Νέες εκδόσεις

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΖΩΝ ΜΠΑΝΒΙΛ

Απειροι κόσμοι

μετ. Τόνια Κοβαλένκο

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 256 – 4 ευρώ

Μια υπέρλαμπρη μέρα του καλοκαιριού, ο ετοιμοθάνατος μαθηματικός Αδάμ Γκόντλι πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο παρελθόν. Στο προσκέφαλό του αγρυπνούν τα αγαπημένα του πρόσωπα: η αλκοολική γυναίκα του Ούρσουλα, ο αναποφάσιστος, ηττοπαθής γιος του, επίσης Αδάμ, που τρέμει μήπως χάσει την πανέμορφη ηθοποιό συμβία του Ελεν, και η δεκαεννιάχρονη «σαλεμένη» Πέτρα, που έχει βαλθεί να συντάξει μια εγκυκλοπαίδεια για την ανθρώπινη θνητότητα. Αθέατος και πανταχού παρών βρίσκεται ανάμεσά τους ο αφηγητής, ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής.

ΠΑΜΠΛΟ ΣΙΜΟΝΕΤΤΙ

Η λογική των εραστών

μετ. Τιτίνα Σπερελάκη

εκδ. Πατάκη, σελ. 320 – 7 ευρώ

Ο εικοστός αιώνας εκπνέει. Η Χιλή περιμένει ανυπόμονα τις αλλαγές που θα φέρει η εκλογή του Ρικάρδο Λάγος ως πρώτου σοσιαλιστή προέδρου ύστερα από τριάντα χρόνια. Εν μέσω μιας εκρηκτικής ατμόσφαιρας πολιτικών προσδοκιών και οικονομικών κλυδωνισμών, η ισορροπία στις σχέσεις ενός νεαρού αντρογύνου διαταράσσεται. Οταν στη ζωή τους εμφανίζεται ο Ντιέγο Λίρα, δικηγόρος και ιδιοκτήτης φιλόδοξης διαδικτυακής εφημερίδας, η λαχτάρα τους να ξεφύγουν από τη ρουτίνα τούς κάνει να ριχτούν σε οριακές εμπειρίες. Μέσα σε λίγους μήνες καταστρέφουν έτσι τις συμβάσεις που τους χάριζαν σιγουριά.

ΝΑΪΤΖΕΛ ΜΑΚ ΚΡΕΡΙ

Κρυφός κήπος

μετ. Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

εκδ. Μεταίχμιο σελ. 392 – 18 ευρώ

Πριν διαγνωσθεί η κατάστασή του, ο αστυνόμος Μαρκ Λάπσλι νόμιζε πως όλοι είναι σαν κι αυτόν. Τώρα ξέρει πως πάσχει από συναισθησία – μια σπάνια νευρολογική κατάσταση που βραχυκυκλώνει τις αισθήσεις του. Το γεγονός καταστρέφει τον γάμο και την καριέρα του. Ξαφνιάζεται έτσι όταν τον καλούν σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα, όχι όμως για τον θάνατο του οδηγού, αλλά για να ερευνήσει το αποσυντεθειμένο πτώμα που βρέθηκε εκεί κοντά. Κάτι στο πτώμα αυτό ξυπνάει μια ανάμνηση στο βάθος του μυαλού του Λάπσλι, που δεν μπορεί να την εντοπίσει.

ΙΖΑΜΠΕΛ ΑΛΙΕΝΤΕ

Το νησί κάτω από τη θάλασσα

μετ. Λεωνίδας Καρατζάς

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 620 – 24 ευρώ

Παρ’ όλο που ήταν σκλάβα στον Αγιο Δομίνικο στα τέλη του 18ου αιώνα, η Σαριτέ είχε άστρο στη ζωή της. Την πούλησαν στον πλούσιο γαιοκτήμονα Τουλούζ Βαλμορέν, όπου θα ζήσει δίπλα στη φιλάσθενη γυναίκα του και στον ευαίσθητο γιο τους. Με την έμφυτη καλοσύνη, τη δύναμη του χαρακτήρα της και την τιμιότητά της, η Σαριτέ θα βοηθήσει τους υπόλοιπους σκλάβους να επιβιώσουν. Και όταν το αφεντικό της θα την πάρει στη Νέα Ορλεάνη, η ηρωίδα θα κερδίσει το σπουδαιότερο πράγμα που επιθυμεί: την ελευθερία της.

SΑΝDRΟ VΕRΟΝΕSΙ

Ηρεμο χάος

μετ. Λητώ Σεϊζάνη

εκδ. Πάπυρος, σελ. 533

Την ώρα που ο Πιέτρο προσπαθεί να σώσει μια άγνωστη γυναίκα που πνίγεται στη θάλασσα, η σύντροφός του Λάρα πεθαίνει μπροστά στα μάτια της δεκάχρονης κόρης τους Κλάουντια. Ανάμεσα στον θάνατο και στην ενοχή, ο Πιέτρο περνάει τρεις μήνες της ζωής του μπροστά απ’ το σχολείο της μικρής Κλάουντια περιμένοντάς τη να σχολάσει. Περιμένει τη στιγμή που θα πονέσει για τη γυναίκα του, τη στιγμή που θα παρηγορήσει την κόρη του για τον θάνατο της μητέρας της. Αλλά τελικά κανένας δεν μιλάει γι’ αυτό, κανένας δεν κλαίει. Ολα είναι ένα ήρεμο χάος.

ΜΕΛΕΤΗ

ΙΑΚΩΒ ΣΙΜΠΗ, ΚΑΡΙΝΑ ΛΑΜΨΑ

Η ζωή απ’ την αρχή

Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη (1945-1948)

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 399 – 30 ευρώ

Δεν είχαν τίποτα να περιμένουν. Οι δικοί τους είχαν σκοτωθεί, η πόλη τους, η γειτονιά τους είχε ερημώσει. Είχαν χάσει τους φίλους τους, τα επαγγέλματά τους, τις περιουσίες τους. Ηθελαν να φύγουν το γρηγορότερο από τον «τόπο του θανάτου». Να μπουν στο πρώτο σαπιοκάραβο που θα έβαζε πλώρη για έναν άγνωστο προορισμό, την Παλαιστίνη. Με μόνη ελπίδα να πιάσουν τη ζωή απ’ την αρχή.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ΜΠΟΡΧΕΣ – ΣΑΜΠΑΤΟ

Διάλογοι

μετ. Δήμητρα Παπαβασιλείου

εκδ. Printa, σελ. 255

Λογοτεχνία, ποιητική και συγγραφική τέχνη, διακειμενικότητα και «λογοκλοπή», καλλιτεχνική ελευθερία, επιτυχία, φήμη, πραγματικότητα και φαντασία, όνειρο, θεολογία, θάνατος, αυτοκτονία, τρέλα, φιλοσοφία, χρόνος, σύμπαν και δημιουργία, μουσική, γλώσσα, μετάφραση. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύονται οι Μπόρχες και Σάμπατο, τα δύο ιερά τέρατα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, στους «Διαλόγους» τους, όπως οι ίδιο ονόμασαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, σύμφωνα με το πλατωνικό πρότυπο. Πρόκειται για μια απολαυστική σύνοψη των ιδεών των δύο μεγάλων Αργεντινών συγγραφέων, για μια περιήγηση στο λογοτεχνικό τους σύμπαν και στην προσωπική τους μυθολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή