Προ-βολες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στο πολιτικό επίπεδο η συναίνεση και η συνεργασία να είναι το ζητούμενο, στο εκδοτικό πεδίο όμως άρχισε να πραγματοποιείται. Οι εκδόσεις «Καστανιώτης» και οι εκδόσεις «Κριτική» προχώρησαν σε μια νέα φάση συνεργασίας, διατηρώντας ο κάθε εκδοτικός φορέας την αυτοτέλειά του και τις επιλογές του. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, «συνέργεια» την ονομάζουν μ’ ένα στόμα η Μάγκυ Μίνογλου των εκδόσεων «Κριτική» και ο Θανάσης Καστανιώτης, τα βιβλία της «Κριτικής» θα διανέμονται και η προβολή τους θα υποστηρίζεται από τον μηχανισμό των εκδόσεων «Καστανιώτη». Οι εκδόσεις «Κριτική» θα συνεχίσουν την πορεία τους στο πανεπιστημιακό βιβλίο, αλλά και στο βιβλίο για το ευρύτερο κοινό και οι εκδόσεις «Καστανιώτης» θα συνεχίσουν την εκδοτική τους παρουσία σε όλα τα γνωστικά πεδία – όπως μέχρι τώρα.

Και οι δύο Ελληνες εκδότες δεν παραγνωρίζουν ότι το εκδοτικο τοπίο περνάει μια δύσκολη φάση, όπως ολόκληρη η χώρα. Ομως, μέσα σ’ αυτή την κρίση, αναζητούν τα εργαλεία για να την ξεπεράσουν, για να περάσουν όσο το δυνατόν πιο δυναμωμένοι στη νέα εποχή. Και οι δύο πιστεύουν ότι αυτή δεν είναι άλλη από τις συνεργασίες και τις συνέργειες, από μια μορφή συνένωσης δηλαδή, που θα επιτρέπει σε μικρότερους οργανισμούς να «ωφεληθούν» από τις δομές μεγαλύτερων οργανισμών και να ανοιχτούν σε ευρύτερο κοινό, διατηρώντας την αυτοτέλειά τους.

Η Μάγκυ Μίνογλου δεν αρνήθηκε αυτό που κυκλοφορεί: είναι πράγματι ένας από τους εκδοτικούς οίκους που περιμένει πάρα πολλά χρήματα από το υπουργείο Παιδείας. Δεν είναι η μόνη, δεν είναι το μεγαλύτερο ποσό αυτό που χρωστάει το υπουργείο στις εκδόσεις «Κριτική». Υπάρχουν εκδότες που περιμένουν 3 εκατ. ευρώ ή 2,5 εκατ. ευρώ. «Εχουν αρχίσει σιιγά σιγά να αποπληρώνουν», λέει.

Ομως, και οι δύο εκδότες έχουν την κοινή πεποίθηση ότι η λύση σε οποιαδήποτε δυσκολία δεν είναι η μεμψίμοιρη γκρίνια, αλλά η δημιουργική δραστηρικότητα. Γιατί είναι πεισμένοι ότι μόνο έτσι κινούνται τα πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή