Σε ενάμιση μήνα η απόφαση για Alter

Σε ενάμιση μήνα η απόφαση για Alter

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απουσία από το δικαστήριο των τραπεζών που έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους του τηλεοπτικού σταθμού Αlter, που αγγίζει τα 483 εκατ. ευρώ, συζητήθηκε χθες η αίτησή του για υπαγωγή στο προστατευτικό καθεστώς του άρθρου 99, που προβλέπεται από τη νομοθεσία για επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Το δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το αργότερο σε ενάμιση μήνα, ζήτησε αποδείξεις για τη δέσμευση των τραπεζών, την οποία επικαλέστηκε η συνήγορος του Αlter κ. Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, προκειμένου να συμβάλουν με νέο δανεισμό στη σωτηρία του καναλιού.

Ωστόσο, τέτοιες δεσμευτικές αποδείξεις -έγγραφα για παράδειγμα- δεν προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, όπου παρεμβάσεις υπέρ και κατά της σωτηρίας του υπερχρεωμένου τηλεοπτικού σταθμού κατέθεσαν προμηθευτές, εργαζόμενοι και άλλοι.

Ποιοι είναι κατά

Κατά της υπαγωγής του στο άρθρο 99 τάχθηκαν το Ταμείο των Δημοσιογράφων ΕΔΟΕΑΠ, η εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες φύλαξης Interstar Security, τρεις προμηθευτές, η εταιρεία «Διόνυσος» (αμοιβές ηθοποιών) και η εταιρεία «Κουκιάς Ο. Ε.» που ενοικιάζει ένα από τα κτίρια του Αlter, δίχως ωστόσο να εισπράττει το ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί, ύψους 14.000 ευρώ τον μήνα.

Εκεί, όμως, που εστιάσθηκε το ενδιαφέρον των παραγόντων της δίκης ήταν η αποτίμηση από το Αlter των λεγόμενων άυλων αγαθών, της αξίας δηλαδή του τηλεοπτικού του προγράμματος και των παραγωγών του. Η αποτίμησή τους, που προκάλεσε εντύπωση, όπως παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, φθάνοντας τα 370 εκατ. ευρώ -ενώ, για παράδειγμα, το πρόγραμμα του Μega δεν ξεπερνάει τα 140 εκατ. – δεν μπόρεσε να υποστηριχθεί.

Οπως και εναλλακτικό επιχειρησιακό σχέδιο σωτηρίας του καναλιού σε περίπτωση που, όπως η ίδια η πλευρά του Αlter υποστήριξε, οι τράπεζες τελικά κάνουν πίσω. Αυτό το σχέδιο, σχέδιο Β όπως ονομάστηκε, που περιλαμβάνει ομολογιακό δάνειο από τον επίδοξο επενδυτή και συμμετοχή των σημερινών μετόχων, ύψους 35 εκατ. ευρώ, δεν κατατέθηκε χθες στη δίκη διότι δεν ήταν έτοιμο και θα κατατεθεί προσεχώς, όπως δήλωσε η συνήγορος του καναλιού, προκαλώντας έντονες αμφισβητήσεις για την επιχειρούμενη διάσωση.

Δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις για το πώς θα καλυφθούν στο μέλλον τα 50 εκατ. ευρώ που κάθε χρόνο το κανάλι «μπαίνει» μέσα, ενώ οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν επαρκείς, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να σχολιάσει: «Πώς, αφού φτάσατε να έχετε μέσα σε δέκα χρόνια χρέος 500 εκατ. ευρώ, θα μπορέσετε να κλείσετε τώρα αυτήν την αιμορραγία;».

Παρεμβάσεις υπέρ της υπαγωγής του Αlter στο άρθρο 99 κατέθεσαν μόνο 72 εργαζόμενοι, ο μελλοντικός επενδυτής Argo, η εταιρεία «Μοντέρνοι Καιροί», που ανήκει στον μεγαλομέτοχο του καναλιού κ. Γιαννίκο και οι εταιρείες Press Hellas, Mass A. E. Πάντως, το δικαστήριο δεν ανανέωσε χθες την προσωρινή διαταγή προστασίας του τηλεοπτικού σταθμού από τους πιστωτές, που λήγει αύριο, αναγκάζοντας τους συνηγόρους του να προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη για το μεσοδιάστημα έως ότου εκδοθεί η απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή