Οχι, τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός

Οχι, τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαμά, τα παιδιά της δευτέρας δημοτικού μού είπαν ότι στην έκτη θα κάνουμε σεξ…»

Τo κοριτσάκι που μιλάει είναι 6 χρόνων, πρωτάκι στο σχολείο. Καλύτερα να μη σχολιάσουμε την αντίδραση της μαμάς της. Αλλος φίλος σάστισε όταν ο 8χρονος γιος του χρησιμοποίησε τρία γράμματα στο επιτραπέζιο παιχνίδι Scrabble για να συντάξει τη λέξη «Σεξ». Οι κόρες μου, 4 και 7 χρονών, κλείνουν τα μάτια όταν βλέπουν στις ταινίες ζευγάρια να φιλιούνται, είμαι σίγουρη όμως ότι κρυφοκοιτάνε γιατί τους αρέσει αυτό που βλέπουν.

Εγώ, πάλι, μικρή δεν είχα ιδέα. Δεν θυμάμαι να μου είχε μιλήσει κανείς για το πώς έρχονται τα παιδιά στον κόσμο, ή μπορεί να μου είχαν μιλήσει οι γονείς μου και να μην είχα καταλάβει τίποτα. Η αδερφή μου σίγουρα μου είχε πει, αλλά πού να την πιστέψω; Χωρίς Ιντερνετ, dvd, ιδιωτική τηλεόραση, ήταν εύκολο να πιστέψεις ότι «τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός».

Η μικρή μου πάντως επιμένει: «Μαμά, μπορείς να κάνεις αύριο ένα μωρό;». Και όταν της εξηγώ ότι, για να γεννηθεί ένα μωρό, πρέπει να αγαπιούνται πολύ δύο άνθρωποι, να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, να περιμένουμε εννιά μήνες για να έρθει το μωρό στον κόσμο, εκείνη δεν το βάζει κάτω: «Τότε μεθαύριο;».

Αναρωτιέμαι ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσεις να ενημερώνεις, όχι προφορικά, αυτοσχεδιαστικά, α καπέλα, αλλά με βάση ένα βιβλίο και αντίστοιχη εικονογράφηση, τα παιδιά για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Δεν ξέρω τι γίνεται στα σχολεία, αλλά είναι πάντα καλύτερο, σε τέτοια θέματα, να υπάρχει προσωπική επαφή για να ακολουθεί και ο διάλογος.

Το περιοδικό New Yorker πρόσφατα δημοσίευσε ένα αφιέρωμα για τα «βιβλία για τα πουλιά και τις μέλισσες». Ευκαιρία να δω κλασικές εκδόσεις της δεκαετίας του ’70 που μιλούσαν για «birds and bees»… «Πρώτα έρχεται η αγάπη. Ολα για τα πουλιά, και τις μέλισσες, και τους αλιγάτορες, τις αλεπούδες και τους ανθρώπους, επίσης», το χτύπημα στο βιβλίο μπεστ σέλερ στο είδος του. Υπάρχουν όμως και βιβλία για το σεξ για… μωρά, με «συγγραφέα» τον Dr Seuss, τον φοβερό γάτο με το καπέλο.

«Κάνουμε τι;» λέει έντρομη η μέλισσα στο πουλάκι. Και τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών συνεχίζουν να παίζουν τον γιατρό, να ανακαλύπτουν το σώμα τους, να κρύβονται κάτω από τα σεντόνια, και από τη μια οι γιαγιάδες και οι παππούδες κοκκινίζουν και ξεκινούν τις απαγορεύσεις -γιατί έτσι τους είχαν μάθει- και από την άλλη, οι γονείς αναβάλλουν διαρκώς οποιαδήποτε συζήτηση έχει να κάνει με το σεξ. Και ξαφνικά τα παιδιά γίνονται 18… Και τότε πια, τι να τους πεις;

Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε. Ειδικά τώρα, που τα παιδιά στο σχολείο είναι πιο υποψιασμένα, υπερκινητικά, χωμένα στην τεχνολογία, επιβάλλεται να εντοπίσουμε τα βιβλία που θα τα προετοιμάσουν για τη σεξουαλική τους ζωή. «Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό;», ο τίτλος ενός αμερικανικού βιβλίου. Στο βιβλίο «What’s going on down there?», η Karen Gravelle απαντά στα ερωτήματα που προβληματίζουν τα αγόρια. Και για τα κορίτσια; Μια unisex πρόταση είναι το «Sex that stuff: Α guide to growing up». Ενα κεφάλαιο έχει τίτλο «Ολα για τη στύση» και απευθύνεται σε παιδιά τετάρτης δημοτικού.

«Αν βάλετε τη μητέρα σας και τον πατέρα σας γυμνούς στις μπανιέρες, θα παρατηρήσετε ότι είναι διαφορετικοί», έγραφε ο Peter Mayle σε βιβλία όπως το «What’s happening to me?» και «Where did I come from?» «Το έχετε παρατηρήσει ήδη, αλλά θα το δείτε ακόμη καλύτερα αν τους βάλετε μαζί στην μπανιέρα».

Αν και υπάρχουν αρκετοί πιο εύστοχοι νέοι τίτλοι, όπως το «It’s perfectly normal», αλλά και άλλοι, για μωρά, παιδιά από 7 ή 10 χρόνων και πάνω, το θέμα παραμένει ταμπού. Αν το συζητήσεις με γονείς, θα αλλάξουν θέμα στη στιγμή. «Είναι μικρά ακόμη…» Πόσο μικρά ακριβώς;

Οι πιο τραυματικές εμπειρίες; Ενας πατέρας είχε πει στην κόρη του: «Μην ερωτευτείς τον πρώτο άνδρα που θα σου κατεβάσει το παντελόνι». Και η μητέρα της κοπέλας: «Ενημέρωσέ με αν θέλεις να πας στον γιατρό». Το κορίτσι ήταν 14. Υπάρχει βιβλίο και για την ηλικία της. Εχει τίτλο «Πρώτες βοήθειες για γονείς». Και το «It’s NOT the stork». Οχι, δεν είναι ο πελαργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή