Προτάσεις για Σαββατοκύριακο με τα παιδιά

Προτάσεις για Σαββατοκύριακο με τα παιδιά

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ»

Πρεμιέρα

Το βράδυ του Σαββάτου που μας πέρασε, είχα την ευκαιρία να βρεθώ στον χώρο του «Μικρού Πολυτεχνείου» στο Θησείο για να παρακολουθήσω την πρεμιέρα μιας νέας παράστασης για παιδιά η οποία θα συνεχίσει την πορεία της και την καινούργια σεζόν. Το «Μικρό Πολυτεχνείο» μας υποδέχθηκε θερμά, βοηθώντας να ξεπεράσουμε τη μελαγχολία της… τελευταίας παράστασης. Εν μέσω της κρίσης, βρισκόμαστε προστατευμένοι στον μικροσκοπικό του χώρο (σαν να είμαστε στο σαλόνι ενός σπιτιού!). Εδώ, η Ιρίνα Μπόικο παρουσίασε για τρεις παραστάσεις (σαν πρόγευση για του χρόνου) την καινούργια της δουλειά «Τι ωραίος που είναι ο κόσμος», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ζαχαρία Σακκή, ενός παραμυθά ηλικίας 95 ετών, που όλη του τη ζωή γράφει παραμύθια.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΗ

Ενα κομμάτι τούλι

Ο Χάρης είναι ένα αγόρι που ζει στην πόλη. Φτάνει το καλοκαίρι και οι γονείς του αποφασίζουν να τον πάνε για πρώτη φορά στην εξοχή. Πρώτη φορά βλέπει το δάσος, πρώτη φορά βλέπει τη θάλασσα. Κάθε φορά, όμως, που γνωρίζει κάτι καινούργιο φοβάται… Η Ιρίνα Μπόικο έχει στήσει μια πρωτότυπη παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά δύο έως πέντε ετών η οποία μας ενθουσιάζει. Ηθοποιοί και κούκλες, ένας σκύλος, ο Ρεξ, ένα λουλούδι, ένα πουλί, οι πεταλούδες, ο Χάρης και ο φόβος που συμβολίζεται μέσα από ένα κομμάτι τούλινο ύφασμα: «Παιδιά, όταν φοβόσαστε κάτι, πάρτε τον φόβο σας, διπλώστε τον καλά και φυσήξτε τον να φύγει πολύ μακριά». Ετσι έκανε ο Χάρης, έτσι έκανε και η Παυλίνα δίπλα μου. Το τούλι βρίσκεται στο σπίτι μας για να το θυμόμαστε σε κάθε δύσκολη στιγμή.

ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι συντελεστές της παράστασης

Τα παραμύθια του Ζαχαρία Σακκή έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και στην Ιταλία όπου έζησε πολλά χρόνια. Γνωστά στη χώρα μας είναι «Η συμβουλή του γέροντα Χρυσοθήρα» (εκδ. Αγκυρα) και το «Τι ωραίος που είναι ο κόσμος» (εκδ. Κέδρος). Στο ανέβασμα του έργου συμμετείχαν ο Θοδωρής Κανάκης (σκηνικά), ο Γιώργος Στεφανακίδης (μουσική) και οι ηθοποιοί Δάφνη Καφετζή και Δήμητρα Θωμοπούλου. Σημειώστε στην ατζέντα σας τις παραστάσεις του «Τι ωραίος που είναι ο κόσμος»… Μικρό Πολυτεχνείο, Πλ. Ασωμάτων 7.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Από κοντά

Αμέσως μετά την υπόκλιση των ηθοποιών με τα φώτα της σκηνής και τους προβολείς να λούζουν τα προσωπάκια τους, τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά τους ήρωες του έργου. Χαϊδεύουν τα βοτσαλάκια που βρήκε στην παραλία ο Χάρης, κοιτούν με δέος το δέντρο από διάφανο πλαστικό, αγγίζουν το χαμογελαστό λουλούδι και τον φιλικό Ρεξ. Ολα μαζί με τους ηθοποιούς πιάνουν το μπλε πέπλο και το κουνούν στους ήχους της θάλασσας. Τα μάτια τους φωτίζονται, «όχι, μαμά, δεν θέλουμε να φύγουμε…». Οσοι θέλουν μπορούν να αγοράσουν το βιβλίο του Ζαχαρία Σακκή. Εμείς χαιρετάμε και μαθαίνουμε ότι τα σχέδια της ομάδας για τη νέα καλλιτεχνική σεζόν είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Ηρθε η ώρα να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και να βγούμε στον έξω κόσμο…

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Βόλτα στο Θησείο

Σάββατο βράδυ στο Θησείο και μετά μια τόσο αισιόδοξη παράσταση, δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι όμορφα. «Μου αρέσει που ο κόσμος είναι έξω παρά την κρίση…», λέει ο φίλος που μας περιμένει σε ένα από τα μικρά στέκια της περιοχής. Πίνουμε το ποτό μας με τη μικρή να στριφογυρίζει στις αγκαλιές μας και να μας ταΐζει φιστίκια. Περπατάμε χωρίς να μιλάμε ενώ εκείνη, ανεβασμένη στους ώμους μας, προσπαθεί να πιάσει τα φύλλα των πιο ψηλών δέντρων. Η παιδική χαρά με θέα την Ακρόπολη είναι γεμάτη παρ’ όλο που έχει πάει 10.30 η ώρα κι εμείς χαζεύουμε τα κοσμήματα απλωμένα στους πάγκους σε όλη την Αποστόλου Παύλου. Ποτίζουμε με το νερό μας τους θάμνους στον δρόμο και απολαμβάνουμε το βουητό της βραδιάς. Είναι η δική μας, κρυφή συμμαχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή