Πρόγραμμα με πολλούς αποδέκτες

Πρόγραμμα με πολλούς αποδέκτες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Ενα γεμάτο πρόγραμμα με πολλούς αποδέκτες προτείνει το Μέγαρο Μουσικής για την ερχόμενη σεζόν σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους φίλους της κλασικής μουσικής και ταυτόχρονα να προσελκύσει ένα πιο λαϊκό κοινό, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής ένδειας. Το Μέγαρο συνεχίζει να ποντάρει στις σημαντικές συνεργασίες όπως με τη Σκάλα του Μιλάνου και με το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης, στις μεγάλες ορχήστρες όπως τη Φιλαρμονική της Βιέννης, σε διεθνώς αναγνωρισμένους σολίστ, όπως η Μάρθα Αργκεριχ σε γνωστούς αρχιμουσικούς, όπως ο Αντόνιο Παπάνο, λυρικούς τραγουδιστές όπως ο Γιόνας Κάουφμαν, σκηνοθέτες, όπως ο Πίτερ Μπρουκ, αλλά ανοίγεται και στο κοινό της ελληνικής μουσικής με αφιερώματα στον Θεοδωράκη και στον Μίμη Πλέσσα. Στον κύκλο «Μεγάλοι Ερμηνευτές» θα προσκαλούνται από φέτος μουσικοί οι οποίοι θα ερμηνεύουν ολόκληρα μεγάλα έργα σπουδαίων συνθετών. Ο τσελίστας Πίτερ Βίσπελβεϊ θα παίξει τον ερχόμενο Νοέμβριο και τις έξι σουίτες για βιολοντσέλο του Μπαχ, ενώ ο Λεωνίδας Καβάκος με τον πιανίστα Ενρίκο Πάτσε θα ερμηνεύσουν όλες τις σονάτες για βιολί και πιάνο του Μπετόβεν. Ο διάσημος σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ θα παρουσιάσει τον Νοέμβριο μια μινιμαλιστική θεατρική εκδοχή του «Μαγικού Αυλού» του Μότσαρτ.

Στον κύκλο «Μεγάλες ορχήστρες-Μεγάλοι μαέστροι» ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Μάλερ τον Νοεμβρίου, με τον διάσημο τενόρο Κριστόφ Πρεγκαρντέν και τη μέτζο σοπράνο Βάλτραουντ Μάγιερ και η συναυλία της ορχήστρας Gewandhaus της Λειψίας με σολίστ την πιανίστα Ελέν Γκριμό. Η βασιλική ορχήστρα Concertgebouw του Αμστερνταμ θα παρουσιάσει έργα Τσαϊκόφσκι, Σαν Σαινς και Στραβίνσκι με σολίστ τον πιανίστα Ζαν-Ιβ Τιμποντέ.

Στον ειδικό κύκλο «Martha Argerich and friends» η Μάρθα Αργκεριχ, μία από τις μεγαλύτερες πιανίστες της εποχής μας συμπράττει σε τρεις συναυλίες με διάσημους μουσικούς όπως ο σολίστ της βιόλας Γιούρι Μπασμέτ, ο τσελίστας Μίσα Μάισκι ή η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου. Στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος» θα δώσει ρεσιτάλ η πιανίστα Εφη Αγραφιώτη.

Στο νέο πρόγραμμα εγκαινιάζεται επίσης η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Μέγαρο, ανεβάζοντας τον Ιανουάριο την όπερα του Γκουνό: Φάουστ. Η συνέχεια της συνεργασίας με το Τεάτρο Λύρικο περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ όπου θα παρουσιαστεί η μοναδική του όπερα «Ανοδος και πτώση της πόλης του Μαχαγκόνι». Η Καμεράτα θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο σε μια διεθνή συμπαραγωγή επιχορηγούμενη από την Ε.Ε. το άγνωστο έργο του Γκλουκ «Il Trionfo di Clelia» σε σκηνοθεσία Νάιτζελ Λόυερι και διευθυντή ορχήστρας τον Γιώργο Πέτρου. Συνεχίζεται επίσης η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου με την απευθείας αναμετάδοση παραστάσεων.

Τα Χριστούγεννα το μπαλέτο του Κρεμλίνου υπό τη διεύθυνση του Αντρέι Πετρόφ θα παρουσιάσει τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Στη σειρά «Μετατροπίες» ξεχωρίζει ένα αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του και ένα αφιέρωμα στον Αλφρεντ Σνίτκε. Στις «Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα» ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Λουτσιάνο Μπέριο.

Στις «Γέφυρες» καλεσμένοι μεταξύ άλλων είναι το έθνικ συγκρότημα Ανούσκα Σανκάρ και ο διάσημος τζαζίστας Τσικ Κορία. Η Μαρία Φαραντούρη θα δώσει τον Νοέμβριο συναυλία με τον τζαζίστα Τσαρλς Λόιντ. Ο Μανώλης Μητσιάς θα δώσει συναυλία τον Ιανουάριο, αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι. Ο Θάνος Μικρούτσικος ετοιμάζει για τον Δεκέμβριο μια ειδική μουσική παράσταση για παιδιά με οδηγό τον Καββαδία. Τέλος, εγκαινιάζεται συνεργασία με την κίνηση πολιτών «Διάζωμα» για τη διοργάνωση συναυλιών σε αρχαία θέατρα σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή