Ελασσόνα, η «κρυφή» πόλη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελασσόνα βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της Ελλάδας, βόρεια της Λάρισας, στον ομώνυμο νομό, κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες μιας σειράς λόφων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Την πόλη διασχίζει ο Ελασσονίτης ποταμός που εκβάλλει στον Πηνειό και τη χωρίζει σε δύο μέρη, την παλιά πόλη που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας και ονομάζεται Βαρόσι, και στη νέα πόλη που απλώνεται στη δεξιά όχθη του ποταμού. Τα δύο μέρη της πόλης συνδέουν τρεις γέφυρες και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι, που είναι κι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Ο ταξιδιώτης που περνάει απλώς μέσα από την Ελασσόνα αποκομίζει μια μάλλον αδιάφορη εντύπωση. Αν όμως περιδιαβεί την μικρή πόλη η εντύπωση αλλάζει. Από τα νεολιθικά ευρήματα κοντά στην ακρόπολή της προκύπτει πως η ιστορία της ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή. Η ονομασία της πάντως προέρχεται από την Περραιβική πόλη Ολουσσώνα. Αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου επειδή πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο μαζί με τον ηγεμόνα της, Πολυκλείτη, ως «λευκή ολοοσσών» λόγω των πλουσίων κοιτασμάτων γύψου και κιμωλίας που υπήρχαν στην περιοχή.

Τη Βυζαντινή περίοδο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός (6ο αι. μ.Χ.) έκτισε το φρούριο της ακρόπολης και τείχη επειδή η Ελασσόνα ήταν «πόλη-κλειδί», καθώς όποιος την κατείχε, είχε και τον έλεγχο του Ελληνικού Βασιλείου των Β.Δ. συνόρων.

Κατά την τουρκοκρατία, ο στρατηγός Τουραχάν έφερε στην Ελασσόνα τουρκικό πληθυσμό και τη μεταμόρφωσε σε αμιγή τουρκική πόλη, έδρα επαρχίας Οθωμανών. Οσοι Ελληνες υπήρχαν, κατοικούσαν στη συνοικία πέρα από το ποτάμι, στο λεγόμενο «Βαρόσι». Εκεί εγκαταστάθηκαν τον 18ο αι. και Βλάχοι από την Πίνδο και τον Ολυμπο.

Σήμερα η Ελασσόνα είναι συγκοινωνιακός κόμβος τοπικού αλλά και υπερτοπικού χαρακτήρα και αποτελεί κυριολεκτικά μοναδικό σημείο αναφοράς για τις δραστηριότητες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του βόρειου τμήματος του νομού Λάρισας. Εχει αξιόλογη τοπική αγορά όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών συναλλαγών της περιοχής.

Αξιοθέατα

Περπατήστε στην παλιά πόλη και επισκεφθείτε την Ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας. Ακόμα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ελασσόνας (Μαυροδήμου 1). Εξω από την Ελασσόνα στο Χάνι Χατζηγώγου (20ό χλμ. Ελασσόνας-Κοζάνης) θα βρείτε το Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου.

Περίπου 5 χλμ. από την Ελασσόνα βρίσκεται η Τσαρίτσανη, το «μικρό Παρίσι» του 18ου αιώνα. Το σλάβικο όνομα του οικισμού σημαίνει «βασιλική». Διατηρούνται μερικά παλιά αρχοντικά και εκκλησίες. Μιά από αυτές, ο Αγιος Νικόλαος είναι ένα αριστούργημα μεταβυζαντινής τέχνης (1600-1800). Στον νάρθηκά της απεικονίζονται οι αρχαίοι φιλόσοφοι.

Στα ΒΑ της Τσαρίτσανης σε υψόμετρο 950 μ. βρίσκεται το μοναστήρι Βαλέστικο. Η παράδοση λέει ότι η θαυματουργή εικόνα της εκκλησίας θεράπευσε τον γιο κάποιου Βούλγαρου αξιωματούχου, ο οποίος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έκτισε τη μονή και της έδωσε το όνομα βαλέστικο=παιδί.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε:

Με ΚΤΕΛ ή με Ι. Χ. μέσω Λαρίσης-Τυρνάβου απέχει από την Αθήνα 370 χλμ.

Πού θα μείνετε:

«ΟLΥΜΡΙΟΝ HOTEL», Ισαύρων 2-Ελασσόνα, τηλ. 24930-22278, «ΔΙΑΣ HOTEL», Ολυμπιωτίσσης 13 – Ελασσόνα, τηλ. 24930-2450 «HOTEL MELASTRON», Αλκιβιάδου 1-Ελασσόνα, τηλ. 24930-25590

Πού θα φάτε:

«Φιλαράκια» – Αργοναυτών 15, «Στου Θωμά» – 6ης Οκτωβρίου 80 και στο «Καπηλειό» – Αργοναυτών 17-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή