Η αμφιθεατρική Κόνιτσα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομήντα περίπου χιλιόμετρα βορείως των Ιωαννίνων, κι αφού περάσετε το Καλπάκι, μπαίνετε σε μια πεδιάδα γεμάτη καλλιέργειες που τη διατρέχει ο Αώος ποταμός. Σε λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω θα συναντήσετε το σημείο όπου ο Σαραντάπορος και ο Βοϊδομάτης συναντούν τον Αώο. Γύρω στέκεται επιβλητική η βόρεια Πίνδος, ενώ στα δυτικά θα δείτε την όμορφη Κόνιτσα, κτισμένη αμφιθεατρικά στα 600 μ. στην πλαγιά της Τραπεζίτσας..

Η πόλη υπέστη πολλές καταστροφές κατά τον πόλεμο και τον Εμφύλιο, κυρίως στον αρχιτεκτονικό της πλούτο. Σώζονται ακόμα αρκετά παλιά οικήματα τα οποία μάς διαφωτίζουν για τη ζωή των κατοίκων της πριν από τον πόλεμο. Αρκετά από αυτά βρίσκονται στην Ανω Κόνιτσα, όπως το πατρικό της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά, που έχει ανακαινιστεί και τα αρχοντικά, της οικογένειας Σίσκου και του Χουσεΐν Μπέη.

Για την ονομασία της υπάρχουν οι διάφορες εκδοχές: κατά την πρώτη είναι σλάβικη ονομασία που σημαίνει αλογότοπος (Κόνι=άλογο, τζα=τόπος). Μάλιστα σύμφωνα με μια ελεύθερη απόδοση, η σλαβική λέξη Konitza σημαίνει αλογοπάζαρο. Κατά την εκδοχή του Ηπειρώτη ιστορικού Π. Αραβαντινού η ονομασία προέρχεται από την αρχαία πόλη της Κνωσού που σταδιακά μετατράπηκε σε Κόνιτσα. Για πρώτη φορά αναφέρεται με αυτό το όνομα στο Χρονικό των Ιωαννίνων, το 1380.

Σύμφωνα με την ιστορία της, κάπου στην πεδιάδα βρισκόταν η αρχαία Τριφυλλία και εκεί ήταν και η Μολοσσίδα, η πατρίδα της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υποτάχθηκε από τους Τούρκους τον 15ο αιώνα και οι εξισλαμισθέντες κάτοικοι έγιναν μπεκτασήδες. Αυτοί ήταν ένα ιδιαίτερο τάγμα μουσουλμάνων με μεγάλες εξουσίες που ζούσαν μονιασμένοι με τους χριστιανούς. Λέγεται μάλιστα πως και ο Οδυσσέας Αντρούτσος είχε γίνει μπεκτασής για να μπορεί να βρίσκει άσυλο και να μην τον συλλάβουν οι Τούρκοι.

Η Κόνιτσα σήμερα είναι κέντρο της περιφέρειας με καλή αγορά και Κέντρο Υγείας. Ενα ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη γύρω περιοχή

Αξιοθέατα

…Το κέντρο και η αγορά της Κόνιτσας όπου θα βρείτε κάποια νοστιμότατα τοπικά προϊόντα όπως το σκερ-μπουρέκ και τυροκομικά.

…Το Γεφύρι της Κόνιτσας πάνω στον Αώο, σύμβολο της πόλης. Το γεφύρι έγινε από τον Πυρσογιαννίτη Ζιώγα Φρόντζο και η κατασκευή του κράτησε 48 χρόνια (1823 – 1871). Στη μέση ακριβώς του γεφυριού υπάρχει καμπανάκι που προειδοποιούσε τους περαστικούς για τη δύναμη και την ένταση του αέρα. Λέγεται πως είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (20×40 μ.). Το ίδιο λένε και για το Γεφύρι της Πλάκας πάνω από τον Αραχθο. Από μια πρόχειρη διαδικτυακή έρευνα νομίζω πως έχουν ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις!

…Τα δυτικά και κεντρικά Ζαγοροχώρια.

…Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, που περιλαμβάνει την εντυπωσιακή χαράδρα του Βίκου, τη χαράδρα του Αώου και τα όρη της Τύμφης.

…Η Μονή Στομίου. Μπορείτε να πάτε κάνοντας μια πανέμορφη και εύκολη πεζοπορία δύο περίπου ωρών από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Γεφύρι της Κόνιτσας.. Το μοναστήρι είναι ανδρικό και κτίστηκε το 1774. Την ονομασία του την οφείλει στο γεγονός ότι σ’ αυτό το σημείο η χαράδρα στενεύει και δημιουργεί στόμιο.

…Τα Καβάσιλα όπου υπάρχουν θερμές μεταλλικές πηγές, και ο Αμάραντος για να κάνετε το ατμόλουτρό σας μέσα στα έλατα στα 1600 μ.

…Η Μονή Μολυβδοσκέπαστης. Απέχει 23 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και 400 μέτρα από τα αλβανικά σύνορα. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πωγωνάτο (668 – 685 μ.Χ.).

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε:

Με το αυτοκίνητό σας ασυζητητί για να μπορέσετε να γυρίσετε και να ευχαριστηθείτε! Υπολογίστε περίπου 600 χιλιόμετρα για να φτάσετε στην Κόνιτσα. Να έχετε δύναμη και κουράγιο!

Που θα μείνετε:

«Villa Rustica», τηλ. 26550 24910-1. «Αρτεμις», ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τηλ. 2655024774 – 6977668390. «Στόμιο», ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, τηλ. 26550-23777. «Konitsa Mountain Hotel», τηλ. 26550-29390. «Δένδρο» τηλ. 26550-29365. «Γεφύρι» τηλ. 26550-23780

Που θα φάτε:

«Πλατανάκια», λίγο έξω από Κόνιτσα στον δρόμο για Βασιλίτσα, για ψητό κρέας. «Τόρης», κοντά στο Δημαρχείο για καλοψημένο κρέας και μαγειρευτά. «Βοϊδομάτης», έξω από την Κλειδωνιά, πάνω στην όχθη του ποταμού με πολύ καλά ψητά και μαγειρευτά. «Καπνισμένο Τσουκάλι», στην Κόνιτσα με πολύ καλά μαγειρευτά φαγητά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή