Νέες εκδόσεις

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΟUΑLΕΜ SΑΝSΑL

Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ

μετ. Ευγενία Γραμματικοπούλου

εκδ. Πόλις, σελ. 302

Από πατέρα Γερμανό και μητέρα Αλγερινή, οι αδελφοί Σίλλερ μεγαλώνουν σε προάστιο του Παρισιού. Οι γονείς τους ζουν στην Αλγερία. Ο πατέρας τους που ασπάστηκε το Ισλάμ αγωνίστηκε κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και απολαμβάνει τον σεβασμό του χωριού όπου ασκεί καθήκοντα δημάρχου. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου που σπαράζει την Αλγερία το 1994, οι περισσότεροι κάτοικοι και μαζί οι γονείς των αδελφών Σίλλερ σφαγιάζονται. Καθώς τα αδέλφια ερευνούν το θάνατο των γονιών τους έρχονται αντιμέτωπα με μια συνταρακτική αποκάλυψη: με την πραγματική ταυτότητα του πατέρα τους που ήταν ναζί εγκληματίας πολέμου.

ΑΝΝ ΓΚΟΛΟΝ

Αγγελική, Βασιλικές γιορτές

μετ. Λουίζα Μητσάκου

εκδ. Ωκεανίδα

σελ. 380 – 16 ευρώ

Νήσος των Φασιανών, 6 Ιουνίου 1660. Στον λαμπρό γάμο του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ΄ με τη Μαρία-Θηρεσία, Ινφάντα της Ισπανίας, καταφτάνουν ευγενείς από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Κανείς δεν θέλει να χάσει τον γάμο. Και μαζί με αυτούς ο Ζοφρέ ντε Περάκ και η Αγγελική, γεμάτη αγωνία για το ντεμπούτο της στη γαλλική Αυλή. Θα την παρουσιάσουν στον βασιλιά; Η Αγγελική θαμπώνεται από τις μεγαλοπρεπείς τελετές, τους χορούς, τα φανταχτερά ρούχα και τα εκθαμβωτικά κοσμήματα. Οταν όμως ο Ζοφρέ εξαφανίζεται, καταλαβαίνει ότι πίσω από τη λάμψη και τη χλιδή παίζονται θανάσιμα παιχνίδια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕVΙΝ FΕΑΤΗΕRSΤΟΝΕ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τα όρια του εξευρωπαϊσμού

Δημόσια πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

μετ. Ξενοφών Μπαμιατζόγλου

εκδ. Οκτώ

σελ. 311 – 23,50 ευρώ

Για ποιον λόγο η Ελλάδα δυσκολεύεται τόσο πολύ να εναρμονισθεί με το ευρωπαϊκό πρότυπο και τις κεντρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Γιατί η μεταρρυθμιστική δυνατότητα της Ελλάδας παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη; Πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση επηρεάζει την οικονομική πολιτική και τις πολιτικές πρόνοιας των κρατών-μελών της; Στηριζόμενο σε εκτενή εμπειρική έρευνα, το βιβλίο εξετάζει τρεις ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς: το ασφαλιστικό σύστημα, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναλύει τις συγκρούσεις που εκδηλώνονται σε θέματα πολιτικής και διαδικασιών, προσδιορίζει τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις μεταρρυθμίσεις και φωτίζει καίρια συστημικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τα συμφέροντα των κύριων παικτών στο εσωτερικό της χώρας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ – ΤΟΣΙΤΣΑΣ

«Φωτιά και τσεκούρι!»

Ελλάς 1946-1949 και τα προηγηθέντα

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

σελ. 432 – 15 ευρώ

Πρόκειται για μια συνοπτική πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ιστορία της ένδοξης και τρομοκρατικής δεκαετίας που έζησε η Ελλάδα μετά το 1939. Αρκετές σελίδες είναι αφιερωμένες στις ρίζες που είχαν τα γεγονότα της δεκαετίας στο παρελθόν όσο και στις προεκτάσεις που είχαν στο μέλλον. Ορισμένες σελίδες, επίσης, αναφέρονται σε επεισόδια άγνωστα και περιορισμένης σημασίας, που είναι όμως χαρακτηριστικά των φοβερών εκείνων ημερών. Καθώς η αλήθεια πολλές φορές κακοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές των αντιμαχομένων, έγινε προσπάθεια να γραφεί η συνοπτική αυτή ιστορία με αντικειμενικότητα. Το αν πέτυχε θα το κρίνει ο αναγνώστης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ – ΠΑΓΑΝΟΥ

Ποικίλα δημοσιεύματα και κρίσεις για το έργο του Εμμανουήλ Κριαρά

(1932-2009)

εκδ. University Studio Press, σελ. 157

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: το άθροισμα των αναφορών στις 86 εφημερίδες ανέρχεται σε 562, τα δημοσιεύματα στα 27 ξένα περιοδικά ανέρχονται σε 85 και στα 78 ελληνικά περιοδικά ανέρχονται σε 225. Υπάρχουν ακόμα εννιά καταγραφές στο Διαδίκτυο, τέσσερις σε εγκυκλοπαίδειες, οκτώ σε Πρακτικά Συνεδρίων και δύο εκπομπές στην τηλεόραση. Η διάρθρωση των δημοσιευμάτων και των κρίσεων για το έργο του Ε. Κριαρά χωρίζονται σε δεκατέσσερις μεγάλες ενότητες: Βυζαντινά και μεταβυζαντινά, Κρητική γραμματεία, Επτανησιακή γραμματεία, Σύγχρονη γραμματεία, Δημοτική-γλώσσα και δημοτικισμός, Εκπαιδευτικά, Μεθοδολογικά, Προσωπογραφικά μελετητών, Ιστορικά και λαογραφικά, Διάφορα, Αλληλογραφία μελετητών, Αυτοβιογραφικά, Βιογραφικά και εργογραφικά, Συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΛΙΜΟΥΚΟΥ

Το ζαχαρωτό χωριό και τα χαμένα παραμύθια

εικον. Δήμητρα Αδαμοπούλου

εκδ. Τετράγωνο, σελ. 38

Στο χωριό αυτό όλα είναι φτιαγμένα από ζαχαρωτά. Τα παιδιά ζουν ευτυχισμένα, καθώς απολαμβάνουν την ομορφιά του τόπου, τη μαγεία των παιχνιδιών, καθώς και τις υπέροχες πεταλούδες που μιλούν ανθρώπινα. Κι ενώ όλα δείχνουν πως η ευτυχία αυτή θα κρατήσει αιώνια, ξαφνικά αποκαλύπτεται η αλήθεια. Τα παιδιά στο Ζαχαρωτό Χωριό δεν έχουν ακούσει ποτέ παραμύθι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή