ΚΘΒΕ: Εμπορικό και πλούσιο το χειμερινό ρεπερτόριο

ΚΘΒΕ: Εμπορικό και πλούσιο το χειμερινό ρεπερτόριο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Μέσα σε κλίμα αγωνίας για τις αποφάσεις των σωματείων των κρατικών θεάτρων που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις πρεμιέρες στην Επίδαυρο με κινητοποιήσεις, ζητώντας εξαίρεση των κρατικών σκηνών απο το καθεστώς που ισχύει για τις ΔΕΚΟ, ανακοινώθηκε χθες ο προγραμματισμός 2011 – 2012 του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλαδος.

Ελληνικό, εμπορικό και πλούσιο σε κοινωνικές δράσεις το χειμερινό ρεπερτόριο συνεχίζει δυναμικά την πολιτική της εξωστρέφειας. Αρκεί να μείνει αλώβητο απο την κρίση. «Ενας προγραμματισμός με πλήρη δράση» ο οποίος, όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, θα πραγματοποιηθεί «αν και εφόσον διατηρηθούν τα ίδια δεδομένα, η ομαλότητα, η εργασιακή ειρήνη και φυσικά η επιχορήγηση των 8.100 εκατ. ευρώ».

Η βεντάλια των παραγωγών

Τη βεντάλια του διαμορφώνουν οκτώ μεγάλες παραγωγές, πέντε παραστάσεις του προγράμματος «Θεσσαλονίκη: σταυροδρόμι πολιτισμών», δύο παραγωγές του ευρωπαϊκού προγράμματος «Υγρά Σύνορα» και σειρά δράσεων («Θέατρο στα καφέ», «Θέατρο Κατ’ Οίκων», «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» «Μake a Wish») σε εναλλακτικους χώρους, ιδρύματα, σε μεμονωμένα άτομα και σε ευπαθείς ομάδες.

«Ελληνικό θέατρο για όλες τις κατηγορίες αλλά με κριτήριο την αισθητική που καθορίζεται απο την εντοπιότητα», είναι η βασική φιλοσοφία με παραστάσεις που στόχο έχουν να φέρουν τον θεατή στις αίθουσες. Ετσι, απέναντι στη δημοφιλή «Λωξάνδρα» που σάρωσε σε εισπράξεις, έρχεται ο «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη, διασκευή Ακη Δήμου, με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Τάνια Τσανακλίδου (μανταμ Ορτάνς) και Χρύσα Παπά (Χήρα). Στο Βασιλικό ανεβαίνουν «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» τιμή στον Ιάκωβο Καμπανέλλη (σκην. Κώστα Καζάκου, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου) και «Ο κήπος του Προφήτη» από το χοροθέατρο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Λιβανέζου ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν.

Επανέρχονται δριμύτεροι οι «Αγαμοι Θύται» με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και την παρέα του στην ΕΜΣ με τίτλο «Αγαμοι θύται.. στο Δημόσιο». Στο ίδιο θεατρο ανεβαίνει και η «Μανταμ Σουσού» του Δ. Ψαθά (σκην. Γιώργου Αρμένη) με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη. «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου (σκ. Φωτεινή Μπαξεβάνη) και «Πήτερ Παν» του Τζέιμς Μπάρι περιλαμβάνει η Παιδική Σκηνή.

Το Νέο Υπερώο της ΕΜΣ φιλοξενεί το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών»: «Λόγος και Σιγή» – Τόποι και πρόσωπα των Αράβων στην ποίησή του (σκην. Γιάννη Παρασκευόπουλου). «Οι Στοχαστές του Αόρατου», Χαλίλ Γκιμπράν – Νίκος Καζαντζάκης (σκην. Χριστίνας Χατζηβασιλείου). «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς (σκην. Σωτ. Χατζάκη) «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέρβιλ (σκην. Γιάννη Παρασκευόπουλου). «Αννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι (διασκευή και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη).

Τα «ντουβάρια» της Μονής Λαζαριστών τελικά δεν θα «θυσιαστούν υπέρ των εργαζομένων» μετά την απαίτηση δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Είναι μαξιμαλιστικό, ίσως προκλητικό η Θεσσαλονίκη να διατηρεί τρία θεατρα 2.200 συνολικά θέσεων. Πέρυσι είχα δηλώσει, «προκειμένου καλλιτέχνες να χάσουν τη δουλειά τους προτιμώ να κλείσω… ντουβάρια». Θα μπορούσαμε να αποχωρήσουμε από τη Μονή Λαζαριστών, ωστόσο για κοινωνικούς λόγους των όμορων δήμων, που αισθάνονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού, θα παραμείνουμε», διευκρίνισε ο κ. Χατζάκης. Ενισχύει μάλιστα τη Λαϊκή Σκηνή με τη «Λωξάνδρα» σε επανάληψη, μεταφέρει τη Νεανική με το έργο «Ενα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μ. Λουντέμη σε διασκευή Λάκη Λαζόπουλου (σκην. Γιάννη Ρήγα) και αφήνει ανοιχτή την Πειραματική Σκηνη (Μικρό Θεατρο) στους νέους δημιουργούς για το Φεστιβάλ «Χώρος Δράσης – Νon Stop».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή