Αφίσες και κοινωνικές ταμπέλες

Αφίσες και κοινωνικές ταμπέλες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΙΖΑΪΝ. Η τέχνη της αφίσας έχει την τιμητική της αυτές τις μέρες. Πηγαίνετε μια βόλτα στον Κεραμεικό, στο Ε.Δ.Ω. (Προφήτου Δανιήλ 18, Κεραμεικός) και θα πάρετε μια καλή γεύση από δύο ενδιαφέρουσες ομαδικές εκθέσεις, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του διαγωνιστικού θεσμού «Δέκα εικόνες για την Ιθάκη».

Στην πρώτη έκθεση παρουσιάζονται οι δέκα βραβευμένες αφίσες του διαγωνισμού καθώς και εκατόν τριάντα δύο ακόμη, οι οποίες ξεχώρισαν στο θέμα «Labels/Ταμπέλες». Οι αφίσες προέρχονται από την Ελλάδα αλλά και τριάντα επτά ακόμα χώρες του εξωτερικού, τις διακρίνει ένα έντονα διαπολιτισμικό χρώμα, ποικιλία εκφραστικών μέσων και πραγματεύονται το ζήτημα της κοινωνικής ετικέτας ή «στάμπας», τον τρόπο με τον οποίο καταφεύγουμε σε στερεότυπα και βολευόμαστε με αυτά.

Οι «Δέκα εικόνες για την Ιθάκη» συγκαταλέγονται ανάμεσα στους σημαντικότερους διαγωνισμούς αφίσας σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνολικά, διαγωνίστηκαν 1.728 αφίσες από 73 χώρες, τις οποίες έκρινε επιτροπή αποτελούμενη από Ελληνες και ξένους ειδικούς: Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Ruedi Baur, Δημήτρης Γκάζης, Κώστας Καλογήρου, Luba Lukova, Andrea Tinnes και Rene Wanner. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον Δήμο Ιθάκης από το 2002 και στην ιστοσελίδα www.tenimages.org οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μιαν ιδέα από τις νικήτριες αφίσες των προηγούμενων οκτώ χρόνων.

Στη δεύτερη ομαδική έκθεση, με τίτλο «Κοίτα, μην κρίνεις», το θέμα της ετικέτας επαναλαμβάνεται διευρυμένο: κοινωνικές διακρίσεις, αποκλεισμός και απόρριψη είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. Δέκα καταξιωμένοι designers και γραφεία από την Ελλάδα (Δημήτρης Αρβανίτης, Busybuilding, Κώστας Καλογήρου, π6) και από το εξωτερικό (Elzbieta Chojna/Πολωνία, Lex Drewinski/Γερμανία, Marcia Larica/Βραζιλία, Luba Lukova/ΗΠΑ, Sabina Oberholzer και Renato Τagli/Ελβετία, Iman Raad/Ιράν) σχολιάζουν με μία αφίσα την πραγματικότητα από την οποία προέρχονται, καθώς επίσης το πώς αυτή επηρεάζεται από τις διακρίσεις και τις κατηγοριοποιήσεις.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης, «οι αφίσες μιλούν για την πολυπολιτισμική πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι καθημερινά και πραγματεύονται ζητήματα τόσο θεμελιώδη όπως ο σεβασμός στη φύση, η ισότητα, η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα».

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, οπότε και πήρε το βραβείο Absolut People’s Choice Award ο Κωνσταντίνος Τριχάς, δημιουργός της αφίσας που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διάρκεια ανοιχτής on-line ψηφοφορίας, όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να κρίνει και να ψηφίσει την αφίσα που αποδίδει δημιουργικά το θέμα του διαγωνισμού. Η διπλή έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή