Αλλοπρόσαλλη έκπληξη ο «Φοίνικας» στις Κάννες

Αλλοπρόσαλλη έκπληξη ο «Φοίνικας» στις Κάννες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Στη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής, την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ των Καννών, ο πρόεδρος της επιτροπής, Τιμ Μπάρτον, είχε δηλώσει ότι αναζητούσε την ταινία που θα του προκαλέσει την έκπληξη.

Σε ένα φεστιβάλ που χαρακτηρίστηκε από τη μετριότητα των ταινιών, η ταινία που βραβεύθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα ήταν μια έκπληξη, με την έννοια ότι ξεχώριζε για την ιδιαιτερότητά της. Το «Ο θείος Μπουνμί που μπορεί να θυμηθεί τις προηγούμενες ζωές του» του Ταϊλανδού σκηνοθέτη με το όνομα – γλωσσοδέτη, Απιτσατπόνγκ Βεερασεθάκουλ, ήταν μια ταινία που ήταν διαφορετική. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι ταινία για κοινό ή προσβάσιμη με οποιονδήποτε τρόπο. Με λίγα λόγια, δεν βγάζει νόημα.

Αρκεί ίσως μια μικρή σύνοψη. Ο νεφροπαθής θείος Μπουνμί έχει γύρω του τον ανιψιό του και δύο βοηθούς. Ενα βράδυ, εκεί που κάθονται στην αυλή, εμφανίζεται το φάντασμα της γυναίκας του και κάθεται μαζί τους. Υστερα από λίγο εμφανίζεται κι ένα πλάσμα με στολή γορίλλα -σαν αποκριάτικη- και κόκκινα μάτια, λέγοντας ότι είναι ο γιος του θείου, που είχε χαθεί πριν από χρόνια στο δάσος. Κάθεται κι αυτός μαζί τους.

Ακολουθεί η ιστορία μιας δύσμορφης πριγκίπισσας που κάνει υποβρύχιο σεξ με ένα γατόψαρο, το ταξίδι όλων σε μια σπηλιά όπου διαλέγει ο θείος να πεθάνει γιατί εκεί γεννήθηκε η πρώτη του ζωή, η κηδεία του και η ταινία κλείνει με κάποιους από τους χαρακτήρες σε διπλή υπόσταση.

«Θέλω να ευχαριστήσω τη μητέρα και τον πατέρα μου, που πριν από τριάντα χρόνια με πήγαν σε ένα σινεμά στη μικρή μας πόλη. Ημουν τόσο μικρός, που δεν ήξερα τι συμβαίνει στην οθόνη. Δεν γνώριζα τι σημαίνει κινηματογράφος. Μ’ αυτό το βραβείο πιστεύω ότι ξέρω λίγο περισσότερο τι είναι ο κινηματογράφος, όμως εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο. Νομίζω ότι αυτό το μυστήριο μας φέρνει εδώ και μας να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας», είπε ο Ταϊλανδός σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Φοίνικα.

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στη Ζιλιέτ Μπινός για τον ρόλο της στη φλύαρη ρομαντική ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι «Επικυρωμένο αντίγραφο», η οποία αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στον φυλακισμένο Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί. Τουλάχιστον οι εκκλήσεις της και τα δάκρυά της στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας της είχαν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς ο Παναχί θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Το βραβείο αντρικού ρόλου μοιράστηκαν δύο ηθοποιοί σε δραματικές ταινίες. Ο Χαβιέ Μπαρδέμ του «Biutiful» και ο Ελιο Τζερμάνο της «Ζωής μας», ενώ το βραβείο της επιτροπής κέρδισε το γαλλικό δράμα «Περί θεών και ανθρώπων» του Ξαβιέ Μποβουά, μία από τις λίγες ταινίες που γενικά ικανοποίησαν το κοινό των Καννών.

Το επόμενο βραβείο της επιτροπής κέρδισε το «A screaming man» του Μαχάματ Σαλέχ Χαρούν από το Τσαντ. Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Ματιέ Αμαλρίκ για την «Τουρνέ», μια ταινία που αποδοκιμάστηκε έντονα από την κριτική, ενώ μια καλή ταινία, η «Ποίηση» του Κορεάτη Λι Τσανγκ Ντονγκ, αρκέστηκε στο βραβείο σεναρίου.

Εκπληξη αρνητική ήταν ο αποκλεισμός από τα βραβεία των δύο Βρετανών σκηνοθετών, του Μάικ Λι και του Κεν Λόουτς, που παρουσίασαν δύο πλήρεις ταινίες και απόλυτα συνεπείς με την πορεία των σκηνοθετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή