Αισιόδοξη η Λυρική για το μέλλον

Αισιόδοξη η Λυρική για το μέλλον

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Με ανανεωμένο ρεπερτόριο, πρωτότυπες παραγωγές, ενδιαφέρουσες συνεργασίες και αισιοδοξία σε πείσμα των καιρών, η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό της για άλλη μία καλλιτεχνική περίοδο. Ξεκινώντας στις 17 Σεπτεμβρίου με μια συναυλία χορωδιακών αποσπασμάτων από τις παραστάσεις της επερχόμενης σεζόν υπό τη διεύθυνση του Ισίν Μετίν, το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει -εκτός από τις καθιερωμένες παραστάσεις όπερας, οπερέτας και μπαλέτου- ένα μιούζικαλ του Χρίστου Παπαγεωργίου για τη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση και της Μαρίας Κάλλας, μία σειρά ευφάνταστων δρωμένων σε διάφορους χώρους της πόλης, καθώς και βραδιές καμπαρέ, stand up comedy και άλλων ειδών σύγχρονου μουσικού θεάτρου σε έναν από τους υπόγειους χώρους του θεάτρου Ολύμπια. Επιπλέον, η ΕΛΣ ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της σε καταξιωμένους θεατρικούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιάννης Κακλέας και ο Πέτρος Ζούλιας.

Οι παραπάνω καινοτομίες σηματοδοτούν «μια νέα περίοδο εξωστρέφειας για τη Λυρική», και έχουν ως στόχο «τη διεύρυνση της πολιτιστικής της αντίληψης», ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του καλλιτεχνικού διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα για τη χρονιά 2011-2012. Παράλληλα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι, έπειτα από τον εξορθολογισμό των δαπανών και μια σειρά διακανονισμών με προμηθευτές και δανειστές, το χρέος της Λυρικής έχει περιοριστεί στα 13,7 εκατ. ευρώ -από σχεδόν 17 εκατ. τον περασμένο Φεβρουάριο- και αναμένεται να αποπληρωθεί πλήρως μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Οσον αφορά τον προϋπολογισμό των φετινών παραγωγών, ο διευθυντής διευκρίνισε ότι δεν ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, ποσό που προβλέπεται να καλυφθεί από τα έσοδα των παραστάσεων.

Το πρόγραμμα

Ενδεικτικά, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον «Φάουστ» του Σαρλ Γκουνό υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Ρενάτο Τζανέλα σε μια συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (20-29 Ιανουαρίου), την κωμική όπερα του Σπύρου Σαμάρα «Η Κρητικοπούλα» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη (πρεμιέρα 12 Νοεμβρίου), το μιούζικαλ «Ωνάσης-Κάλλας: Ο μύθος» σε παγκόσμια πρώτη, με την υπογραφή του Γιάννη Κακλέα (από τις 18 Μαρτίου), την όπερα για νέους «Το μαγικό Βιολί» του Νίκου Ξανθούλη (πρεμιέρα στις 8 Ιανουαρίου), το μπαλέτο «Ολοι χορεύουν βαλς» σε χορογραφία του διευθυντή του μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλα (από 27 Νοεμβρίου), και την όπερα για όλη την οικογένεια «Ο παπουτσωμένος γάτος» του Cesar Cui σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (από 29 Οκτωβρίου).

«Λυρική Underground»

Ακόμα, ο Νίκος Κυπουργός έχει την καλλιτεχνική ευθύνη για τον κύκλο εκδηλώσεων στο υπόγειο του θεάτρου με τίτλο «Λυρική Underground» και τη συμμετοχή κυρίως νέων δημιουργών, ενώ η Λυδία Αγγελοπούλου και ο Σταμάτης Μπέρης αναλαμβάνουν τη διοργάνωση εξορμήσεων των μουσικών της ΕΛΣ στην Αθήνα στο πλαίσιο της σειράς δράσεων «Οπερα της βαλίτσας». Τέλος, ανακοινώθηκε η δημιουργία Διεύθυνσης Σπουδών με υπεύθυνο τον μέχρι τώρα διευθυντή της χορωδίας της ΕΛΣ, Νίκο Βασιλείου, η θέση του οποίου προκηρύσσεται εκ νέου για την ερχόμενη σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή