Συναυλία Γιαν Γκαρμπάρεκ στην Αθήνα

Συναυλία Γιαν Γκαρμπάρεκ στην Αθήνα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία εμφάνιση του διάσημου μαέστρου της τζαζ, του Jan Garbarek στην Αθήνα. Το Σάββατο που μας έρχεται (9/4, 8.30 μ. μ.) ο μουσικός που έδωσε νέα διάσταση σε αυτό που ονομάζουμε τζαζ θα δώσει μια και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το συγκρότημα του και ειδικό προσκεκλημένο στα κρουστά και τύμπανα, τον Ινδό συνθέτη, Trilok Gurtu.

Το αθηναϊκό κοινό θα απολαύσει τον Γιαν Γκαρμπάρεκ σε μια από τις πιο εμπνευσμένες περιόδους της καριέρας του, έχοντας κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, το ζωντανά ηχογραφημένο «Dresden» και το πρόσφατο «Officium Novum» (σε συνεργασία με τους Hilliard Ensemble), ένας δίσκος που διατρέχεται από τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη.

Ο Γιαν Γκαρμπάρεκ γεννημένος το 1947 στο Mysen της Νορβηγίας από τις αρχές της καριέρας του αφιέρωσε το έργο του τόσο ως συνθέτης όσο και ως σαξοφωνίστας στην τζαζ και την κλασική μουσική όσο και σε διάφορους πειραματισμούς του στην world music. Αν και πρωτοεμφανίστηκε ως απόλυτα αφοσιωμένος στον ήχο των Albert Ayler και Peter Brotzmann από το 1973 και μετά αποφάσισε να μην ασχοληθεί τόσο με τον ήχο της avant garde jazz αλλά να κρατήσει τον προσωπικό του ήχο στο σαξόφωνο, ο οποίος ήταν καταλυτικός για τη μετέπειτα πορεία του. Παγκόσμια αναγνώριση άρχισε να γνωρίζει μετά τη συνεργασία του με τον πιανίστα Keith Jarrett που οδήγησε στην κυκλοφορία ιστορικών άλμπουμ.

Στην Ελλάδα γνωρίσαμε καλύτερα τον Γιαν Γκαρμπάρεκ από τη συνεργασία του με την Ελένη Καραΐνδρου στη μουσική για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μελισσοκόμος» (1986).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή