Κινήσεις ελπίδας για το «Ακροπόλ Παλάς»

Κινήσεις ελπίδας για το «Ακροπόλ Παλάς»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ. Οι τουρίστες που επισκέπτονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανάμεσα στα άλλα αξιοθέατα της οδού Πατησίων απολαμβάνουν και την άθλια εμφάνιση του «Ακροπόλ Παλάς», το οποίο έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στα χέρια του ελληνικού κράτους και του υπουργείου Πολιτισμού. Από μακριά ανεμίζουν οι σκισμένες λινάτσες, ό,τι απέμεινε από τα ικριώματα μιας άλλης, όχι τόσο μακρινής εποχής στη δύση του 20ού αιώνα, όταν πολλοί Αθηναίοι είχαν πιστέψει ότι αυτό το διαμάντι της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου θα επέστρεφε σύντομα και ανακαινισμένο στη ζωή της πόλης.

Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα από το 1997 (εκείνη τη χρονιά αγοράστηκε έναντι 4,5 δισεκατομμυρίων δραχμών από τον επιχειρηματία Γιώργο Μπατατούδη) αλλά παρά τις κατά καιρούς καλές ειδήσεις, η εικόνα του κάποτε μεγαλοπρεπούς ξενοδοχείου εκθέτει και τον ιδιοκτήτη του και την πόλη και τη χώρα. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό. Πυρκαγιά που ξέσπασε πριν σχεδόν από ένα χρόνο στο πίσω μέρος του επαταώροφου κτιρίου θα μπορούσε να επεκταθεί. Τελικά προξένησε ζημιές στο υπόγειο και στο ισόγειο. Το «Ακροπόλ Παλάς» παρουσιάζει σημαντικά στατικά προβλήματα, ενώ τα μαρμάρινα τμήματα της εξωτερικής όψης του μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο διερχομένους, ακόμη και τους αστέγους που καταφεύγουν στο εσωτερικό του. Οι ένοικοι των γειτονικών πολυκατοικιών έχουν διαμαρτυρηθεί γιατί, όπως υποστηρίζουν, διαρρήκτες χρησιμοποιούν το κτίριο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις οικοδομές τους.

Ολα δείχνουν ότι τα βάσανα περιοίκων, αλλά κυρίως του ίδιου του κτιρίου τελειώνουν. Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έδωσε εντολή να εκταμιευθούν 45.000 ευρώ για να γίνει παρέμβαση στην όψη του κτιρίου που θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα την απομάκρυνση των σκουπιδιών και των ανεμοδαρμένων ικριωμάτων. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, μέχρι το επόμενο που είναι και το μεγαλύτερο. Το έργο της συνολικής αποκατάστασης, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής. Μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει η προκήρυξη, ενώ έως τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει «κλείσει» η ένταξή του. Θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για την ανακήρυξη του εργολάβου με βάση την υπάρχουσα μελέτη αποκατάστασης κι αν δεν υπάρξουν ενστάσεις ο ανάδοχος μπορεί να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2011.

Το ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» χτίστηκε στην καρδιά του Μεσοπολέμου (1926-1928), βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση (1894-1966). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau. Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης και της εισβολής του άρματος μάχης. Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980 και το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή