Συναρπαστικό ροκ μπαλέτο από τον επαναστάτη Ράστα Τόμας

Συναρπαστικό ροκ μπαλέτο από τον επαναστάτη Ράστα Τόμας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΡΟΣ. Καμιά φορά το μόνο που θέλεις είναι να χαλαρώσεις στην καρέκλα ενός άνετου θεάτρου και να παρακολουθήσεις μια παράσταση χορού χωρίς προβληματισμούς. Απλά για την ομορφιά και τη χαρά της κίνησης. Δεν αρκούν; Ακριβώς αυτό πρεσβεύει ένας από τους πλέον δυναμικούς Αμερικανούς χορογράφους της νέας γενιάς, ο Rasta Thomas, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα στο Badminton (10-13/11) θα παρουσιάσει με την ομάδα του Bad Boys of Dance τη χορογραφία Rock the Ballet. Είναι η δική του επανάσταση. Το όνειρό του να ανανεώσει την τέχνη του κλασικού μπαλέτου προκαλώντας την να ξεφύγει από την ετικέτα του μουσειακού είδους για να γίνει πάλι συναρπαστική στους θεατές.

«Οι χορευτές μου βρίσκονται στη σκηνή για να προσφέρουν στο κοινό την καλύτερη βραδιά της ζωής τους, κάθε μέρα. Είναι οι απόλυτοι ψυχαγωγοί», ανέφερε σε συνομιλία του στην «Κ» ο ίδιος ο Ράστα Τόμας, λίγο πριν από την έναρξη των παραστάσεών του στην Αθήνα. «Θέλω να δείξω σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που πρώτη φορά παρακολουθούν μια παράσταση σε θέατρο, ότι ο χορός πρέπει να είναι διασκέδαση. Εχω ακούσει τόσους να λένε ότι το κλασικό μπαλέτο είναι βαρετό και ότι έχει πεθάνει».

Αισιοδοξία

Ο Ράστα Τόμας είναι μόλις είκοσι εννέα ετών. Ξεχειλίζει από νεανικότητα και αισιοδοξία και αυτό είναι μεταδοτικό. Ως χορευτής έγραψε ιστορία σε πολλούς διαγωνισμούς χορού ανά τον κόσμο, ενώ το 2001 ήταν ο πρώτος Αμερικανός που έγινε μέλος των Μπαλέτων Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης.

Το 2003 ήταν ο πρώτος σολίστ του Dance Theatre of Harlem, το 2005 πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ «Movin’ Out» της Twyla Tharp στο Μπρόντγουεϊ και το 2007 χόρεψε ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης τον ομώνυμο ρόλο στον «Othello» με το American Ballet Theatre. Τον ρωτάω να μου πει ποια υπήρξε η πιο ευτυχισμένη περίοδος στην καριέρα του: «Αν και οι αγαπημένες μου αναμνήσεις προέρχονται από την εποχή που χόρευα στη Ρωσία και τότε είχα τη δυνατότητα να βλέπω τους καλύτερους χορευτές του κόσμου επί σκηνής, αισθάνομαι πιο ευτυχής τώρα, περιοδεύοντας ανά τον κόσμο με τους Bad Boys of Dance. Είμαι περήφανος γι’ αυτούς».

Η ανανέωση

Κατευθείαν από τη βάση τους στη Νέα Υόρκη η ομάδα των «κακών αγοριών» χορεύουν σε χορογραφίες του Τόμας και της Adrienne Canterna που συνδυάζουν τις τεχνικές του κλασικού, του σύγχρονου χορού, της ενόργανης γυμναστικής και του χιπ χοπ. «Με κάθε μου νέο πρότζεκτ δοκιμάζω κάτι καινούργιο με τους χορευτές και χορογράφους. Το θέμα της τελευταίας μου δουλειάς είναι η υπέρβαση των ορίων του χορού». Η κυριότερη ανατροπή του έργου Rock the Ballet βρίσκεται στην επιλογή της μουσικής που περιλαμβάνει τραγούδια των U2, Black Eyed Peas, Coldplay, Queen, Lenny Kravitz, Prince. «Το να λες Rock σημαίνει να ταρακουνάς, να ξυπνάς τα πράγματα, να τα ξανακάνεις cool, και αυτό επιδιώκουμε», τονίζει ο Ράστα Τόμας ο οποίος παρά τη μικρή του ηλικία έχει μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για την ανανέωση του χορού: «Αυτό που λείπει σήμερα από το κλασικό μπαλέτο είναι κατά τη γνώμη μου οι προσωπικότητες. Βλέπεις άψογους τεχνικά χορευτές, όμως εκτός των βημάτων και της φιγούρας τους δεν θυμάσαι κάτι άλλο γι’ αυτούς. Είναι ντροπαλοί, ερωτευμένοι, θυμωμένοι; Μου αρέσει να παρατηρώ τους χορευτές μου και να τους παροτρύνω να εκφράζουν την ψυχή τους όταν χορεύουν…».

Rock the Ballet, 10 – 13/11, Θέατρο Badminton. Ωρα έναρξης 9 μ. μ. Πληροφορίες: τηλ. 210-88.40.600.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή