O Μαυρογιαλούρος νικητής των εκλογών

O Μαυρογιαλούρος νικητής των εκλογών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η πλειονότητα, ήτοι 2 εκατομμύρια και πλέον τηλεθεατές, είδαν τις πολύωρες εκπομπές των καναλιών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, ένα σημαντικό τμήμα τηλεθεατών, αφού ενημερώθηκε για τα περί αποχής και τις πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, συντονίστηκε σε κανάλια όπως το Star, που προέβαλαν ψυχαγωγικά προγράμματα και αποτελέσματα στο κάτω μέρος της οθόνης. Ενδεικτική της εικόνας… τηλε-αποχής από τις εκλογικές εκπομπές των καναλιών είναι η πρωτιά που καταγράφει στο ημερήσιο τηλεβαρόμετρο της Nilsen το Star κατά τη μετάδοση των δηλώσεων του πρωθυπουργού, που είδαν 874.000 τηλεθεατές (18,5% μερίδιο επί των ανοιχτών δεκτών). Πρόκειται κυρίως για τηλεθεατές που έβλεπαν στο Star την κωμωδία του Αλ. Σακελλάριου «Υπάρχει και φιλότιμο» με τον Λ. Κωνσταντάρα ως υπουργό Μαυρογιαλούρο, ενώ την ίδια ώρα στον Alpha, 627.000 τηλεθεατές (13,4%) παρακολουθούσαν «Big Brother live». Από τις εκλογικές εκπομπές, η πλειονότητα, ήτοι 709.000 τηλεθεατές (17,4%), είδε την εξάωρη εκπομπή του Mega, ενώ 678.000 τηλεθεατές (16,7%) συντονίστηκαν στο Alter, 329.000 τηλεθεατές (7,9%) στον ANT1 και 246.000 τηλεθεατές (6,5%) στη ΝΕΤ. Ετσι, το ημερήσιο μερίδιο του Mega άγγιξε το 17,5% (έναντι 21,7% στο σύνολο τον Οκτώβριο), το Alter το 12,6% (από 11 %), το Star το 11,2% (από 10,1%) και ο ΑΝΤ1 το 10% (από 16%).

Σε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις όσον αφορά στην «επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτουργούν παρανόμως», καθώς δεν ολοκληρώθηκαν οι διάφορες αδειοδοτικές διαδικασίες και με νομοθετήματα παρατείνεται η εκκρεμότητα, προέβη η ολομέλεια του ΣτΕ, κατά την εξέταση προσφυγής του Αθήνα ΤV κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που το 2003 διέκοψε τη λειτουργία του επειδή εξέπεμπε ως επί το πλείστον διαφημίσεις για μέντιουμ, ωροσκόπια κ.ο.κ. Σύμφωνα με την ολομέλεια, «δημόσιο αγαθό» αποτελούν «οι αριθμητικά περιορισμένες ραδιοσυχνότητες για την πραγματοποίηση τηλεοπτικών εκπομπών αναλογικού σήματος και το δημόσιο αυτό αγαθό προσβάλλεται όταν η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων γίνεται χωρίς την απαιτούμενη διοικητική άδεια, δηλαδή αυθαιρέτως και παρανόμως.» Ειδικότερα, το ισχύον καθεστώς στον τομέα αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της ισότητας. Και αυτό γιατί «θέτει τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία, ενώ είχαν την πραγματική δυνατότητα και τη βούληση να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, δεν το έπραξαν όμως αυθαιρέτως και δεν παρέβησαν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με τα πρόσωπα, τα οποία, με την αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνότητας, ίδρυσαν παρανόμως, χωρίς δηλαδή άδεια, τηλεοπτικό σταθμό». Τα τελευταία αυτά πρόσωπα, καταλήγει η ολομέλεια, «νέμονται τομέα της αγοράς τηλεοπτικών υπηρεσιών, η λειτουργία της οποίας μάλιστα συνδέεται με την άσκηση των δικαιωμάτων του πληροφορείν και του πληροφορείσθαι».

Ενόψει της ανάληψης καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου ΕΡΤ, ο Λάμπης Ταγματάρχης αποχώρησε χθες από τον όμιλο Forthnet. Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ομίλου τον ευχαριστεί για την πολυετή προσφορά του, επισημαίνοντας ότι συντέλεσε στη δημιουργία και καθιέρωση της πρώτης συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή