Μια καταγγελία με αντίθετο αποτέλεσμα

Μια καταγγελία με αντίθετο αποτέλεσμα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυθρύλητη οικονομική κρίση, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα των αγορών και τα δόλια παιχνίδια των κερδοσκόπων δεν έχουν ως μοναδική συνέπεια τη λήψη ανάλγητων και εν πολλοίς άδικων για τους πολλούς μέτρων. Εντείνουν τις φωνές και την ένταση των σαλπισμάτων που πασχίζουν από καταβολής της να γκρεμίσουν τα τείχη της σύγχρονης Ιεριχούς: του καπιταλιστικού καταναλωτικού μας συστήματος.

Η ακραία αντίδραση -mode de vie ενός κραυγαλέου κόσμου υπό τον έλεγχο της διαφήμισης- εκφράζει τη συλλογική αγανάκτηση ενός τρομοκρατημένου κόσμου, που αισθάνεται πλέον άμοιρος οιασδήποτε προοπτικής.

Γιατί ο πανικός τρέφεται από τη διαφαινόμενη κατάρρευση του συλλογικού μύθου της διαρκούς ευθύγραμμης εξέλιξης, της αδιάπτωτης προόδου (συνώνυμης της αύξησης της ατομικής ευμάρειας) που συντηρούσε η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Ενας «απαρέγκλιτος» νόμος, που δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της οικονομίας.

Στην προσπάθειά του να στηλιτεύσει και να αναχαιτίσει μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της υποβόσκουσας, επίσης ατομικιστικής κατά βάθος, τάσης, ο κεντρικός παρουσιαστής του συντηρητικού καναλιού Fox Γκλεν Μπεκ πέτυχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι ξέχασε ότι η αρνητική διαφήμιση δεν παύει να είναι διαφήμιση.

Ο Μπεκ κατήγγειλε ενώπιον τριών εκατ. τηλεθεατών το πρόσφατα μεταφρασμένο στα αγγλικά βιβλίο: «Η επερχόμενη εξέγερση» που είχε προκάλεσε σάλο στη Γαλλία το 2005.

O παρουσιαστής του Fox συνόδεψε την παρουσίαση προβάλλοντας καμένα αυτοκίνητα και έξαλλους διαδηλωτές. «Κανείς δεν βλέπει ότι η άκρα Αριστερά καλεί σε βίαιη επανάσταση: η αγνώστων στοιχείων ομάδα «Αόρατη Επιτροπή» παλεύει για την κατάρρευση του καπιταλισμού και του δυτικού τρόπου ζωής. Πρόκειται για το πιο δαιμονικό βιβλίο που έχω διαβάσει τελευταία», τόνισε αγχωμένος ο Μπεκ, εκτινάσσοντας τις πωλήσεις του βιβλίου. Το πιο ωραίο -αλλά σύνηθες- είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, ο Μπεκ δεν είχε διαβάσει το βιβλίο. Μάλλον έπαιζε με το συλλογικό φοβικό αίσθημα για άλλη μια βραδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή