Γλαφυρές διηγήσεις Μίκη και συναυλία

Γλαφυρές διηγήσεις Μίκη και συναυλία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΑΥΛΙΑ.«Βρίσκομαι ανάμεσα στην οικογένειά μου, τη νεότερη και την παλαιότερη», αναφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής αναφερόμενος στους παρακαθήμενους, Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρη Καβράκο, τον διευθυντή ορχήστρας Λουκά Καρυτινό, τη σολίστ και μουσικολόγο Τατιάνα Παπαγεωργίου. Ο διάσημος Ελληνας μουσικοσυνθέτης αφηγήθηκε με γλαφυρό τρόπο και χιούμορ σειρά προσωπικών αναμνήσεων (που θα ζήλευαν πολλοί μυθιστοριογράφοι) οι οποίες σχετίζονται με τη γένεση και τις πρώτες ερμηνείες των έργων που πρόκειται να παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 του μηνός και -λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων- και την 1η Δεκεμβρίου.

Εκφράζοντας, σε κάποια στιγμή, την επιθυμία να μιλήσει «ως παππούς» τόνισε σιβυλλικά ότι η ευχή που θα έδινε σε όλους τους Ελληνες, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που διανύει η χώρα, θα ήταν η ίδια με εκείνη που χάρισε στον εγγονό του: «Σας εύχομαι να κάνετε αυτό που δεν μπορείτε».

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε επίσης στον διαχρονικό χαρακτήρα του «Πνευματικού Εμβατηρίου» το όποιο χαρακτήρισε επικαιρικό χάρις, μεταξύ άλλων, της ιλιγγιώδους ποίησης του Αγγελου Σικελιανού. «Οι λέξεις του Σικελιανού είναι ατσάλινες», υπογράμμισε εμφατικά.

Η Μαρία Φαραντούρη εξέφρασε τη θλίψη της για το γεγονός ότι τα έργα του Θεοδωράκη παίζονται όλο και πιο σπάνια στη χώρα μας, τα οποία πρέπει να ακούγονται, λόγω της μεγάλης αμιγώς μουσικής καλλιτεχνικής τους αξίας, περισσότερο. «Τα μηνύματα των έργων αυτών εκφράζουν τον καιρό μας», συμπλήρωσε η διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια. Ο βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος τόνισε ότι δεν μπορεί ποτέ να μείνει ασυγκίνητος στο άκουσμα της μουσικής του Θεοδωράκη, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για να ασχοληθεί με τη μουσική. Ο διευθυντής ορχήστρας Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος έχει εντρυφήσει στο έργο του Θεοδωράκη, υπογράμμισε με τη σειρά του την «απόλυτη μουσική αξία του θεοδωρακικού έργου, και δη του «Canto General», ανεξαρτήτως της ποίησης του Νερούδα.

Το επικό «Canto General» θα ερμηνεύσουν δύο τραγουδιστές που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την ερμηνεία των έργων του Μίκη Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής, ενώ το λαϊκό ορατόριο «Πνευματικό Εμβατήριο» θα ερμηνεύσουν η Μαρία Φαραντούρη και διεθνούς φήμης βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος. Η σουίτα για πιάνο και ορχήστρα «Ενας όμηρος» από το ομώνυμο θεατρικό του Ιρλανδού Brendan Behan αποτελεί διασκευή του κύκλου τραγουδιών που συνέθεσε ο Θεοδωράκης το 1962 από τον στενό του συνεργάτη και συνθέτη Δημήτρη Μίχα.

Η συναυλία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας και τη Χορωδία της ΕΡΤ και τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Θώραξ» για την έρευνα και την ανάπτυξη της εντατικής θεραπείας και της πρόληψης των νοσημάτων του θώρακα. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας και της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή