Ταξίδι με τον 70χρονο Μικρό Πρίγκιπα στο Πλανητάριο

Ταξίδι με τον 70χρονο Μικρό Πρίγκιπα στο Πλανητάριο

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντίο είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια. Ο καιρός που έχασες για το τριαντάφυλλό σου είναι που το κάνει να έχει τόση σημασία…». Χαρτομάντιλα που κρύβονται γρήγορα στις τσάντες, χέρια που σκουπίζουν το πρόσωπο απ’ τα δάκρυα λίγο πριν ανοίξουν τα φώτα και επανέλθουμε στην πραγματικότητα. «Πω πω τι κλάμα ήταν αυτό…».

Είναι τα πρώτα λόγια των μεγάλων που παρακολούθησαν την πρεμιέρα της προβολής του Μικρού Πρίγκιπα το Σάββατο που μας πέρασε στον Θόλο του Πλανηταρίου στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Τα παιδιά άφωνα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, μιλούν με δέος, τόσο που ακόμη και οι γονείς δεν το πιστεύουν. Μισό και περισσότερο αιώνα μετά τη δημιουργία του παραμυθιού που έμελλε να συντροφεύσει τις προσωπικές αναζητήσεις τουλάχιστον ογδόντα εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο (όσα δηλαδή και τα αντίτυπα που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα) οι εικόνες και το κείμενο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ ζωντανεύουν σε μια εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση. Παραγωγή της ιαπωνικής εταιρείας Goto στην οποία χάρισαν τις φωνές τους μια ομάδα γνωστών Ελλήνων ηθοποιών: η Ξένια Καλογεροπούλου στον ρόλο της αλεπούς, ο Σπύρος Παπαδόπουλος πιλότος, η Ζέτα Μακρυπούλια ως τριαντάφυλλο, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος φίδι, η Ντορίτα Θεοχαρίδου και ο Βασίλης Καΐλας στον ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα, ενώ το βιντεοκλίπ του τραγουδιού που προβάλλεται είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μάριου Φραγκούλη (ο οποίος τραγουδάει), του Παρασκευά Καρασούλου και του Παναγιώτη Σιμόπουλου.

Η προβολή στο Πλανητάριο καθηλώνει. Μόνο η εμπειρία να φωτίζεται ο Θόλος και ξαφνικά να βρίσκεσαι αιωρούμενος μέσα στα σύννεφα, σαν μέσα στο αεροπλάνο του Εξυπερύ φτάνει… Προσγειώνεσαι στην έρημο της Σαχάρας και από το πουθενά η φωνή του Μικρού Πρίγκιπα ο οποίος στέκεται μπροστά σου, πιο ζωντανός από ποτέ, να παρακαλάει: «Ζωγράφισέ μου ένα αρνί». Κι αν για εμάς τους μεγάλους το βιβλίο αυτό ανακαλεί μνήμες και συναισθήματα που δύσκολα να ξεχαστούν, το περίεργο είναι ότι το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Η μετάφραση του έργου από τη Μελίνα Καρακώστα (εκδ. Πατάκη) είναι εξαιρετική, όμως όταν από το ράφι κατεβάσεις εκείνη του Στρατή Τσίρκα το σχόλιο είναι «μαμά δεν συγκρίνεται». Ο Μικρός Πρίγκιπας αγαπιέται με πάθος από τα σημερινά παιδιά τα οποία δεν ενδιαφέρονται και πολύ εάν οι γονείς τους αγοράσουν μια τσάντα, ένα άλμπουμ, ένα σημειωματάριο ή μια κούκλα Πικρός Πρίγκιπας (ένας μάλιστα βρέθηκε στο πάτωμα του Πλανηταρίου και ψάχναμε να βρούμε σε ποιον ανήκε). Περισσότερο ταυτίζονται με τον φίλο τους που «εξημερώνει» μια αλεπού, καθαρίζει τα μπαομπάπ στον πλανήτη του (αστεροειδή Β 612) και πεθαίνει για να επιστρέψει στο ένα και μοναδικό τριαντάφυλλό του. Ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ έγραψε τον Μικρό Πρίγκιπα σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανθρωπότητα. Ηταν το 1940 κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ενώ ο ίδιος ζούσε εξόριστος στις ΗΠΑ μακριά από την κατεχόμενη χώρα του τη Γαλλία. Εζησε μόλις πέντε χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου του αφού 44 ετών χάθηκε καταδιώκοντας γερμανικά αεροπλάνα κάπου πάνω από την Κορσική. Ακολουθώντας τη μοίρα που ο ίδιος συνέγραψε για τον Μικρό του Πρίγκιπα. Μια ιστορία αγάπης: «Αν έρθει κοντά σας κάποιο παιδί, αν γελάσει, αν έχει μαλλιά χρυσαφένια, αν δεν απαντάει όταν το ρωτάτε, θα μαντέψτε ποιος είναι. Τότε σας παρακαλώ, κάντε μου τη χάρη. Μη μ’ αφήνετε τόσο λυπημένο. Γράψτε μου γρήγορα πως ξαναγύρισε…».

Οι άλλες εκδηλώσεις

Παράλληλα με τις ψηφιακές παραστάσεις του Μικρού Πρίγκιπα στο Πλανητάριο (οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Μαρτίου) η Βιβλιοθήκη του Ευγενίδειου Ιδρύματος διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με τιμώμενο πρόσωπο… τον Μικρό Πρίγκιπα. Την Παρασκευή 26 του μήνα η αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη θα διηγηθεί τη δική της εκδοχή με συνοδεία τη ζωντανή μουσική του Γιάννη Ψειμάδα. Από την πλευρά του ο εικονογράφος Αντώνης Ασπρόμουργος θα πραγματοποιήσει μια σειρά μαθημάτων και εργαστηρίων εικονογράφησης βιβλίου όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους βιβλία. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Πληροφορίες: τηλ. 210 9469631 και 632.

Οι περιπέτειες σε κόμικ και κινούμενες εικόνες

Απόδειξη πως ο Μικρός Πρίγκιπας ολοκληρώνει τα εβδομήντα χρόνια από την έκδοσή του, διεκδικώντας το κοινό του ανανεωμένος, είναι δύο βιβλία που επιμελήθηκαν γαλλικές εκδοτικές εταιρείες τα οποία πρόσφατα κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Μικρός Πρίγκιπας σε κόμικς! Ηταν η πρόταση του Ινστιτούτου Εξυπερύ στον διεθνούς φήμης καρτουνίστα Τζοάν Σφαρ που δημιούργησε ένα κόμικ βασισμένο στα αυθεντικά κείμενα του έργου. Ο ήρωας του έργου προκαλεί τον πιλότο να ανακαλύψει ξανά τον κόσμο των ενηλίκων με τα μάτια ενός παιδιού. Ο Σφαρ από την πλευρά του προκαλεί εμάς να «ξαναδιαβάσουμε» το βιβλίο μέσα από τα σκίτσα του και καλεί τους νέους αναγνώστες να γνωρίσουν τον Μικρό Πρίγκιπα της εποχής τους. Ο χρωματισμός σχεδίων είναι της Μπριγκίτε Φίντακλυ, η απόδοση στα ελληνικά της Μαρίας Παπαγιάννη. Ολόκληρη η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα (σε μετάφραση στα ελληνικά της Μελίνας Καρακώστα) με κινούμενες εικόνες (!) ήταν η ιδέα του Associes reunis που έφτιαξε μια έκδοση η οποία ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Είναι ωραίο να ανοίγεις την πρώτη σελίδα και να πετάγεται ο Μικρός Πρίγκιπας με το πράσινο παλτό του. Λίγο πιο κάτω ο πλανήτης του περιστρέφεται, τα μπαομπάμπ κυριολεκτικά ξεφυτρώνουν μέσα από το βιβλίο, ο αναγνώστης μπορεί μόνος του να δύσει τον ήλιο (αγαπημένη ενασχόληση του μικρού Πρίγκιπα να βλέπει τα ηλιοβασιλέματα) τραβώντας ένα βελάκι… Υπάρχουν πολλά ακόμη τέτοια μαγικά που διόλου δεν αποδυναμώνουν την ιστορία. Ισα ίσα δίνουν μια νέα διάσταση σε ένα βιβλίο που για πολλά χρόνια ακόμη θα βρίσκεται στη λίστα με τα πιο διαβασμένα όλων των εποχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή