Ελληνες και Ούγγροι, μια δυναμική σχέση

Ελληνες και Ούγγροι, μια δυναμική σχέση

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Τη διαδρομή των Ελλήνων από τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τα βλαχόφωνα χωριά του Μετσόβου και της Μοσχόπολης στην Κεντρική Ευρώπη παρακολουθεί η έκθεση με τίτλο: «Ελληνική κληρονομιά. Η ελληνική ορθόδοξος διασπορά στην Ουγγαρία 17ος – 19ος αιώνας».

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στο μουσείο της Βουδαπέστης το 2009 και στη συνέχεια στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, εγκαινιάζεται αύριο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας. Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, λιθογραφίες, γλυπτά, εικόνες και χειρόγραφα της ελληνικής εκκλησιαστικής κοινότητας καθώς και εφημερίδες του 1821 και του 1826. Αναδεικνύεται η ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Αυστροουγγαρία όπου δημιούργησαν μεγάλες κοινότητες, εκκλησίες και σχολεία. Οι ελληνικές κοινότητες της Αυστροουγγαρίας γνώρισαν μεγάλη άνθηση και υποστήριξαν τους αγώνες του Ρήγα Φεραίου και της Φιλικής Εταιρείας, ενώ ενίσχυσαν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στις αποτυχημένες επαναστάσεις στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Με την ευκαιρία της έκθεσης, το «Ινστιτούτο Ερευνών Ελλήνων Ουγγαρίας» διοργανώνει στην Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13) διεθνές συμπόσιο με τίτλο: «Ο ρόλος των Ελλήνων στην αστικοποίηση της Ουγγαρίας». Στο συμπόσιο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Eotvos Lorand της Βουδαπέστης και διευθυντής του Ινστιτούτου, Νίκος Φωκάς, η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ολγα Κατσιαρδή-Ηering, ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ, Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου.

Η έκθεση και το συμπόσιο αναδεικνύουν την περίπτωση της οικογένειας Σίνα, που διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη της Ουγγαρίας, χρηματοδοτώντας έργα όπως τη γέφυρα της Αλυσίδας, που ενώνει την Πέστη με τη Βούδα, και την ίδρυση της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή