Η Κίρκη των ειδήσεων στη μικρή οθόνη

Η Κίρκη των ειδήσεων στη μικρή οθόνη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την «επιστροφή των ειδήσεων» στη ΝΕΤ (ένα τρέιλερ που σωστά εκτιμήθηκε ότι ηχεί παράταιρα και αδικεί παλαιότερους και νεότερους παρουσιαστές), η κυρία Ελλη Στάη έρχεται να αντικαταστήσει ένα άλλο «ιερόν τέρας» των ειδήσεων, την κ. Μαρία Χούκλη, όπως εμφανίζεται σε ανταγωνιστικό τρέιλερ και κανάλι. Οι «μεγάλες κυρίες» της ενημέρωσης θα δώσουν τη μάχη των ειδήσεων (και της ψευδεπίγραφης θεαματικότητας), αλλά ουσιαστικό ζητούμενο παραμένει «ο πόλεμος των δελτίων ειδήσεων».

Στο γερμανικό τηλεοπτικό τοπίο, οι «ειδήσεις των 8» από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) παραμένουν επί δεκαετίες στις πρώτες θέσεις της τηλεθέασης: αυστηρός τηλεοπτικός χρόνος, μόλις 15 λεπτών, δημοσιογράφοι με πολυετή σταθερότητα, προτεραιότητα στην είδηση (και όχι στην κυβερνητική προπαγάνδα ή την εσωτερική πολιτική) και, αντί «τηλεοπτικών παράθυρων», ανταποκρίσεις από το εξωτερικό, κατέστησαν την Tagesschau ως το πλέον αξιόπιστο γερμανόφωνο δελτίο ειδήσεων και ένα από τα πλέον έγκυρα διεθνώς. Αυτό που δεν κατανόησε η ελληνική δημόσια τηλεόραση είναι ότι κάθε ιδέα και απόπειρα ανταγωνισμού με την ιδιωτική τηλεόραση αποβαίνει εις βάρος της, πόσω μάλλον όταν δεν χειραφετείται από τον κυβερνητικό έλεγχο, άλλοτε απροκάλυπτο και άλλοτε καλυμμένο.

Το κύριο ζήτημα στα «κρατικά» δελτία ειδήσεων δεν είναι το τηλεοπτικό πρόσωπο, όσο έμπειρο, φρέσκο ή ελκυστικό και να είναι. Αρκετοί talking heads των δελτίων ειδήσεων αδικούνται από το προϊόν και το περιτύλιγμά του, περιοριζόμενοι στον ρόλο του «ντελάλη». Καμία είδηση δεν επιστρέφει πουθενά, κανένα γεγονός δεν παρουσιάζεται όπως είναι (αφού και οι ειδήσεις προϋποθέτουν σκηνοθεσία και μοντάζ) και καμία «ομιλούσα κεφαλή» δεν εγγυάται αξιοπιστία, αν δεν υπάρξει μία δεοντολογία που θα δεσμεύει δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, ως βασική προϋπόθεση για μία ριζική αναμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου, με καινοτόμες αποφάσεις στην ενημέρωση, πολύ πέρα από το κυρίαρχο politainment.

Εκτός εάν το Μέσο αναζητεί ουσιαστικά μία Κίρκη: με όλα τα συμπαρομαρτούντα, αλλά και τα αναγκαία διδάγματα του ομηρικού μύθου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή