ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απεβίωσε η ηθοποιός Τζιλ Κλέιμπουργκ

ΑΠΩΛΕΙΑ. Η παρουσία της Τζιλ Κλέιμπουργκ στον κινηματογράφο είχε ταυτιστεί με ρόλους δυναμικών γυναικών που επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους, που είναι ενεργές φεμινίστριες, με την έννοια ότι παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Η Αμερικανίδα ηθοποιός άφησε στα 66 της χρόνια την τελευταία της πνοή την Παρασκευή στο σπίτι της, από μια μορφή λευχαιμίας. Η σεμνότητα και η διακριτικότητά της δεν είχαν επιτρέψει ούτε στους πιο στενούς της συνεργάτες να μάθουν ότι είναι άρρωστη, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η σημαντικότερη περίοδος στην καριέρα της Τζιλ Κλέιμπουργκ ήταν τα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν οι ρόλοι που ερμήνευε ταίριαξαν με το γενικότερο κοινωνικό κλίμα και τις διεκδικήσεις της εποχής. Από αυτούς τους ρόλους, αυτός που τής χάρισε τη μεγαλύτερη αναγνώριση ήταν το 1978 στο «Μια ελεύθερη γυναίκα» του Πολ Μαζούρσκι. Μ’ αυτόν έφτασε στις υποψηφιότητες των Οσκαρ, ενώ κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών. Μια δεύτερη υποψηφιότητα για Οσκαρ κέρδισε το 1980 με το «Ανάμεσα σε δύο γυναίκες» του Αλαν Πάκουλα, στο οποίο συμπρωταγωνιστούσε με τον Μπαρτ Ρέινολντς και την Κάντις Μπέργκεν, ενώ ένας ακόμη από τους ρόλους που σημάδεψαν την καριέρα της ήταν στο «La Luna» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι εμφανίσεις της στον κινηματογράφο ήταν αραιότερες. Ωστόσο, αυτή τη χρονιά θα τη δούμε σε δύο ταινίες, το «Love and other drugs» και το «Bridesmaids», που δεν έχουν βγει ακόμη στις αίθουσες.