Νέες εκδόσεις

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΙCΗΑΕL ΑRDΙΤΤΙ

Ο εχθρός του καλού

μετ. Χρήστος Οικονόμου

εκδ. Πόλις, σελ. 566

Οι Γκράνβιλ είναι μια ασυνήθιστη οικογένεια. Ο Εντουιν, πρώην επίσκοπος έχει χάσει την πίστη του. Η Μάρτα μεγαλωμένη στο γκέτο της Βαρσοβίας είναι μια αμφιλεγόμενη ανθρωπολόγος. Ο γιος τους Κλέμεντ είναι πασίγνωστος γκέι ζωγράφος, σημαδεμένος από τον θάνατο του δίδυμου αδελφού του. Η κόρη τους Σουζάνα παλεύει να ξεπεράσει τον χωρισμό της από έναν δολοφόνο. Γραμμένο με τόλμη το μυθιστόρημα αναδεικνύει τη σύγκρουση ανάμεσα στις προοδευτικές αντιλήψεις και τον στείρο δογματισμό. Τούτο επιτυγχάνεται μέσα από μια σειρά αλησμόνητων χαρακτήρων, οι οποίοι σκιαγραφούνται με λεπτότητα πνεύματος, οξυδέρκεια και συναισθηματική δύναμη.

CΑΜΙLΟ CASTELO ΒRΑΝCΟ

Ολέθριος έρωτας

Αναμνήσεις μιας οικογένειας

μετ. Μαρία Παπαδήμα

εκδ. Νεφέλη, σελ. 286

Εγκλειστος στην ίδια ακριβώς φυλακή του Πόρτο με τον ήρωά του, ο συγγραφέας έγραψε τον Σεπτέμβριο του 1861, σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, τον «Ολέθριο έρωτα», «το πιο δυνατό και πιο βαθύ μυθιστόρημα ερωτικού πάθους που έχει ποτέ γραφτεί την Ιβηρική Χερσόνησο» σύμφωνα με τη γνώμη του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο. Κινώντας με δεξιοτεχνία τα νήματα της τραγικής μοίρας των τριών του ηρώων, ο Καμίλο Καστέλο Μπράκνο γράφει τη δική του εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, μια ιστορία αγάπης και πάθους ενός μοναδικού σε ένταση συναισθημάτων και αισθήματος τιμής ερωτικού τριγώνου με φόντο τον πορτογαλικό Βορρά. Το έργο έχει επανειλημμένως μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μεταφράζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

ΚΑΗLΙL GΙΒRΑΝ

Εξεγερμένες ψυχές

μετ. Μαρίνα Φανιουδάκη

εκδ. Ρrinta

σελ. 172

To 1908 o Γκιμπράν πριν αναχωρήσει για το Παρίσι δημοσιεύει το τρίτο του βιβλίο στα αραβικά. Μέσα από τέσσερις ρεαλιστικές νουβέλες που εκτυλίσσονται στον Λίβανο, ο Γκιμπράν εκφράζει την αντίθεσή του στην καταπίεση εκ μέρους των φεουδαρχών, του κλήρου και των νομοθετών, και καταγγέλλει δυναμικά την υποδούλωση των λαών της Ανατολής στις απαρχαιωμένες συνήθειες.

ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑΒUCCΗΙ

Ταξίδια και άλλα ταξίδια

μετ. Ανταίος Χρυσοστομίδης

εκδ. Αγρα, σελ. 320 – 20,50 ευρώ

Ο Αντόνιο Ταμπούκι ταξίδεψε πολύ. Κι έγραψε, εκμεταλλευόμενος τις πιο διαφορετικές συνθήκες, τις πιο διαφορετικές ευκαιρίες, αλλά και τα πιο προσωπικά του διαβάσματα του γι’ αυτά τα ταξίδια. Οι τόποι είναι ονόματα, στάσεις, διαμονές, άνθρωποι. Είναι όμως και τα χνάρια των ανθρώπινων πολιτισμών, είναι η σύνδεση του χθες με το σήμερα, είναι εκείνο το μυστικό πλέγμα που κάνει τις ηπείρους τόσο ποικίλες και τόσο ενδιαφέρουσες, είναι η αναζήτηση της ομορφιάς, αλλά και της διαφορετικότητας του κόσμου. Αλλοτε περπατώντας στη Λισσαβώνα με τον Πεσόα, άλλοτε θαυμάζοντας στη Βραζιλία τα αγάλματα που έφτιαξε ένας λεπρός γλύπτης, και άλλοτε δοκιμάζοντας τα βότανα στην Κρήτη καταλήγει: «Δεν είναι αλήθεια ότι ο κόσμος είναι μικρός. Ο κόσμος είναι μεγάλος και διαφορετικός. Γι’ αυτό και είναι όμορφος: διότι είναι μεγάλος και διαφορετικός, και είναι αδύνατον να τον γνωρίσεις ολόκληρο».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

Μέρες Αλεξάνδρειας

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 724

Στην Αλεξάνδρεια των αρχών του εικοστού αιώνα η πολυγλωσσία, το πολυφυλετικό πανηγύρι, ο γρήγορος πλουτισμός, αλλά και η εξίσου αιφνίδια πτώση έχουν τους δικούς τους κανόνες. Στο έκτο του βιβλίο, ο συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Στεφανάκης μάς συνοδεύει σε ένα ταξίδι στον χρόνο, στην πόλη του Καβάφη, μέσα από διαδρομές ανθρώπων, ημέρες δόξας και παρακμής. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε στα γαλλικά και τιμήθηκε με το Prix Μediterranee Etranger 2011, ενώ θα κυκλοφορήσει και στα ισπανικά.

ΜΕΛΕΤΗ

Π.Δ. ΜΑΣΤΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από τη λογοτεχνία στη φιλολογία

Θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και της σπουδής της

εκδ. Δόμος, σελ. 432

Η σύμμεικτη θεματική του τόμου ορίζεται από το τρίπτυχο των γενικών κατηγοριών: λογοτεχνία – κριτική – φιλολογία. Και αναφέρεται σε διαστάσεις και «στιγμές» της νεοελληνικής παρουσίας στις περιοχές αυτές της δημιουργικής γραμματείας και της αξιολογικής και επιστημονικής σπουδής της. Η σχέση των τριών αυτών διακριτών μορφών της πνευματικής δραστηριότητας είναι άρρηκτη. Οι θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται ο τόμος αφορούν μεταξύ άλλων την επτανησιακή γλωσσική θεωρία 1818-1911, την αισθητική της «Πάπισσας Ιωάννας», τις απόψεις του Ανδρέα Κάλβου για τη γλώσσα, τη «Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη, το «Δοκίμιο για την Αμερική» του Γιώργου Θεοτοκά, τον Γιάννη Σκαρίμπα και τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, την κριτική προσέγγιση του πρώιμου έργου της Κικής Δημουλά από τον Αρη Δικταίο, την προσφορά του Γιώργου Γερ. Αλισανδράτου στις σολωμικές σπουδές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή