Ελλάς – Γαλλία, συμμαχία στο βιβλίο

Ελλάς – Γαλλία, συμμαχία στο βιβλίο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Κι όμως υπάρχουν οργανισμοί που μπορούν να συνεργαστούν και να φροντίσουν για κοινή δράση. Τα Εθνικά Κέντρα Βιβλίου της Γαλλίας και της Ελλάδας συμφώνησαν και υπέγραψαν μια σύμβαση συνεργασίας που σκοπό έχει «να διαφυλάξει, να επεκτείνει και να ενισχύσει, μέσω μιας συνεργασίας σε θεσμικό επίπεδο, τις επαγγελματικές και οικονομικές ελληνογαλλικές ανταλλαγές». Την προηγούμενη εβδομάδα επισημοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε η κοινή προσπάθεια σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου του Τάκη Θεοδωρόπουλου, της Κατρίν Βελισσάρη και του προέδρου του γαλλικού ΕΚΕΒΙ, Jean-FranŒois Colosimo. Τι συμφωνήθηκε; Η γαλλική πλευρά δεσμεύεται να υποστηρίξει να χρηματοδοτήσει μία τουλάχιστον συνάντηση ανάμεσα σε Γάλλους και Ελληνες εκδότες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επιστημών του ανθρώπου, της έρευνας και της λογοτεχνίας. Η γαλλική πλευρά, επίσης, προϋπολογίζει ποσόν 50 χιλ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους μεταφράσεων από τη γαλλική προς την ελληνική γλώσσα και θα ενθαρρύνει τη φιλοξενία Ελλήνων μεταφραστών στη Γαλλία, με υποτροφίες ύψους 2.000 ευρώ. Φιλόξενη στέγη θα βρίσκουν στη διάρκεια αυτής της διετίας που ισχύει το πρωτόκολλο, και Ελληνες συγγραφείς που έργα τους έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, με υποτροφίες ύψους 2.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά παρέχει τρεις υποτροφίες σε Γάλλους συγγραφείς στη Ρόδο. Επίσης, θα χορηγηθούν σε Ελληνες συγγραφείς 8 υποτροφίες συγγραφικής δημιουργίας ύψους 3.500 η καθεμιά.

Συνολικά η γαλλική πλευρά θα μετάσχει στην υλοποίηση του προγράμματος με το συνολικό ποσόν των 150 χιλ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι αυτό το πρωτόκολλο είναι το μόνο που αφορά δράσεις για το βιβλίο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα δοθεί έμφαση σε θέματα που αφορούν την τιμή του βιβλίου, τα συγγραφικά δικαιώματα, τις αμοιβές των δημιουργών, τη διατήρηση και την ανάπτυξη της εκδοτικής ποικιλομορφίας, την καταπολέμηση της πειρατείας. Μια ενθαρρυντική πρωτοβουλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή