Νέες εκδόσεις

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΥΟΚΟ ΟGΑWΑ

Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή

μετ.: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

εκδ. Αγρα, σελ. 304

Κάθε πρωί, όταν ο καθηγητής και η οικονόμος του συστήνονται εκ νέου ο ένας στον άλλον, ανθεί μια παράξενη σχέση μεταξύ τους. Ο καθηγητής μπορεί να μην θυμάται τι έφαγε για πρωινό, αλλά στο μυαλό του είναι ακόμα ζωντανές οι κομψές εξισώσεις από το παρελθόν. Η οικονόμος τού γνωρίζει και τον δεκάχρονο γιο της. Κι έτσι ξεκινά μια θαυμάσια σχέση όπου ο καθηγητής σκαρώνει έξυπνους μαθηματικούς γρίφους βασιζόμενος άλλοτε στο νούμερο του παπουτσιού της οικονόμου και άλλοτε στην ημερομηνία γέννησής της, στοιχεία που αποκαλύπτουν έναν θαυμάσιο κόσμο ποίησης.

JΑΜΕS ΡΑΤΤΕRSΟΝ

Διπλή απειλή

μετ.: Νίκος Σπυριδάκης εκδ. Bell, σελ. 362

Ενας μανιακός δολοφόνος συγκλονίζει την Ουάσιγκτον με τους αγριότερους φόνους. Τον ονομάζουν Σόουμαν γιατί αναζητεί πάντοτε θεατές για τα εγκλήματά του: τα σκηνοθετεί, τα βιντεοσκοπεί και τα αναρτά σε μια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο. Μια ολόκληρη πόλη έχει χάσει τον ύπνο της εξαιτίας του. Και αυτός, μάγος του τρόμου, απολαμβάνει την αίσθηση που προκαλεί και ετοιμάζει κάθε φορά, ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό χτύπημα.

ΜΜΕ

ΣΟΦΙΑ ΚΑΪΤΑΤΖΗ – ΓΟΥΙΤΛΟΚ

Μορφές και μέσα πολιτικής επικοινωνίας

εκδ. University Studio Press σελ. 593

Το βιβλίο επικεντρώνεται στο κομβικό πεδίο της διασταύρωσης «πολιτικής» και «επικοινωνίας». Εστιάζει στους πολιτικο-επικοινωνιακούς ρόλους των δρώντων του πολιτεύματος συνολικά: πολίτες, πολιτικοί, επικοινωνητές και ΜΜΕ. Καταγράφει όσα οφείλουν να γίνονται στην πολιτικο-επικοινωνιακή δημοσιότητα, σύμφωνα με τους κανόνες του συντάγματος μιας δημοκρατίας. Μέσα από την πρισματική ενατένιση των σχέσεων εξουσίας στο πεδίο της καθημερινής πολιτικής επικοινωνίας, αναδεικνύονται ευδιάκριτα τα κακώς ή ελλιπώς γινόμενα σε αυτό το κρίσιμο για τη δημοκρατία πεδίο.

ΤΑΞΙΔΙ

ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ

Ρούμελη

Οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα

μετ.: Λίνα Κάσδαγλη

εκδ. Κέδρος, σελ. 406

Γοητευμένος από το παράξενο αυτό όνομα που άλλοτε περιλάμβανε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ το χρησιμοποιεί ως τίτλο στις περιπλανήσεις του μέσα στην εξωτική για εκείνον περιοχή. Θυμάται τους ανθρώπους που γνώρισε, τον σαρακατσάνικο γάμο που παρευρέθηκε, τη Μονή Βαρλαάμ στον ψηλό βράχο των Μετεώρων, το γευστικότατο κατσίκι που απόλαυσε μαζί με το ούζο Τυρνάβου και τα μήλα ποτισμένα στο κρασί, και ανασκαλεύοντας την Ιστορία δίνει ένα συναρπαστικό κράμα από το παρελθόν και το μέλλον.

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΕΑΣ

Η ιστορία των εκδόσεων του Καρλ Μαρξ

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 73

Ποιο είναι το μέλλον της δημοκρατίας στην εποχή όπου οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας επανασχεδιάζουν τον χώρο της πολιτικής, γκρεμίζουν τα σύνορα του χώρου και του χρόνου; Μήπως ενισχύεται η δημοκρατία της διαρκούς επιτήρησης των λαών; Ή μήπως αντίθετα ανοίγονται ευκαιρίες για το ιδανικό της άμεσης δημοκρατίας; Η επιστροφή στα Μεγάλα Κείμενα διανοητών του μεγέθους του Μαρξ, δημιουργεί στέρεες βάσεις για αναστοχασμό. Η ιστορία των εκδόσεών του λειτουργεί βοηθητικά για την κατανόηση μιας ανυπότακτης σκέψης που δεν περιορίστηκε στη συγγραφή, αλλά επεκτάθηκε και στη μάχιμη δράση. Η σχέση του Μαρξ με τους θεωρητικούς και πολιτικούς αντιπάλους του, μέσα από την ιστορία των εκδόσεών του, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο προβληματισμού για κάθε πολίτη.

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Κείμενα

Βιογραφικά – Εργογραφία

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 87

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Παπαδημητρίου (1944-2009) είχε έναν πλούσιο και γόνιμο επιστημονικό βίο. Το τεύχος περιλαμβάνει ορισμένα αντιπροσωπευτικά κείμενά του, αποκαλυπτικά του ανήσυχου και πρωτοπόρου του πνεύματος, μέσα από τα οποία προβάλλει η γνώση των θεμάτων και οι προβληματισμοί ενός σκεπτόμενου πολίτη. Την έκδοση συμπληρώνουν τα βιογραφικά και η πλήρης εργογραφία του, με συμβολές που καλύπτουν και άλλους κλάδους του Δικαίου, αρθρωμένη συστηματικά σε ένδεκα θεματικές ενότητες. Οι ενότητες αυτές αντιστοιχούν στις θεματικές που θα καλύψει συνέδριο το οποίο οργανώνεται στις αρχές Ιουνίου με αντικείμενο το έργο του Γιώργου Παπαδημητρίου.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

Η επί του Ορους Ομιλία του Ιησού

εκδ. Αρτος Ζωής

σελ. 208 – 12 ευρώ

Είναι η επί του Ορους Ομιλία ένα χριστολογικό κείμενο, ένα κείμενο που ασχολείται πρωταρχικά με τη σημασία του προσώπου του Χριστού ή είναι περισσότερο ένα ηθικό κείμενο, μια συλλογή παραινέσεων για την καθημερινή ζωή του χριστιανού; Οι αρχαίοι Πατέρες εξηγητές της Ομιλίας και πολλοί νεότεροι, όπως ο γράφων, πιστεύουν πως είναι τόσο αχώριστα το πρόσωπο του Ιησού από όσα διδάσκει περί των χαρακτηριστικών του μαθητή – χριστιανού, που δεν είναι δυνατόν να πούμε τι είναι περισσότερο και τι λιγότερο. Ολα όσα λέγονται περί χριστιανικής μαθητείας, περί δικαιοσύνης, περί μέλλοντος κ.λπ. προϋποθέτουν πως ο παλαιός κόσμος πέθανε και πως ένας καινούργιος κόσμος έχει αρχίσει. Επομένως, η χριστολογική και η ηθική-εκκλησιαστική εξήγηση της Ομιλίας πάνε μαζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή