τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τζος Σίρμαν από τη συνηθισμένη του απραξία. Ξεκινώντας την παρακολούθηση, ο Τζος βρίσκει μια κοπέλα που έχει χάσει τις αισθήσεις της και ανακαλύπτει πως έχει πέσει θύμα βιασμού. Για να την γλιτώσει από την κατακραυγή του περιβάλλοντός της αποφασίζει να την φιλοξενήσει σπίτι του, χωρίς να γνωρίζει πώς μπλέκεται σε μια ιστορία όπου η λογική απουσιάζει και οι ταυτότητες διαρκώς μεταβάλλονται.

ΑΝΤΟΝΕLLΑ ΜΟSCΑΤΙ

Μια αιωνιότητα, ή σχεδόν

μετ. Παναγιώτης Τσιαμούρας

εκδ. Αγρα

σελ. 96 – 10 ευρώ

Τι είναι η εμπειρία του χρόνου; Πότε τελειώνει η νεότητα και πού αρχίζουν τα γηρατειά; Αυτή που θέτει αυτά τα ερωτήματα είναι μια Ιταλίδα άνω των σαράντα ετών. Κι αυτό που βλέπει είναι ότι τα βλέμματα των ανδρών απομακρύνονται σιγά σιγά από αυτήν. Αναλογίζεται τότε τη νεότητά της, τόσο κοντινή και τόσο παρούσα, κι ωστόσο χαμένη. Δεν την στοχάζεται με νοσταλγία αλλά με ένα φόβο και μια οργή για το γεγονός ότι δεν θα ζήσει για πάντα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΝΑΤΗΑLΙΕ CLΑΥΕR

Οι απαρχές

του αλβανικού εθνικισμού

μετ. Ανδρέας Σιδέρης

εκδ. Ισνάφι – σελ. 767

Αν και θεωρείται περισσότερο όψιμος από τους άλλους εθνικισμούς της περιοχής, ωστόσο δεν είναι και τόσο. Οπως και οι άλλοι, εμφανίζεται στην αρχή του 19ου αιώνα, αλλά αποκτά σημασία μόνο στο δεύτερο μισό του αιώνα. Αυτό που πράγματι είναι όψιμο είναι η διάχυσή του στους κόλπους ευρύτερων κύκλων από αυτούς που συγκροτούν τους πρώτους αλβανιστές, τους πρώτους δηλαδή υποκινητές της αλβανικής εθνικής ταυτότητας.

ΗΕΙΝΖ A. RΙCΗΤΕR

Η εθνική αντίσταση και οι συνέπειές της

μετ. Ελ. Παναγιωτάτου – Φ. Γαϊδατζή –

Α. Μαρκουλιδάκη

εκδ. Μεσόγειος

σελ. 519 – 18,50 ευρώ

Ο Πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος και η μετεμφυλιακή περίοδος μπαίνουν στο στόχαστρο του ιστορικού. Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ της Γερμανίας, ο Χάινς Α. Ρίχτερ ασχολείται εδώ και σαράντα χρόνια με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη μελέτη του αυτή ξεδιπλώνει το κουβάρι της ελληνικής ιστορίας κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΟΥΛΑΚΟΣ επιμ.

Η φαινομενολογία

του πνεύματος του Γκ. Β. Φ. Χέγκελ

Ερμηνευτικές προσεγγίσεις

εκδ. Αλεξάνδρεια

σελ. 391 – 22 ευρώ

Πώς να «εισαγάγει» κανείς σε ένα έργο που στις σελίδες του διακηρύσσεται απερίφραστα ότι το «αληθές είναι το όλον»; Πώς να συνοψίσει μερικά μόνο στοιχεία του, όταν αυτά αποκτούν για τον Χέγκελ το αληθινό τους νόημα μόνο μέσα στη συνολική φιλοσοφική τους έκθεση; Διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι μελετητές παρουσιάζουν εδώ τη «Φαινομενολογία του πνεύματος» στις κύριες ιστορικές και συστηματικές διαστάσεις της, παρακολουθώντας τη δομή της βήμα προς βήμα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΝΕΣΤΩΡ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

Κλασικά ιδεώδη για μια σύγχρονη παιδεία

εκδ. Ροές

σελ. 168 – 14 ευρώ

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια να αποκτήσει η μελέτη των αρχαίων κλασικών κειμένων μια νέα πνοή. Παράλληλα με τη φορμαλιστική έρευνα των φιλολογικών πηγών και τη γραμματική/συντακτική τους ανάλυση, επιχειρείται μια ρεαλιστική προσέγγιση του κλασικού πολιτισμού όπως αυτός αναδύεται μέσα από τα αρχαία κείμενα. Σκοπός της προσέγγισης αυτής δεν είναι η αναβίωση του ένδοξου παρελθόντος, αλλά η άντληση δημιουργικής έμπνευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΘΟΔΩΡΗΣ Α. ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Πες το έντιμα και απλά

Εγχειρίδιο για νέους δημοσιογράφους

εκδ. Α.Α. Λιβάνη – σελ. 141

Πρακτικός οδηγός, το εγχειρίδιο βοηθά τους σπουδαστές να κατανοήσουν με ποιο τρόπο ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος αξιολογεί, κρίνει, επεξεργάζεται και μεταδίδει την είδηση. Μπορεί ωστόσο να φανεί ενδιαφέρον και σε όποιον θα ήθελε να περιπλανηθεί στις αρχές της δημοσιογραφίας έτσι ώστε να παρακολουθήσει με διαφορετικό μάτι τις ειδήσεις στην τηλεόραση ή να διαβάζει με μεγαλύτερη προσοχή την εφημερίδα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή