Σε πρωτο πλανο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

… O συγγραφέας για τον οποίο κονταροχτυπήθηκαν οι Ελληνες εκδότες στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι ο Ουμπέρτο Εκο. Οχι μόνο γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ιταλία το νέο του μυθιστόρημα -με τίτλο «Το κοιμητήριο της Πράγας» θα είναι ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο την Πράγα του 19ου αιώνα και θα ξεπερνά σε έκταση τις 400 σελίδες- αλλά κυρίως γιατί έτσι κι αλλιώς έχει μείνει χωρίς εκδότη στην Ελλάδα (μέχρι τώρα τα βιβλία του κυκλοφορούσαν από τα Ελληνικά Γράμματα. Οι πληροφορίες λένε ότι οι Ελληνες εκδότες έχουν χτυπήσει πολύ υψηλές τιμές στις ιδιότυπες δημοπρασίες για τα δικαιώματα βιβλίων που πραγματοποιούνται κυρίως στη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίων του κόσμου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει..

… Πολλοί και σημαντικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Τρίτη, 19/10, στην ημερίδα που διοργανώνει η Ακαδημία Αθηνών στις 6 μ. μ. στην κεντρική αίθουσα της Ακαδημίας. Θέμα της, «O Νέος Ελληνισμός: Εννοια, περιεχόμενο, χρονικά όρια». Ομιλητές, ακαδημαϊκοί ή αντεπιστέλλοντα μέλη της Ακαδημίας. Την εισαγωγή θα κάνει ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Θα ακολουθήσει, με θέμα «H μεθοδολογία της ιστορίας του μεταγενέστερου και νεώτερου Ελληνισμού» ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Στη συνέχεια, ο Σπύρος Βρυώνης θα αναφερθεί στο θέμα «Κοινωνικές επιστήμες, έθνος και εθνικισμός», ο Βιτσέντσο Ρότολο στους «Προβληματισμούς γύρω από τα χρονικά όρια και την έννοια της νεοελληνικής λογοτεχνίας», ο Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος θα αναζητήσει την «Ακτινοβολία των ελληνικών γραμμάτων στον κόσμο των βαλκάνιων Σλάβων τον 18ο και το πρώτο μισό του 19ου αι. και, τέλος, ο πρόεδρος της Ακαδημίας (μέχρι το τέλος του έτους) Κωνσταντίνος Σβολόπουλος θα μιλήσει για την αποκατάσταση της διαχρονικής ιστορίας της Ελλήνων. Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πνευματική εκδήλωση.

… Πώς γίνεται, ορισμένες γυναίκες όσο μεγαλώνουν να γίνονται και πιο όμορφες; Με αφορμή τη βράβευση της Σοφία Λόρεν από την Ιαπωνία, είδαμε την Ιταλίδα ηθοποιό να δίνει συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, να μιλάει για την τιμητική βράβευσή της από το Japan Art Association Praemium Imperiale και τη θαυμάσαμε που παραμένει ακόμη και σήμερα τόσο γοητευτική. Miracolo.

… Αυτοί οι Γάλλοι περφόρμερ, όταν είναι καλοί είναι… πολύ καλοί. Εχουν το θάρρος να συνδυάζουν πολλές παραδόσεις, να μπλέκουν το λάτιν και το σουίνγκ και να σμιλεύουν την τόσο ωραία γαλλική γλώσσα σε πολλούς ρυθμούς. Μεγάλη χαρά δίνει η αναγγελία της έλευσης στην Ελλάδα του Dany Brillant που έρχεται για δύο εμφανίσεις, στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, 1 Νοεμβρίου) και στη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής, 2 Νοεμβρίου). Ο Μπριγιάν έχει τρομερό στυλ και έχει ερμηνεύσει υπέροχα μελωδικά και ρυθμικά τραγούδια, που ορισμένοι, όχι αδίκως, τα βρίσκουν ιδιαίτερα ερωτικά. Είδωλά του, ο Ιβ Μοντάν, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Μισέλ Λεγκράν. Ερχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, που συμπεριελήφθη στην παγκόσμια περιοδεία του.

… Στους δρόμους της Αθήνας εθεάθησαν οι πρωταγωνιστές του ριμέικ της κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης», καθώς τα γυρίσματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τον Ιεροκλή Μηχαηλίδη να έχει διπλό «ρόλο» ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής. Τους άλλους δύο βασικούς ρόλους υποδύονται η Ζέτα Μακρυπούλια και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος…

… Οταν όλα σχεδόν τα βιβλία ενός συγγραφέα έχουν γίνει μπεστ σέλερ, είναι λογικό να χαίρονται οι κληρονόμοι και οι εκδότες του, όταν βρίσκεται ένα ακόμη χειρόγραφο μετά τον θάνατό του. Ο Στιγκ Λάρσον, συγγραφέας του «Κοριτσιού με το τατουάζ», πέθανε το 2004, όπως όμως μόλις επιβεβαίωσε η οικογένειά του βρέθηκε ένα ακόμη χειρόγραφό του. Ο αδελφός του Λάρσον δήλωσε ότι είναι το πέμπτο βιβλίο της σειράς -χωρίς να υπάρχει τέταρτο- γιατί ο συγγραφέας έβρισκε διασκεδαστικό να αλλάξει τη σειρά. Το χειρόγραφο είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην οικογένεια Λάρσον και στη σύντροφο του συγγραφέα…

… Και ναι, ο δημοφιλής μουσικός διαγωνισμός της Eurovision θα φιλοξενηθεί τελικά στο Ντίσελντορφ. Μετά την πρωτιά της Γερμανίας στο Οσλο, με το «Satellite» της Lena Meyer-Landrut, η μάχη ήταν σκληρή για τον τόπο φιλοξενίας του θεσμού. Επικρατέστερες πόλεις ήταν το Αμβούργο, το Βερολίνο και το Αννόβερο…. Και τα τρία λάιβ, οι ημιτελικοί στις 10 και 12 Μαΐου και ο τελικός στις 14 Μαΐου, θα φιλοξενηθούν στο Esprit Arena. «Ντίσελντορφ 12 points!»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή