Οι εκδόσεις Αγρα γιορτάζουν και «κερνούν» βιβλία και κείμενα

Οι εκδόσεις Αγρα γιορτάζουν και «κερνούν» βιβλία και κείμενα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς γιορτάζει ένας εκδοτικός οίκος; Καλεί τους φίλους και τους αναγνώστες των βιβλίων και τους «τρατάρει» μια έκδοση. Αυτό ακριβώς σκέφτηκαν στις εκδόσεις Αγρα. Και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος, που πάντα μετέχει προσωπικά στον σχεδιασμό των βιβλίων της Αγρας, ετοίμασε μια έκδοση διαφορετική. Μετά το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, και οι εκδόσεις Αγρα ετοίμασαν το δικό τους βιβλίο των βιβλίων, των 1.001 μέχρι σήμερα βιβλίων τους. Ενα βιβλίο που μοιάζει με πολύχρωμη παλέτα και φιλοξενεί τα εξώφυλλα όλων των εκδόσεων που έχουν στεγαστεί στον εκδοτικό οίκο. Και στον μακροσκελή συλλογικό πρόλογο αυτής της έκδοσης προσκάλεσε συνεργάτες και φίλους να γράψουν, να θυμηθούν, να θυμίσουν: τη διαδρομή αυτών των 32 χρόνων λειτουργίας του εκδοτικού οίκου, τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές, προπάντων τις δημιουργικές στιγμές, τις εμπνεύσεις, τις απογοητεύσεις, τις πεισματικές προσπάθειες.

«Οι μεγάλες ποσότητες μετριούνται με τις χιλιάδες. Χίλια κομμάτια, χίλια πρόσωπα, χίλια τραγούδια, χίλια φθινόπωρα, χίλια φιλιά, χίλια δέντρα, χίλια μπράβο, χίλια μύρια κύματα. Τα πλήθη συγκεντρώνονται στις εκδηλώσεις κατά χιλιάδες. (…) Κι οι καλές ποιότητες μπορούν να μετρηθούν με τις χιλιάδες. Οταν μάλιστα το καλό περιεχόμενο διακρίνεται καθαρά από το εξώφυλλο, αρκεί να φυλλομετρήσει κανείς τα εξώφυλλα», σημειώνει ο καθηγητής Δημήτρης Κυρτάτας στον συλλογικό πρόλογο. Και ο «δράστης» πολλών από τα εξώφυλλα της Αγρας, ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης, θυμάται και εξηγεί πώς δούλευε και δουλεύει τα εξώφυλλα όλα αυτά τα χρόνια: «…ήθελα στην περιστασιακή ενασχόλησή μου με τα εξώφυλλα να κινηθώ έξω από τους πεπατημένους δρόμους και τις γραφιστικές νόρμες. Να επινοώ κάθε φορά για κάθε συγκεκριμένο βιβλίο μια ζωγραφική «επένδυση» που να επικοινωνεί ελεύθερα και υπαινικτικά, καμιά φορά ερμηνευτικά, με το κείμενο άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο ευδιάκριτα».

Το ξεφύλλισμα μας φέρνει μπροστά μας συγγραφείς και βιβλία που αγαπήσαμε. Πολλά από αυτά θα είναι στη διάθεση των αναγνωστών στο bazaar που διοργανώνουν οι εκδόσεις Αγρα το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στα γραφεία τους (Ζωοδόχου Πηγής 101), από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Με εκπτώσεις και προσφορές που θα φτάνουν το 50% της αρχικής τιμής. Και μία μέρα πριν, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στη Στοά του Βιβλίου θα συναντηθούν για να καλωσορίσουν την έκδοση του βιβλίου για τα 1.001 βιβλία της Αγρας, ο Διονύσης Καψάλης, η Μαριάννα Κορομηλά, ο Παντελής Μπουκάλας, ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης και ο Σταύρος Πετσόπουλος, φυσικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή