ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανατολικό Λονδίνο είναι πολύ της μόδας, αλλά δεν είναι καθόλου η μόδα ο λόγος για να φτάσετε μέχρι το νούμερο 18 της οδού Φόλγκειτ, στο Spitalfields, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές της ευρύτερης περιοχής, ονομαστής για τα καλοδιατηρημένα γεωργιανά της σπίτια.

Εκεί σας περιμένει το σπίτι του Ντένις Σίβερς (Dennis Severs House). Δεν είναι μουσείο και θα το βρείτε ανοιχτό μόνο δύο ημέρες της εβδομάδας, Κυριακές και Δευτέρες. Εμείς προτείνουμε Δευτέρα απόγευμα όχι γιατί χρειάζεται κράτηση ή επειδή είναι λίγο ακριβότερη από τις άλλες επιλογές. Η κράτηση εξασφαλίζει συγκεκριμένη ροή ανθρώπων μέσα στο κτίριο (επίσης γεωργιανό), επομένως ησυχία που στην περίπτωσή μας είναι πολύτιμη. Μιλάμε για ένα μαγικό μέρος, μια κανονική κάψουλα του χρόνου. Ο Ντένις Σίβερς δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά χάρισε στο Λονδίνο μια ανεπανάληπτη αναπαράσταση της ζωής στις αρχές του 18ου αιώνα. Από την είσοδο μέχρι τον τελευταίο όροφο όλα σε πάνε τρεις αιώνες πίσω. Εννοείται πως κλείνεις το κινητό σου, μιλάς μόνο ψιθυριστά και αρχίζεις την περιήγησή σου σε κάθε ένα από τα δέκα συνολικά δωμάτια. Το «παιχνίδι» που σκαρφίστηκε ο Σίβερς είναι πως εδώ ζει μια οικογένεια του 18ου αιώνα. Κάθε φορά που μπαίνεις σ’ ένα δωμάτιο αμέσως σου δημιουργείται η εντύπωση ότι μόλις σηκώθηκαν τα μέλη της άγνωστης αυτής οικογένειας. Τα τραπέζι είναι μισοτελειωμένο, η φωτιά στο τζάκι σιγοκαίει ακόμα, το (πραγματικό) καναρίνι μοιάζει αναστατωμένο, η (πραγματική) γάτα χουζουρεύει μπροστά στα μάτια σου. Σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας και με το μόνο που ακούγεται να είναι τα βήματα στην ξύλινη σκάλα και ίσως κάποιος σκόρπιος ψίθυρος, το έχεις πια πιστέψει, ζεις κανονικά το παραμύθι του Σίβερς. Από εκεί που είναι θα κρυφογελάει με το κατόρθωμά του.

Dennis Severs’ House, 18 Folgate Street, Spitalfields, κρατήσεις στο www. dennissevershouse. co. uk.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή