Το ΥΠΠΟΤ βάζει τάξη στις ζώνες προστασίας της Κνωσού

Το ΥΠΠΟΤ βάζει τάξη στις ζώνες προστασίας της Κνωσού

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΣ. Το τι συμβαίνει στην Κνωσό τόσα χρόνια εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν να επιβάλει μια τάξη, είναι γνωστό σε όλους. Τα αυθαίρετα κτίσματα κινδυνεύουν να φτάσουν λίγα μόλις μέτρα από το μινωικό ανάκτορο, προκαλώντας μια απίστευτη ασχήμια παρότι όλοι κερδίζουν από την ιστορία του. Και όσο η ασχήμια μεγαλώνει τόσο απομακρύνεται το όνειρο της ένταξης του μνημείου στον κατάλογο της UNESCO. Γιατί προς το παρόν παραμένει στον… προθάλαμο.

Προχθές το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου και των ζωνών Α΄ και Β΄ προστασίας, αποδεσμεύοντας, όπως ζητάει και μεγάλο μέρος των κατοίκων, χιλιάδες στρέμματα (γύρω στα 3.000 από τα 5.500 που ζητούσαν).

Ακριβώς δεν προσδιορίστηκε, έγινε όμως μεγάλη συζήτηση μεταξύ των μελών για την ακαταστασία της περιοχής στην οποία το ΥΠΠΟΤ δεν όρισε ζώνες τόσα χρόνια, αλλά αρκέστηκε στους όρους που επέβαλε δεκαετίες πριν το ΥΧΟΠ (ΥΠΕΧΩΔΕ), το οποίο βέβαια βασίστηκε σε εισηγήσεις των υπηρεσιών του τότε ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο του 2002, έπρεπε μέσα σε μια εξαετία να προχωρήσει η οριοθέτηση όλων των αρχαιολογικών χώρων και η ανα- οριοθέτηση των παλιών κηρύξεων με βάση τις συντεταγμένες.

Τα μέλη του Συμβουλίου άκουσαν τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για επαναπροσδιορισμό των ορίων της Α΄ και Β΄ ζώνης Κνωσού, με στόχο την αποδέσμευση στρεμμάτων τα οποία -όπως ισχυρίζονται- είναι καταδικασμένα και αναξιοποίητα παρότι πολλά απ’ αυτά δεν έχουν οπτική επαφή με το μνημείο. Το ίδιο υποστήριξε και ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κουράκης, μιλώντας παράλληλα για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, αλλά και εκείνο της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού και τη μελέτη που προτίθεται να χρηματοδοτήσει o δήμος.

Για αυθαίρετη δόμηση τερατουργημάτων μίλησε η γ.γ. Λίνα Μενδώνη, πιέζοντας τα μέλη ώστε να δοθεί μια λύση και να μη μείνει πάλι σε εκκρεμότητα το ζήτημα. Εξήγησε στους εκπροσώπους των κατοίκων ότι το ΥΠΠΟΤ δεν προστατεύει μεμονωμένα μνημεία αλλά και τον ευρύτερο χώρο, ότι οι ζώνες Α΄ και Β΄ προστατεύουν μείζονες ενότητες, ενώ ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης υπογράμμισε πως η Κνωσός δεν είναι μόνο το ανάκτορο αλλά και το τοπίο.

Το ΚΑΣ πρόσφερε έδαφος για δώρο, προκειμένου να σώσει περισσότερες εκτάσεις. Αλλά για να μη τα ρίχνουμε όλα στο κράτος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΥΠΠΟΤ δεν είχε ζώνες (όπως δεν έχει στους Δελφούς), αλλά υπήρξαν κηρύξεις. Φταίνε οι άλλοι, αλλά μήπως φταίμε κι εμείς που χτίζουμε όπου να ‘ναι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή