Ψηφιακή η ΕΡΤ ξαφνικά από Πάρνηθα

Ψηφιακή η ΕΡΤ ξαφνικά από Πάρνηθα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Δευτέρα 27/9 θα αρχίσει η ψηφιακή εκπομπή των ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, καθώς και του καναλιού της Βουλής, αλλά και πέντε προγραμμάτων της ΕΡΑ (ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ και Kosmos) σε Αττική και Θεσσσαλονίκη, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ηδη, από προχθές γίνονται δοκιμαστικές εκπομπές, για την Αττική στο κανάλι 52 UHF από τον πομπό του Υμηττού και για τη Θεσσαλονίκη στο κανάλι 26 UHF από τον πομπό του Χορτιάτη, ενώ χρησιμοποιήθηκε για κάποιες ώρες και το κέντρο εκπομπής του Πηλίου, για το οποίο όμως δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο στάδιο της ψηφιακής μετάβασης. Στο ίδιο πλαίσιο σταμάτησε η αναλογική μετάδοση της ΕΤ3 από το κανάλι 52 UHF της Πάρνηθας, ώστε να χρησιμοποιηθεί η συχνότητα για την ψηφιακή μετάδοση από τον Υμηττό, κάτι που επίσης να σημειωθεί γίνεται κατ’ εξαίρεση, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στο στάδιο της ψηφιακής μετάβασης το εν λόγω κέντρο θα έπρεπε να εκπέμπει μόνο αναλογικά. (Η ΕΤ3 θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά στην Αττική, στο κανάλι 31 UHF από τον Υμηττό, στο κανάλι 28 από την Αίγινα και από 27/9 στο κανάλι 5 VHF από την Πάρνηθα). Η ψηφιακή εκπομπή, όπως και στην περίπτωση των σινέ+, prisma+ και σπορ+, γίνεται με το παλαιότερο μοντέλο κωδικοποίησης το mpeg2, που είναι συμβατό με δέκτες και αποκωδικοποιητές mpeg4 που χρησιμοποιεί η Digea, και στο οποίο θα μεταβεί η ΕΡΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προβληματισμό ωστόσο δημιουργεί στην αγορά και η έναρξη ψηφιακής εκπομπής των πέντε ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΑ, δεδομένου ότι δεν έχει καν ανοίξει η συζήτηση για την ψηφιακή μετάβαση του ραδιοφώνου, και ταυτόχρονα δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση ή πρόβλεψη (Ν. 3592/2007, ΚΥΑ 21161/2008). Παράλληλα, αποφασίστηκε στις 29/9 να αρχίσει η μετάδοση αθλητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων σε εικόνα 16:9 (ευρεία οθόνη), αρχής γενομένης με τους αγώνες της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League. Με το σύστημα ευρείας οθόνης θα μεταδίδονται πλέον από τη ΝΕΤ και την ΕΤ1 όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ανεξάρτητα από το εάν το σήμα παράγεται πρωτογενώς από ή απευθείας από την ΕΡΤ, όπως ο αγώνας Παναθηναϊκού – Κοπεγχάγης στις 29/9. Η ΕΡΤ θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία μετατροπής του συνόλου των αναλογικών προγραμμάτων της από το 4:3 σε 16:9. Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα ΜΜΕ Τηλέμαχου Χυτήρη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να αναδεικνύει με τις δράσεις της τον δημόσιο χαρακτήρα και τη διαφορετικότητά της, σε σχέση με τα εμπορικά Μέσα, προσεγγίζοντας ακόμη και θέματα ταμπού, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης του βηματισμού της στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον, και κάλεσε τη διοίκηση να αξιοποιήσει τον πλούτο οπτικοακουστικού αρχείου, καταλήγοντας «σκοπός σας στην ΕΡΤ είναι να κάνετε τη δουλειά σας σωστά».

Το ταξίδι του «Εξάντα» του Γ. Αυγερόπουλου και της ΕΡΤ στα φεστιβάλ του κόσμου συνεχίζεται: Το βραβευμένο μέγα βραβείο στο φεστιβάλ Cinemambiente του Τορίνο «Πωλείται ζωή» θα προβληθεί σε Λονδίνο, Μαδρίτη, Κόστα Ρίκα και Βρυξέλλες, καθώς και στην Πάτρα, όπου επίσης θα προβληθούν τα «Πεθαίνοντας στην αφθονία», «Το αίμα του Κουάν Κουάν» και «Οταν βυθίζεται ο κόσμος», ενώ στο Μεξικό θα προβληθεί το «Αρωμα μια άλλης εποχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή