Νέες εκδόσεις

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΑΪΤΟΥ – ΜΑΡΙΑ ΜΩΡΑΪΤΟΥ

Καλό Πάσχα!

εικον. Πέγκυ Φούρκα, εκδ. Ακρίτας – σελ. 32

Ξεφυλλίζοντας τις πολύχρωμες σελίδες του, μαθαίνουμε τι συμβαίνει τις Αγιες Μέρες και διασκεδάζουμε με ζωγραφική, σταυρόλεξα, πασχαλιάτικες κατασκευές, παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Απευθύνεται σε παιδιά από πέντε έως εννέα ετών.

ULΙ GEISLER – GUNTER JΑΚΟΒS

Ολοι είμαστε μικροί ήρωες!

μετ. Ευαγγελία Γεωργούλα

εκδ. Αερόστατο

Το σαλιγκάρι νευριάζει επειδή προχωράει αργά. Το ποντικάκι δεν θέλει να μένει πάντα στην αφάνεια. Και ο ασβός ντρέπεται για την άσχημη μυρωδιά του. Ολα τα ζώα αισθάνονται μικρά και ανήμπορα και θα ήθελαν να είναι πολύ πιο δυνατά, όμορφα και τολμηρά. Ευτυχώς ο γιατρός Συμπαθητικός στέκει πάντοτε στο πλευρό τους. «Δεν παίζει ρόλο το μπόι και η δύναμη, αλλά το τι μπορεί να καταφέρει ο καθένας», τα εμψυχώνει.

ΠΙΕΡ ΛΟΡΙ

Το βιβλίο που πετάει

εικον. Ρεμπέκα Ντοτεμέρ

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 12

Μια φορά ήταν ένα μικρό βιβλίο που έπεσε μέσα από μια σάκα. Ηταν η σάκα της Μαριάννας. Και ξαφνικά άρχισε να ταξιδεύει, παρέα με τον αέρα που σκάρωνε παιχνίδια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΛΩΤΗΣ

Τα 24 παράλογα της αλφαβήτας

εικον. Φωτεινή Στεφανίδη

εκδ. Αιώρα, σελ. 64 – 2 ευρώ

Τα γράμματα της κυρίας Αλφαβήτας τρελαίνονται για απίθανες ιστορίες. Και τις μοιράζονται με όσα παιδιά μαθαίνουν με όρεξη την αλφαβήτα, σε ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό βιβλίο με υπέροχες ζωγραφιές.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΛΑΙΝ ΖΕΡΜΑΙΝ

Η κουζίνα του διαβόλου

μετ. Αγλαΐα Κατράκη

εκδ. Κέδρος, σελ. 360 – 15 ευρώ

Ενας άντρας πεθαίνει στο φημισμένο εστιατόριο Γαλάζιος Φασιανός. Είχε μόλις απολαύσει το μενού, ντεγκουστασιόν». Διερευνώντας την υπόθεση, ο αστυνόμος Λεγκράν και ο φίλος του γιατρός Οτερίβ ανακαλύπτουν ότι τα τελευταία χρόνια τριάντα έξι λάτρεις της καλής κουζίνας πέθαναν μυστηριωδώς αφού δοκίμασαν αυτή την ιδιαίτερη γαστρονομική πρόκληση. Οι δύο άνδρες διεισδύουν στα άδυτα του εστιατορίου και γνωρίζουν τον κορυφαίο σεφ Εντμόντ Μπουλόν, ο οποίος έχει κληρονομήσει από τους γονείς του ένα σπάνιο βιβλίο με «δηλητηριώδεις» συνταγές μεσαιωνικής μαγειρικής – ειδική παραγγελία της Αικατερίνης των Μεδίκων στον εξομολόγο της και διάσημο βοταναλόγο Αντρέ Τεβέ για να εξοντώσει κάποιους αντιπάλους της.

GΙSΕLΕ DURERO – ΚΟSΕΟGLU

Παράθυρα της πόλης

μετ. Μαρία Ζ. Παπαδοπούλου

εκδ. Printa, σελ. 320 – 16 ευρώ

Είναι ένα μυθιστόρημα αγάπης που ενώνει τις δύο όχθες του Βοσπόρου, την Ανατολή και τη Δύση. Τα παράθυρα του τίτλου είναι ανοίγματα από όπου δραπετεύουν πτυχές της ύπαρξης. Και η πολυκατοικία που καταλαμβάνει κεντρική θέση στην αφήγηση δεν είναι παρά η απεικόνιση της συνοικίας του Πέραν που υπήρξε πραγματικό μωσαϊκό φυλών: καθολικοί Λεβαντίνοι, ορθόδοξοι Ελληνες, μουσουλμάνοι Τούρκοι, Εβραίοι, Αρμένιοι. Οι ένοικοί της προέρχονται από διαφορετικά σημεία του ορίζοντα: Ανατολή, Γερμανία, Ρουμανία. Και συνδετικός τους κρίκος το είδος εκείνο της φιλίας που αναπτύσσεται σε μια γειτονιά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΖΕΡΑΛΝΤ ΚΛΑΡΚ

Καπότε, Μια ζωή εν θερμώ

μετ. Βασίλης Μανουσάκης

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 616

Ενας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κόσμου υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Ηδη διάσημος στα 23 του, προκάλεσε σκάνδαλο με το πρώτο βιβλίο του στο οποίο έθιγε το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Εμβληματική περσόνα, η ψυχή των πάρτι του διεθνούς τζετ σετ και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συνδέθηκε με αστραφτερές προσωπικότητες, όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μέριλιν Μονρόε και οι Κένεντι. Βασισμένη σε εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων με τον Καπότε και όσους τον γνώριζαν, η βιογραφία ακολουθεί τα βήματά του από την Αλαμπάμα ώς την ένταξή του στην υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Σχέδιο για μια ιστορία

της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

εκδ. Αγρα, σελ. 248 – 19 ευρώ

Μέσα στην απομόνωση των ελληνικών κρατητηρίων, ο Νίκος Μπελογιάννης προσπαθεί να μην καμφθεί. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει την ηθική του υπόσταση, την αξιοπρέπεια και την ψυχολογική του ισορροπία είναι να δώσει νόημα και περιεχόμενο στην κενή διάρκεια του χρόνου της φυλακής. Γι’ αυτό αναλαμβάνει ένα έργο ζωής: να συγγράψει την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Αντικείμενο της έρευνάς του όμως στην πραγματικότητα είναι η συνάρθρωση του λαού, της γλώσσας και της λογοτεχνίας που συστήνει την εθνική κοινότητα, η οποία συγκροτεί την ιδιαίτερη ταυτότητα και τη συνείδηση του νεοελληνικού έθνους.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ

Απαντα

επιμέλεια Λέων Α. Ναρ

εκδ. Γαβριηλίδη, σελ. 480-480 (δύο τόμοι) – 52 ευρώ

Ο Λέων Α. Ναρ συνέθεσε την πρώτη συστηματική εργοβιογραφική μελέτη για τον Ελληνοεβραίο Γιαννιώτη ποιητή και μεταφραστή Γιοσέφ Ελιγιά ο οποίος συνέβαλε με το έργο του στην ανανέωση της ποιητικής παράδοσης στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Αποκαθιστά τον ετερόκλητο χαρακτήρα του έργου του Ελιγιά εξετάζοντας παράλληλα το ζήτημα της ταυτότητας ενός Εβραίου ποιητή στον Μεσοπόλεμο. Αναφέρεται στη ζωή και το έργο του και περιλαμβάνει ποιήματα, μεταφράσεις, τα πεζά του κείμενα, τις μεταφράσεις πεζών και τα εβραϊκά εγκυκλοπαιδικά λήμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή