Ο μεγάλος μήνας για χορευτές και χορογράφους έφθασε…

Ο μεγάλος μήνας για χορευτές και χορογράφους έφθασε…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη γιορτή του χορού; Και όμως… Εν μέσω της κρίσης και των χιλιάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οι Ελληνες χορευτές και χορογράφοι αποφάσισαν ότι το μοναδικό μέρος όπου έχουν ανάγκη να βρεθούν αυτή τη στιγμή είναι η σκηνή, το θέατρο. Ενατη συνεχή χρονιά για το μεγάλο φεστιβάλ (χρονικά όσο και ποσοτικά) που διοργανώνει, φέτος σε τρία θέατρα της Αθήνας το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων. Οι παραστάσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει, θα διαρκέσουν έως τις 28 Ιουνίου.

Λίγες μόνον μέρες μετά το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον χορό που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο. Λίγες μέρες πριν από την 4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού, που θα γίνει στον ίδιο χώρο του Μεγάρου στις αρχές Ιουνίου.

Περίεργο να βρίσκεσαι σε αναμονή έναν ολόκληρο χρόνο για να μπορέσεις να παρουσιάσεις τη δουλειά σου. Ομως, αυτό το έχουν συνηθίσει οι Ελληνες χορογράφοι. Το σημαντικό γι’ αυτούς είναι η επικοινωνία και ευτυχώς το ελληνικό κοινό που αγαπάει τη σωματική και τόσο εκφραστική τέχνη του χορού ολοένα και αυξάνεται.

Ονόματα κυρίως καινούργια. Είναι η ευκαιρία να τα γνωρίσουμε. Για την εβδομάδα που μας έρχεται, το στίγμα δίνουν ομάδες όπως οι «Creo» (Πωλίνα Κρεμαστά), «Κει φυσά» (Νατάσσα Αβρά, Ελίνα Παπαδοπούλου), «Κιναίσθηση» (Κατερίνα Αντωνιάδου), «Δρυάδες εν πλω» (Μαρία Καραπαναγιώτη), «Amorphy» (Τζένη Αργυρίου), «Fingersix» (Σοφία Μαυραγάνη), «Χοροθέατρο Δαγίπολη» (Γιώργος Χρηστάκης), «Μετ’ εμποδίων» (Μαρουσώ Καραλέκα) κ. ά.

Οι λεπτομέρειες

Για να συμμετέχεις στο φεστιβάλ χορού πρέπει να είσαι μέλος του σωματείου, όμως υπάρχει και η ενότητα «Ανεξάρτητες Παρουσίες», όπου φιλοξενούνται κάθε χρόνο νέοι χορογράφοι που δείχνουν για πρώτη φορά δουλειά τους και καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έχουν σταθερές ομάδες.

Φέτος, στις «εκτός των τειχών» παραστάσεις ανεβάζουν και Ελληνες που ζουν και χορογραφούν στο εξωτερικό. Σημαντική υποσημείωση πως οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους χωρίς αμοιβή…

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι το σωματείο δεν επιλέγει ανάμεσα στα έργα που του προτείνονται για το φεστιβάλ. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα και χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς επιλογή η έλεγχο. «Αυτό είναι που μας ενδυναμώνει και παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργούμε -έλλειψη μόνιμης στέγης και χρημάτων, ανυπαρξία χορηγών κ. λπ. – χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές και φωτογράφοι δηλώνουμε το «παρών» μας», είχε πει ο Πέτρος Γάλλιας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, λίγο πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ. «Με τη δικαιολογία της κρίσης κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινωνία πως η τέχνη είναι μια άχρηστη πολυτέλεια και οι δημιουργοί της περιττοί…». Οι Ελληνες χορογράφοι είναι εδώ για να μας αποδείξουν ακριβώς το αντίθετο.

9ο Φεστιβάλ Χορού, θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 210-34.74.312), θέατρο «Ηβη» (Σαρρή 27, Ψυρρή, τηλ. 210-32.15.127), θέατρο «ΠΚ» (Ρενέ Πυώ 2 & Κασομούλη 30, Ν. Κόσμος, τηλ. 210-90.11.677).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή