Πλούσιο αφιέρωμα στον Γιάννη Σπυρόπουλο

Πλούσιο αφιέρωμα στον Γιάννη Σπυρόπουλο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΕΤΕΙΟΣ. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 15 χρόνια για να δούμε ένα πλούσιο και ολοκληρωμένο εκθεσιακό αφιέρωμα για τον Γιάννη Σπυρόπουλο. Μέχρι το 2007 λειτουργούσε ακόμα η μόνιμη παρουσίαση 60 έργων στον χώρο του σπιτιού-μουσείου που έφτιαξε στην Εκάλη ο καλλιτέχνης, όσο ήταν ακόμα εν ζωή. Την τελευταία τριετία, όμως, εις αναμονή του νέου μουσείου στα Εξάρχεια, τα έργα του φιγουράριζαν μόνο σε διεθνείς δημοπρασίες. Ετσι, η έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στο Μπενάκη της Πειραιώς μας δίνει μια σπουδαία ευκαιρία: να κατανοήσουμε την ευρύτητα και τη σπουδαιότητα της συνολικής προσφοράς του ζωγράφου που δικαίως χρίστηκε «πατέρας της αφαίρεσης» στη χώρα μας.

Εκατό έργα

Εκατό πίνακες που καλύπτουν μια περίοδο 50 ετών σκιαγραφούν μια συναρπαστική διαδρομή από την παραστατική ζωγραφική στην απελευθέρωση της αφαίρεσης, από τη νεότητα στην ωρίμανση, από την Ελλάδα στο εξωτερικό, από το σημαίνον στο σημαινόμενο.

Γεννημένος στην Πύλο το 1912, ο Σπυρόπουλος ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συνομηλίκους του για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αναζήτησε και πέτυχε την καθιέρωση εκτός των συνόρων. Τα έργα του είναι διασπαρμένα σε χώρες όπως η ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, σε μεγάλα μουσεία και συλλογές. Ο δεύτερος είναι ότι παρακολουθώντας βήμα βήμα την πορεία του, αποκαλύπτεται στα μάτια μας η συνεπής εξέλιξη της τέχνης του. Χωρίς πισωγυρίσματα, ενδοιασμούς, δειλίες, συμβιβασμούς.

Ολα τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Ιδρύματος Σπυρόπουλου που θεσμοθετήθηκε πριν από 20 χρόνια -τη χρονιά του θανάτου του- με στόχο τη διαφύλαξη της καλλιτεχνικής του παρακαταθήκης.

Η έκθεση, όμως, συμπίπτει με τη μεγάλη επέτειο των 50 ετών από τη βράβευση του καλλιτέχνη στην Μπιενάλε της Βενετίας αλλά και τη φρεσκοτυπωμένη έκδοση της μονογραφίας από τον μελετητή του καλλιτέχνη, Γιάννη Χ. Παπαϊωάννου. Ο τόμος θα παρουσιαστεί στα αποψινά εγκαίνια από ανθρώπους που γνώρισαν καλά τον πρωτοπόρο ζωγράφο. Στο αφιέρωμα του Μπενάκη συμμετέχει και ο κάτοχος του επάθλου Σπυρόπουλου, Ανδρέας Σάββα, παρουσιάζοντας τα έργα «Μαυσωλείο» και «Επ’ ώμου», αφιέρωμα στη μνήμη του καλλιτέχνη και στο Μουσείο του, ενώ θα προβάλλεται επίσης βίντεο με το έργο όλων των καλλιτεχνών που τιμήθηκαν τα 20 χρόνια με το βραβείο που θεσμοθετήθηκε για να στηρίξει τους νέους που καταπιάνονται με την αφηρημένη τέχνη.

Το στήσιμο της έκθεσης έχει επωμισθεί η «ψυχή» του Ιδρύματος, Ολγα Δανιηλοπούλου, δίνοντας έμφαση στον θεματικό και όχι στον χρονολογικό άξονα.

Τα σκουρόχρωμα έργα του Σπυρόπουλου της δεκαετίας ’60 και ’70 έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά και στο κέντρο σχηματίζονται φωτεινά ξέφωτα από ομάδες έργων που έχουν γίνει πρωθύστερα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή