Νεοέλληνες και αρχαία Ρώμη μία παράδοξη, «ανοίκεια» σχέση

Νεοέλληνες και αρχαία Ρώμη μία παράδοξη, «ανοίκεια» σχέση

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αρχαιολογική Εταιρεία είχε φέτος την εύστοχη ιδέα να οργανώσει έναν κύκλο μαθημάτων (έως 9 Μαρτίου 2011) με θέμα «Ρωμαϊκή αρχαιολογία και τέχνη). Ομιλίες από διακεκριμένους μελετητές του ρωμαϊκού πολιτισμού, που έρχονται να φωτίσουν την άγνοια, την αδιαφορία ή την ημιμάθεια του μέσου Ελληνα για την αρχαία Ρώμη και την επίδραση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στον σύγχρονο κόσμο. Είναι, ίσως, μία ευκαιρία (τα μαθήματα αυτά) για να σταθούμε και να αναλογιστούμε το εξής παράδοξο. Οτι, δηλαδή, ο ελληνοκεντρισμός έχει καταστήσει αδύναμη τη σχέση μας με την πηγή της νεότερης Δύσης, την αρχαία Ρώμη, «παρά το ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που τις συνδέει η γεωγραφική τους γειτνίαση και η κοινή, για ορισμένα χρονικά διαστήματα, ιστορία», όπως σημειώνει η Αρχαιολογική Εταιρεία.

Αν και είμαστε «Ρωμιοί», τους Ρωμαίους δεν τους γνωρίζουμε. Αν και είμαστε Ευρωπαίοι, ελάχιστα γνωρίζουμε τα θεμέλια του σημερινού δυτικού κόσμου, σε ό,τι αφορά το δίκαιο ή τους θεσμούς. Μήπως είναι καιρός να το σκεφτούμε λίγο περισσότερο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή