Οι σινε-μεταμορφώσεις του Ρομπέν των Δασών

Οι σινε-μεταμορφώσεις του Ρομπέν των Δασών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρομπέν των Δασών, ή Ρομπέν του Σέργουντ, ή Ρόμπιν Λόνγκστραϊντ, ή ακόμα και Ρόμπερτ του Λόξλεϊ για τους ανίδεους εχθρούς του. Πολλά ονόματα για κάποιον που δεν είναι καν σίγουρο ότι είναι ιστορικό πρόσωπο. Το σίγουρο είναι ότι η φυσιογνωμία του αναδύθηκε μέσα από μπαλάντες της μεσαιωνικής Αγγλίας. Πολλοί έχουν ασχοληθεί με τον θρύλο του Ρομπέν ανά τους αιώνες, προσθέτοντας τις δικές τους πινελιές στο γνωστό παραμύθι. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την αγάπη που του τρέφει η μεγάλη οθόνη.

Οι φανατικοί του Ρομπέν των Δασών θα σας πουν ότι ο πιο διάσημος, Ερολ Φλιν, έχει αποκτήσει λανθασμένα τον τίτλο του παλαιότερου κινηματογραφικού Ρομπέν, εφόσον πριν από αυτόν, το 1922, είχε κυκλοφορήσει η βουβή ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντάγκλας Φέρμπανκς (το YouTube προσφέρει διάφορες σκηνές προς ευχαρίστηση των ενδιαφερομένων). Τότε ήταν που άρχισε μια εκατονταετής σχεδόν διαδικασία προσδιορισμού και επαναπροσδιορισμού του τι σημαίνει να είναι κανείς ο Ρομπέν. Από το 1922, έχουν γυριστεί δεκάδες άλλες εκδοχές της ιστορίας του πιο γνωστού και καλοπροαίρετου κλέφτη, με γνωστούς και λιγότερο γνωστούς ηθοποιούς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κάθε έργο προσέφερε τη δική του πινελιά στη διαμόρφωση του θρυλικού ήρωα, καθιστώντας πιο πολλές από μία «κλασικές» εκδοχές της ιστορίας της πιο γνωστής προσωπικότητας (ιστορικής ή μη) του Νότιγχαμ.

Με αφορμή λοιπόν την τελευταία ταινία του σερ Ρίντλεϊ Σκοτ, η οποία παίζεται αυτήν τη στιγμή στους κινηματογράφους, συντάξαμε μια λίστα με τους πιο αξιομνημόνευτους Ρομπέν που σμιλεύτηκαν μέσα από τις κινηματογραφικές, αυτή τη φορά, μπαλάντες του εικοστού αιώνα…

Φέρμπανκς. Ο Ντάγκλας Φέρμπανκς φέρει όλη τη χάρη του ήρωα βουβής ταινίας. Με τις σπασμωδικές κινήσεις του και τα υπερβολικά επιφωνήματά του, είναι ένας ιππότης «μίκι μάους», μια μάτσο μαριονέτα με αθλητικό πνεύμα και μυς από ατσάλι που κάνουν τη Μάριαν να μοιάζει ελαφριά σαν πούπουλο.

Φλιν. Ο ρομαντικός, ο χορευτής, ο πρίγκιπας του παραμυθιού, που σίγουρα αποτελεί και την πιο «γκλαμουράτη» εκδοχή του Ρομπέν, αν όχι το αρχέτυπο κινηματογραφικό του άλτερ έγκο του 1938.

Ντίσνεϊ. Το 1976, ο Ρομπέν των Δασών γίνεται συνονόματος με την πονηριά, την αταξία και την τσαχπινιά, και βεβαίως, ποιο ζώο θα μπορούσε να κάνει καλύτερα τη δουλειά; Η πιο γνωστή αλεπού της Ντίσνεϊ…

Κόνερι. Η Οντρεϊ Χέμπορν του έκλεψε λίγο την παράσταση, όπως και το μονοπώλιο του τίτλου. Στην ταινία του 1976 «Ρομπέν και Μάριαν», το κεντρικό ζευγάρι έχει κλείσει τα σαρακοστά του γενέθλια, συμπράττοντας στη δημιουργία ενός είδους σίκουελ της πιο γνωστής ιστορίας, που σίγουρα δεν στηρίζεται σε πλοκή δράσης.

Κόστνερ. 1991 και ο Κέβιν Κόστνερ προκαλεί παντού καρδιοχτύπια. Μια χρονιά πριν από την προβολή του «Σωματοφύλακα» και ο Ρομπέν δεν υπήρξε ποτέ πιο γοητευτικός.

Ο Ηρωας με τα κολάν. Η σατιρική εκδοχή του Μελ Μπρουκς του 1993 μάλλον δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν για την αποτυχημένη προσπάθεια του Κέβιν Κόστνερ για μια σωστή αγγλική προφορά. Ο θρύλος εδώ ισοπεδώνεται τελείως, μόνο και μόνο για να βρει ξανά τον μυστηριώδη του χαρακτήρα μέσα από τις παραγωγές της μικρής οθόνης του 21ου αιώνα… Και όπως φαίνεται, μέσα και από την ερμηνεία του «επαγγελματία επικού ήρωα» Ράσελ Κρόου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή