Διαβάζοντας για τον «πρώτο μήνα»

Διαβάζοντας για τον «πρώτο μήνα»

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζίνα μάς έσωσε. Ο λόγος για την Τζίνα Φορντ, τη βασίλισσα των βρεφοκόμων του κόσμου, την πιο γνωστή, πιο αγαπητή, αλλά και πιο μισητή νταντά του πλανήτη, της οποίας τα βιβλία πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Την ίδια την Τζίνα δεν έτυχε να γνωρίσουμε ποτέ από κοντά. Και μεταξύ μας, καλύτερα. Γιατί η Τζίνα δεν χαρίζει κάστανα. Αυτό σίγουρα που χαρίζει όμως -με επιμονή και πειθαρχία- είναι μια ασύγκριτη ηρεμία σε ένα σπίτι που μόλις έχει υποδεχθεί το πρώτο του μωρό. Επτάωρα συνεχούς ύπνου. Απουσία κολικών. Πρόγραμμα ρολόι. Ολο το πακέτο. Και όχι, το παιδί δεν είναι «στρατιωτάκι». Ούτε εμείς άλλωστε. Διαλέξαμε και πήραμε ό, τι μας βόλεψε. Κάτι που αν μάθαινε η Τζίνα θα τραβούσε τα μαλλιά της, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Νέοι γονείς, νέες γνώσεις

Υπήρχαν βέβαια και άλλες επιλογές. Η σχετική βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά πλούσια. Ως νέος γονιός, ξαφνικά καλείσαι να εξοικειωθείς με μια εντελώς καινούργια γκάμα γνώσεων. Και ενώ, αναμφισβήτητα, οι σοφίες των μεγαλυτέρων μπορούν να σε σώσουν σε ουκ ολίγες καταστάσεις, οι σχετικές εγκυκλοπαιδικές εκδόσεις έχουν τη δική τους χάρη.

Από τους τόμους της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (εκδ. Ποταμός), στο σίκουελ του κλασικού «Τι να περιμένεις» της Χάιντι Ε. Μέρκοφ (εκδ. Διόπτρα), η παρουσία του ειδικού στο σπίτι είναι απαραίτητη. Συνήθως έρχεται στη μορφή της περιγραφής «μήνα με το μήνα»: ο πρώτος μήνας θέλει τον ομφάλιο λώρο να πέφτει σχετικά νωρίς, ενώ ο δεύτερος εννοείται ότι πρέπει να ξημερώσει με τα πρώτα χαμόγελα. Πολλές από αυτές τις εκδόσεις υπενθυμίζουν ότι «κάθε παιδί είναι μοναδικό», προσθέτοντας ότι «αυτό το βιβλίο δεν προτίθεται να υποκαταστήσει την προσωπική ιατρική συμβουλή… Παρ’ ότι θεωρούμε πως οι συμβουλές και οι πληροφορίες είναι ακριβείς και ίσχυαν τη στιγμή της εκτύπωσης, ούτε ο συγγραφέας ούτε ο εκδότης αποδέχονται νομικές ευθύνες ή υπαιτιότητα για τυχόν λάθη ή παραλείψεις»…

Παρ’ όλα αυτά, είναι σχετικά εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα του «νορμάλ» συμπτώματος, του «κανονικού» επόμενου βήματος. Αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές και αν δεν σου κάνει το κεφάλαιο «Τάισμα» του βιβλίου «Ο πρώτος χρόνος του μωρού σας, από μήνα σε μήνα» (εκδ. Ψυχογιός), υπάρχει το αντίστοιχο κομμάτι στο «Βιβλίο της Φροντίδας του μωρού» της Δρος Στόπαρντ (εκδ. Μίνωας). Επομένως, περί ορέξεως… Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Για μια αρμονική συμβίωση

Από τη μια, λοιπόν, η άμεση αναζήτηση στις βίβλους του «κανονικού» και της γρήγορης ανακούφισης, βιβλία που έχουν αρχίσει να ανταγωνίζονται την τυφλή εμπιστοσύνη στην παράδοση (τελικά το παιδί το κοιμίζουμε ανάσκελα ή μπρούμυτα;). Από την άλλη, η Τζίνα και οι «φίλες» της, όπως η «Σούπερ Νταντά» Τζο Φροστ και η «γητεύτρα» Τρέισι Χογκ. Αυτές προσφέρουν άλλου είδους συμβουλές. Συμβουλές για έναν ολόκληρο τρόπο ζωής. Νοοτροπίες που δεν υπόσχονται μόνο ένα υγιές μωρό αλλά ένα μωρό με το οποίο οι γονείς μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Τζίνα, η Τζο και η Τρέισι έχουν φανατικούς οπαδούς. Εχουν όμως και φανατικούς εχθρούς. Η πρώτη για παράδειγμα, την οποία έχουν αποκαλέσει κατά καιρούς «ναζί των βρεφοκόμων», αποφάσισε να μηνύσει την ιστοσελίδα mumsnet. com επειδή κάποιοι χρήστες της την έβριζαν σε ανοιχτά φόρουμ. Το mumsnet απαγόρευσε στους χρήστες του οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά της…

Αλλοι βέβαια πίνουν νερό στο ίδιο όνομα. Και ας απαιτεί από τους νέους γονείς που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τη ρουτίνα της να χωρίσουν το εικοσιτετράωρό τους σε πεντάλεπτα, αφιερώνοντας συγκεκριμένους χρόνους στο τάισμα, την κοινωνικοποίηση και τον ύπνο του μωρού τους. Τους υπενθυμίζει συχνά να αποφεύγουν να κοιτάνε στα μάτια το παιδί μέσα στη νύχτα (για να καταλάβει ότι δεν είναι ώρα για «κοινωνική συναναστροφή»…) και να επιμένουν καθημερινά στην πρωινή σιέστα…

Η Τζο Φροστ, γνωστή από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, είναι λιγότερο αυστηρή, προτρέποντας τους γονείς να ακολουθούν τα «σημάδια» που στέλνει το μωρό τους… Δεν είναι της απόψεως του laissez-faire, αλλά δεν είναι και Τζίνα…

Στην Τρέισι Χογκ αρέσουν τα αρχικά: S. L. O. W. για Stop, Listen, Observe, What’s up? (Σταμάτα, Ακου, Παρακολούθα, Τι γίνεται;) και E. A. S. Y. για Eat, Activity, Sleep, You (Φαγητό, Δραστηριότητα, Υπνος, Εσύ). Πολλοί αντιδρούν στη ρουτίνα της «γητεύτρας των μωρών» όπως αποκαλείται η ίδια στο βιβλίο της, διαμαρτυρόμενοι ότι το «S» συνήθως έρχεται αμέσως μετά το «Ε», καταστρέφοντας έτσι τον συνειρμό της «ευκολίας»…

Εasy ή μη, οι ρουτίνες των προαναφερθεισών κυριών αποτελούν ένα ακόμα κεφάλαιο στην αναμφισβήτητα πλούσια βιβλιογραφία που παραμονεύει παντού μετά το μαιευτήριο. Για όλους υπάρχει κάτι. Μια Τζίνα, μια Τζο, μια Τρέισι… Πάνω απ’ όλα όμως, μια υπενθύμιση ότι τα «προβλήματα» που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς είναι διεθνή και οι λύσεις τους ευχάριστα ποικίλες… Αν δεν σου κάνει η μία, πας στην άλλη. Και πάλι από την αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή