ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανάπλαση, καθαριότητα και νοικοκύρεμα στον Εθνικό Κήπο

ΠΟΛΗ. Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες για την έναρξη των έργων αναβάθμισης του Εθνικού Κήπου ύστερα από την έγκριση της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Το σχέδιο ανάπλασης θα υλοποιηθεί σε διαφορετικές φάσεις από τον Δήμο Αθηναίων στον οποίο έχει περάσει η ευθύνη λειτουργίας του Κήπου και με την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην πρώτη φάση δίνεται μεγαλύτερο βάρος στη βελτίωση των υποδομών και προβλέπεται η βελτίωση του υπόγειου δικτύου άρδευσης, η αποκατάσταση του υπέργειου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης των oμβρίων υδάτων, η αντικατάσταση των φωτιστικών, η βελτίωση των δαπέδων των μονοπατιών του κήπου και η συντήρηση της παιδικής χαράς. Η έγκριση της μελέτης δεν έγινε χωρίς απώλειες. Το γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού απέρριψε την πρόταση για αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού.

Η μελέτη προέβλεπε 100 καθίσματα και 155 κάδους απορριμμάτων, καθώς σήμερα ο κήπος διαθέτει λίγα καθίσματα, περίπου 20, τα οποία όμως παρουσιάζουν ιστορικό και μορφολογικό ενδιαφέρον αφού έχουν ηλικία ίδια με αυτή του κήπου και 11 διαφορετικά είδη κάδων. Το Συμβούλιο δεν ενέκρινε τον προτεινόμενο από το Πολυτεχνείο αστικό εξοπλισμό και ζήτησε τη συντήρηση του υπάρχοντος. Το έργο της βελτίωσης των υποδομών θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες που αφορούν τη συνολική ανάπλαση του κήπου, την αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων καθώς και τη συντήρηση της βλάστησης, συνολικού κόστους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί μελέτη προϋπολογισμού 370.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του ζωολογικού κήπου, του βοτανολογικού μουσείου, του χώρου που βρίσκεται το ρωμαϊκό μωσαϊκό και του μαντρότοιχου της Ηρώδου του Αττικού. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της χλωρίδας και την απομάκρυνση της ξερής βλάστησης.