Αλήθειες και μύθοι στην αγορά βιβλίου

Αλήθειες και μύθοι στην αγορά βιβλίου

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΟΡΑ. Τα νέα δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι όλα πραγματικά. Αρκετά είναι φήμες, όπως συμβαίνει συνήθως.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η εκδοτική αγορά ζορίζεται αρκετά. Τόσο οι εκδότες όσο και οι βιβλιοπώλες. Οτι υπάρχουν αρκετά βιβλιοπωλεία, κυρίως τα παραδοσιακά, που δυσκολεύονται πολύ. Και ότι υπάρχουν αρκετοί εκδότες, κυρίως εκείνοι που έχουν μικρό κύκλο εργασιών και «άνθισαν» τη δεκαετία του ’80, οι οποίοι μετά βίας αντέχουν.

Και κοινό μυστικό στον εκδοτικό χώρο είναι ότι αρκετά βιβλιοπωλεία, ανάμεσά τους και κάποια από τα λεγόμενα «μεγάλα», δεν αποδίδουν όπως πρέπει τους λογαριασμούς τους στους εκδότες. Και ότι κάποιοι εκδότες «λύνουν τη συνεργασία τους» με μεγάλα βιβλιοπωλεία. Από την άλλη, εξίσου ασυνεπές στις υποχρεώσεις του προς τους εκδοτικούς οργανισμούς είναι και το κράτος, σε ό, τι αφορά τα επιστημονικά και πανεπιστημιακά βιβλία. Υπάρχουν εκδότες που έχουν διαμορφώσει το προφίλ τους και τον κατάλογό τους επενδύοντας στο επιστημονικό βιβλίο.

Η αγορά του βιβλίου περνάει ανάλογες δυσκολίες με τις υπόλοιπες αγορές. Μέχρι στιγμής, στα «εκδοτικά νέα» περιλαμβάνεται η επιστροφή του Νίκου Μεγαπάνου στις εκδόσεις «Ωκεανίδα» και οι τίτλοι τέλους για τις εκδόσεις «Χατζηνικολή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή