Το αθέατο Λονδίνο που αποκαλύπτεται γωνιά-γωνιά και ξαφνιάζει

Το αθέατο Λονδίνο που αποκαλύπτεται γωνιά-γωνιά και ξαφνιάζει

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνάντησα στο καφέ που μου συνέστησαν μέσω email. Βρισκόταν σε έναν από τους πιο όμορφους δρόμους που έχω περπατήσει στο Λονδίνο, έναν δρόμο που κάποτε διέσχιζα ανήξερη, σχεδόν καθημερινά, για εννέα ολόκληρους μήνες. Σίγουρα, τα κορίτσια του Fox and Squirrel ξέρουν κάτι παραπάνω. Αυτό «πουλάνε» άλλωστε: τη γνώση ενός κρυμμένου Λονδίνου, μιας διαφορετικής εμπειρίας της μεγαλούπολης που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και κάποιους που εκτιμούν τον σχεδιασμό μιας πιο προσεγμένης, προσωπικής εμπειρίας.

Πολιτισμός και μόδα

Πολύ κοντά στο Covent Garden λοιπόν, στην οδό Monmouth, συνάντησα έξω από το ομώνυμο καφέ την Ελληνίδα Γωγώ Προβατίδου και τη Βρετανίδα Eleanor Nairne. Η πρώτη έχει ιδρύσει μαζί με την Ελληνοκύπρια Πηνελόπη Σακοράφου το Fox and Squirrel, ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από ένα μπλογκ μόδας και πολιτισμού και εξελίχθηκε σε μια εταιρεία που διοργανώνει περιπάτους μόδας, πολιτισμού και λαϊφστάιλ στο κέντρο του Λονδίνου.

«Η ιδέα ξεκίνησε μια βραδιά σε ένα μπαρ στο Primrose Hill. Η Jojo (το αγγλικό χαϊδευτικό της κ. Προβατίδου) κι εγώ είχαμε μόλις αποφοιτήσει από το King’s College London και βρεθήκαμε και οι δύο αντιμέτωπες με μια οικονομική κατάσταση στο Λονδίνο που δεν ευνοούσε καθόλου φρέσκους απόφοιτους σαν εμάς, ιδιαίτερα στον κλάδο της τέχνης. Σε ένα διάστημα τριών μηνών, κι ενώ είχα κάνει 80 αιτήσεις για δουλειά, είχα πάρει μόνο μία απάντηση στην οποία με καλούσαν για συνέντευξη», μας λέει η Πηνελόπη. Την ίδια περίοδο, οι δύο φίλες φιλοξενούσαν συχνά φίλους από την Ελλάδα, την Κροατία, την Τουρκία και την Κύπρο, προσφέροντάς τους συμβουλές και ξεναγήσεις στην πόλη του Λονδίνου.

Αλεπού και σκίουρος

«Εκείνη τη βραδιά στο Primrose Hill σκεφτήκαμε, γιατί να μην ασχοληθούμε με όλο αυτό επαγγελματικά;», μας λέει στη Monmouth η Γωγώ. Μέσα σε έξι μήνες, το μπλογκ www.foxandsquirrel.com είχε μετατραπεί σε μια ιστοσελίδα που προσέφερε πολύ περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής μεταξύ τεσσάρων περιπάτων, των περίφημων walks του Fox and Squirrel, της αλεπούς και του σκίουρου, «δύο ζώων που είναι τόσο συμβολικά συνδεδεμένα με το τοπίο της πόλης του Λονδίνου», όπως αναφέρει η Γωγώ. Οι περίπατοι έχουν θεματικές: υπάρχει το fashion walk, το vintage walk και το archi-food walk (που αφορά την αρχιτεκτονική και φαγητό), και πρόσφατα προστέθηκε και το art walk, το οποίο έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Eleanor Nairne, κόρη του διευθυντή της National Portrait Gallery, Sandy Νairne.

«Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι», επιμένει η Eleanor, η οποία έχει δουλέψει στο Barbican Center και έχει αναλάβει ξεναγήσεις στο πλαίσιο του VIP προγράμματος της δημοφιλούς φουάρ σύγχρονης τέχνης Frieze. Κι η Πηνελόπη προσθέτει: «Νομίζω πως όλοι κερδίζουν κάτι. Λονδρέζοι, επισκέπτες, μεγαλύτεροι και νεότεροι… Οι περίπατοί μας ονομάζονται «lifestyle walks» επειδή είναι σχεδιασμένοι γύρω από το λαϊφστάιλ του κοινού μας και συγχρόνως του προσφέρουν την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με άλλα, διαφορετικά λαϊφστάιλ».

«Θα θέλαμε πολύ να είχε κάποιου είδους αντίκτυπο στην Αθήνα η δουλειά μας στο Fox and Squirrel. Οσον αφορά την Αθήνα, χρειάζεται πρώτα να σκεφτούμε πώς θα εξαγάγουμε τις θετικές πτυχές της, τις τάσεις, τα στυλ και τις κοινωνικές εξελίξεις, που θα προσελκύσουν έναν τουρισμό που ενδιαφέρεται για μια εμπειρία της εναλλακτικής Αθήνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή