Εγκαίνια στο Μεταξουργείο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΓΚΑΙΝΙΑ. Είναι μια σημαντική ημέρα η σημερινή για το Μεταξουργείο. Τα αποψινά εγκαίνια της νέας έδρας της Δημοτικής Πινακοθήκης στο κτίριο που χάρισε το όνομά του στην παλιά αθηναϊκή συνοικία έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή. Το Μεταξουργείο, ο Κεραμεικός έχουν αισθανθεί στο πετσί τους την κρίση του κέντρου της Αθήνας και το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή κάτω από την Ομόνοια αποκτά έναν ανανεωμένο πόλο ενδιαφέροντος στο ανακαινισμένο συγκρότημα της πλατείας Αυδή τονώνει τις προσπάθειες, οργανωμένες και μη, για να αντιστραφεί το κλίμα ανασφάλειας και πεσιμισμού.

Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων όπως και της έκθεσης 160 έργων από τις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης θα κάνει στις 19.30 ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Το συγκρότημα του Μεταξουργείου είναι από τα παλαιότερα της νεότερης Αθήνας και άρχισε να οικοδομείται το 1834 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Χριστιανού Χάνσεν.

Χαρούμενη και συγκινημένη ακούγεται η κ. Νέλλη Κυριαζή, διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων. Είναι φυσικό. Αφήνει τους στριμωγμένους χώρους του παλιού Βρεφοκομείου στην οδό Πειραιώς για ένα πολύ πιο άνετο περιβάλλον, καθώς τώρα, στο Μεταξουργείο, οι εκθεσιακοί χώροι σχεδόν διπλασιάζονται. Στην πραγματικότητα μιλάμε για δύο ξεχωριστά κτίρια που λύνουν τα χέρια της κ. Κυριαζή. «Τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να μοιράσουμε τα πράγματα. Στο Βρεφοκομείο, όταν είχαμε περιοδική έκθεση, δεν περίσσευε ούτε μισή αίθουσα για τις μόνιμες συλλογές. Τώρα θα έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε ένα κτίριο για τις μόνιμες συλλογές και ένα για τις περιοδικές μας εκθέσεις».

Η έκθεση έργων από τις Συλλογές της Πινακοθήκης παρουσιάζει μια ενδεικτική αναδρομή στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης με ηχηρά ονόματα καλλιτεχνών από το τέλος του 19ου έως τους εκφραστές των σύγχρονων διατυπώσεων και έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα: να μυήσει τους Αθηναίους στον πλούτο της συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων που αριθμεί 3.500 έργα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ελλήνων καλλιτεχνών από τα τέλη του αιώνα μέχρι σήμερα.

Πολλά από τα έργα της Συλλογής εμφανίζονται για πρώτη φορά, όπως το έργο «Προπύλαια» του Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα, η «Κόρη με Γατάκι» του Γιάννη Σπυρόπουλου, αλλά και ένα τελείως άγνωστο έργο της Σοφίας Λασκαρίδου, της πρώτης γυναίκας που έσπασε το άβατο της Σχολής Καλών Τεχνών.

Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης έχει δυνατά και αδύναμα σημεία. Στα δυνατά καταχωρίζεται η εκπροσώπηση της γενιάς του ’30 και η συλλογή της χαρακτικής, ενώ στα λιγότερο δυνατά ο 19ος αιώνας και η γενιά του ’60. Στα αδύναμα σημεία της νέας εποχής της Πινακοθήκης το ωράριο λειτουργίας, λογικής περασμένων εποχών. Από την Τρίτη έως το Σάββατο 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 (σεβασμός στην ανύπαρκτη αθηναϊκή σιέστα) ενώ την Κυριακή, που θεωρητικά υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος, η Πινακοθήκη κατεβάζει ρολά στις 2 το μεσημέρι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή