Το «Kronos Quartet» στην Αθήνα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό γεγονός στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας είναι η εμφάνιση του διάσημου συνόλου «Kronos Quartet» την Πέμπτη (5/5) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για μια μοναδική συναυλία.

Δίπλα στην εμβληματική φιγούρα του Τέρι Ράιλι (γενν. 1935) συνθέτη του ιστορικού μινιμαλιστικού έργου In C (1964) παρουσιάζονται πέντε νεότεροι συνθέτες, όλοι τους κάτοικοι της Νέας Υόρκης. Η Μίσι Μαζόλι έχει συνθέσει ένα «ερωτικό τραγούδι για τη γέφυρα του Μπρούκλιν», βλέποντας την σαν ένα «σύμβολο νέας τεχνολογίας, αισιοδοξίας και πίστης». Η ίδια γειτονιά για τον Μπράις Ντέσνερ (γενν. 1976) είναι η αφετηρία μιας διαδρομής μνήμης προς την Πολωνία και τη Ρωσία, διαγράφοντας μια αντίστροφη πορεία απ’ αυτήν της οικογένειας του όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ο Ραζ Μεσινάι (γενν. 1973) θέλησε να πειραματιστεί με τη μεταφορά των ηχητικών εφέ της χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής στη γραφή για κουαρτέτο εγχόρδων. Ο Τζ.Τζ. Θέρλουελ (γενν. 1960) ταξίδεψε από το Μπρούκλιν στην έρημο του Ομάν για να ηχογραφήσει τον απόκοσμο και βαθύ ήχο του στροβιλίσματος της άμμου γύρω από τους αμμόλοφους και να τον ενσωματώσει στην «Ερημικοφοβία» του. Ο Μάικλ Γκόρντον (γενν. 1956), γνωστός για την ικανότητα του να συνδυάζει στα έργα του μια μυστηριακή εσωστρέφεια μαζί με μια βίαιη αμεσότητα θα παρουσιάσει ένα εντελώς νέο έργο ειδικά για τη συναυλία. Τέλος, για το φινάλε της συναυλίας, το «Good Medicine» του Τέρι Ράιλι είναι το καταληκτικό κεφάλαιο της επικής σύνθεσης «Salome Dances for Peace», που επαναφέρει τη Σαλώμη στη σύγχρονη εποχή σαν ένα μυθικό πρόσωπο με μαγικές δυνάμεις, με τη δύσκολη αποστολή να χρησιμοποιήσει τη σαγήνη της για να πετύχει την παγκόσμια ειρήνη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή