Στα αζήτητα δεκάδες λαμπερές συναυλίες του καλοκαιριού

Στα αζήτητα δεκάδες λαμπερές συναυλίες του καλοκαιριού

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπώληση ή ταμείο; Τιμή προπώλησης, 40 ευρώ, τιμή πόρτας, 45. Η διαφορά μάλλον δεν είναι και τόσο μεγάλη. Αλλωστε, η αγορά οποιουδήποτε εισιτηρίου μέσω τηλεφώνου και ιστοσελίδας περιλαμβάνει πρόσθετη αμοιβή 2,50 ευρώ ανά εισιτήριο.

Με τους U2 όμως και την περιοδεία 360, το τιμολόγιο αλλάζει. Για το σόου που στήνουν ανά τον κόσμο οι Ιρλανδοί και προσαρμόζουν στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 3 Σεπτεμβρίου, η επιλογή είναι συγκεκριμένη: για την κόκκινη ζώνη τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί, υπάρχουν διαθέσιμα των 71, των 110 και των 181 ευρώ, γιατί για όρθιους, απ’ ό, τι βλέπουμε, δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει, όμως, το VIP πακέτο έναντι 363 ευρώ. Το άτομο…

Η προπώληση δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο στα ελληνικά λάιβ και οι διοργανωτές συναυλιών το γνωρίζουν καλά. Εκείνοι που ποντάρουν στην πώληση εισιτηρίων μήνες πριν από την προγραμματισμένη συναυλία στην Αθήνα και αλλού δεν έχουν να περιμένουν πολλά. Αν δεν μειωθούν αισθητά και οι τιμές των εισιτηρίων, γκρουπ και σόλο θα παίζουν σε άδειες αρένες.

Οπως λέει ο Πασχάλης Μουχταρίδης, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας On Stage: «Η προπώληση είναι μέτρια, παντού. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ηταν που ήταν ακριβά τα εισιτήρια στις ξένες συναυλίες, τώρα έχουμε πρόβλημα. Τα κόλπα δεν πιάνουν πια. Δεν γίνεται με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, να υπάρχουν εισιτήρια των 50 και 60 ευρώ. Εγώ κατέβασα ήδη τις τιμές, αλλά οι συναυλίες παραμένουν ακριβές. Δεν εκμεταλλευόμαστε τις συνθήκες. Οι τιμές καθορίζονται από το κόστος παραγωγής».

Τα τιμολόγια παραμένουν σε γενικές γραμμές τα ίδια, οι συναυλίες αυξάνονται (καθώς τα συμβόλαια είχαν υπογραφεί μήνες πριν από την κρίση), τα φθηνά εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα. Στις εκπλήξεις, ο Jello Biafra, ιδρυτική μορφή του αμερικανικού πανκ, που θα είναι στο Gagarin 205 στις 23 Ιουνίου, με τους Guantanamo School of Medicine, με 20 ευρώ προπώληση και 25 την ημέρα της συναυλίας.

Αλλιώς οι ελληνικές

Οικονομική κρίση και συναυλίες καλοκαιριού. «Δεν συμβαδίζουν αυτά τα δύο από τη φύση τους», λέει ο Πασχάλης Μουχταρίδης. «Αν υπάρχει οικονομική κρίση, από τα πρώτα πράγματα που θα κόψει κανείς είναι η ακριβή ψυχαγωγία. Με τις ελληνικές συναυλίες είναι διαφορετικά τα πράγματα: το εισιτήριο κοστίζει από 12-20 ευρώ, μπορούν άνετα να πάνε δύο άτομα μαζί, να πιουν και μια μπίρα. Με τις ξένες συναυλίες, η κατάσταση είναι ζόρικη. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί το καλοκαίρι που έρχεται. Στη Ριάνα δεν μπορείς να διαπραγματευθείς τις τιμές. Ούτε στους U2. Στον Κοστέλο, όμως, μπορείς. Ολα έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής και τις αμοιβές των καλλιτεχνών. Οι ξένοι κοιτάζουν να πάρουν τα χρήματά τους, η Ελλάδα δεν τους ενδιαφέρει στρατηγικά. Τα ακριβά ονόματα δεν έχουν καταλάβει την κρίση των αναπτυσσόμενων χωρών. Στενοχωριέμαι γιατί κλείσαμε γκρουπ πριν από πέντε μήνες, που δεν ξέραμε τι θα συμβεί… Ο ρυθμός στην προπώληση είναι απογοητευτικός. Η μόνη λύση είναι να μειώσουμε τις ακριβές συναυλίες και να ακυρώσουμε μερικές. Διαφορετικά θα βλάψουμε και εμάς και τον κόσμο».

Υπερπροσφορά

Η κρίση-κρίση, αλλά αν δει κανείς προσεκτικά τον συναυλιακό χάρτη του καλοκαιριού, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν μέρες που δεν θα ξέρει κανείς πού να πρωτοπάει. Στον Ζμπίγκινεφ Πράισνερ στις 29 του μηνός; Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει το δικό του τιμολόγιο (από 35 μέχρι 100 ευρώ). Την ίδια μέρα παίζουν οι Τhievery Corporation στο Θέατρο Βράχων. Αλλο στυλ, σίγουρα πιο οικονομικό (40 ευρώ προπώληση, 45 στο ταμείο). Και φυσικά, ο Μπομπ Ντίλαν στο Terra Vibe Park με την μπάντα του για να τραγουδήσει ποίηση… Τα πρώτα 2.500 εισιτήρια βγήκαν στα 39 ευρώ για να ανέβουν αμέσως μετά στα 45.

Η Ριάνα, ό, τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί. Στο Στάδιο Καραϊσκάκη την 1η Ιουνίου. Τα πρώτα 2.000 πιο φθηνά εισιτήρια για την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα είναι sold out, υπάρχει όμως ακόμη η εναλλακτική, με ποσά από 60 μέχρι 250 ευρώ…

Να μην ξεχάσουμε όμως και τα φεστιβάλ. Πρώτο το Synch Festival (4 & 5.6) με Laurent Garnier, Hot Chip, Jimy Tenor & Tony Allen, Peaches, Get Well Soon στην Τεχνόπολη. Διαλέγετε και παίρνετε: 38 ευρώ ημερήσιο, 65 για το διήμερο. Αν περιμένετε μέχρι το ταμείο το ημερήσιο θα έχει φτάσει τα 45 ευρώ, αλλά για τους ανέργους του ΟΑΕΔ θα αρκούν τα 25, κάτι που δεν ίσχυε, για παράδειγμα πέρυσι. Οπως λέει η Ναταλί Τσιριγώτη, από το Synch Festival, «έχουμε μειώσει το μονοήμερο εισιτήριο στην προπώληση, πέρυσι ήταν 40, φέτος 38, αν και γνωρίζουμε ότι το Synch Festival δεν πόνταρε ποτέ στην προπώληση. Επειδή γίνεται στο κέντρο της πόλης, όλοι είναι της τελευταίας στιγμής. Για ένα περίεργο λόγο το Synch δουλεύει με πόρτα».

Το Rockwave

Και φεστιβάλ Rockwave, στο Terra Vibe στη Μαλακάσα με τιμές από 39 μέχρι 120 ευρώ για τις 3 ημέρες. Στις 7 Ιουλίου, Black Eyed Peas, Faithless, Κωνσταντίνος Βήτα, στις 10.7 Fatboy Slim, Ting Tings, DJ Shadow, White Lies. Και στις 11.7, Massive Attack, Gogol Bordello, Martina Topley Bird, Γιάννης Αγγελάκας.   «Μπόνους» μια παλιά – καινούργια σκηνή. Η παλιά σκηνή του Terra Vibe εγκαινιάζεται με αμφιθεατρικό χώρο 2.500 θέσεων και άλλη συνταγή: Ελβις Κοστέλο και Νταϊάνα Κραλ (3 και 4.7 ο καθένας ξεχωριστά αντίστοιχα). Και Jethro Tull στις 19.7.

Οσο για το Kosmos Festival στο θέατρο Βράχων (11 και 12.6) με Ojos De Brujo, The Specials, Shantel, Dub Inc και άλλους, αν είχατε αγοράσει τα εισιτήριά σας μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα σας κόστιζαν 35 ή 40 ευρώ ανάλογα με τη μέρα, ενώ τώρα στοιχίζουν 40 και 45 ευρώ και στο ταμείο 45 και 50 ευρώ, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή