Χορογραφία Μπεζάρ σε μουσική Κουίν

Χορογραφία Μπεζάρ σε μουσική Κουίν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μνήμη του Μορίς Μπεζάρ, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, αποτυπωμένη βαθιά στην καρδιά, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε αυτή την εβδομάδα το συγκρότημα Bejart Ballet Lausanne που θα εμφανιστεί στο Θέατρο Badminton στις 25, 26, 27 και 28/2 με το έργο του Μπεζάρ «Ballet for Life». Ενα από τα σημαντικότερα έργα του χορογράφου, με κοστούμια σχεδιασμένα από τον Τζιάνι Βερσάτσε και μουσική των Queen και Μότσαρτ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συγκινητική χορογραφία, εμπνευσμένη από τις ζωές των Freddie Mercury και Jorge Donn (πρώην πρώτου χορευτή του Μπεζάρ) που και οι δύο πέθαναν από AIDS. «Είχαν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά το ίδιο πάθος για τη ζωή και την εξωστρεφή ερμηνεία. Ενιωθα πως κάτι τους συνέδεε», είχε πει ο Μορίς Μπεζάρ, ο οποίος επέλεξε τη μουσική του έργου με ξεκίνημα το «It’s a Beautiful Day» των Queen, όπου εμφανίζεται ολόκληρη η ομάδα πίσω από άσπρα σεντόνια, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται πάνω στα σύννεφα. Σε κάποιο σημείο του μπαλέτου γίνεται απόλυτη ησυχία, ενώ σε οθόνη προβάλλεται μια ταινία με τον Χόρχε Ντον.

Ο Μορίς Μπεζάρ, ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους του 20ού αιώνα, πέθανε στη Λωζάννη στις 22 Νοεμβρίου 2007, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας του δουλειάς «Ο γύρος του κόσμου σε 80 λεπτά», έργο που δεν πρόλαβε να δει στη σκηνή. Σήμερα, ο Gil Roman, ένας από τους καλύτερους χορευτές του, συνεχίζει ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας. Οπως λέει και ο ίδιος: «Ο Μορίς Μπεζάρ μου έμαθε δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι ο χορός για ένα χορευτή ή χορογράφο πρέπει να είναι μια προσωπική υπόθεση. Να είναι ένας τρόπος έκφρασης του εαυτού μας, αλλά κι ένας τρόπος να κατανοήσουμε και να βρούμε την ουσία της ζωής μας και του σκοπού για τον οποίο ήρθαμε σε αυτή τη ζωή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή