Ο μυστηριώδης Γιάννης Χρήστου

Ο μυστηριώδης Γιάννης Χρήστου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ. Κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα ήταν το πρόσωπο της σύγχρονης λόγιας μουσικής αν το 1970 δεν χανόταν τόσο πρόωρα και τραγικά ο Γιάννης Χρήστου. Γνωστός στο μουσικόφιλο κοινό για την ηρακλείτεια «Εναντιοδρομία», τον «Επίκυκλο», το «Μυστήριον» κ.ά., ο Χρήστου γεννήθηκε στην Ηλιούπολη, βορειοανατολικά του Καΐρου, το 1926. Επέδειξε από νωρίς ενδιαφέρον στη φιλοσοφία και στο Κέμπριτζ παρακολούθησε μαθήματα των Βίτγκενσταϊν και Μπέρτραντ Ράσελ. Σπούδασε μουσική, περνώντας από τη Ρώμη, ενώ στη Ζυρίχη παρακολούθησε διαλέξεις του Καρλ Γιουνγκ.

Το 1956 θα ολοκληρώσει τα «Εξι Τραγούδια» σε ποίηση Τ. Σ. Ελιοτ καθώς και τα πρώτα μεγάλα του συμφωνικά έργα. Αφησε σημαντικό συνθετικό έργο στο αρχαίο ελληνικό δράμα, συνεργαζόμενος με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στην Αθήνα θα αρχίσει να επεξεργάζεται μια σύγχρονη όπερα βασισμένη στην Ορέστεια του Αισχύλου. Δεν θα την ολοκληρώσει ποτέ: επιστρέφοντας από την ταβέρνα όπου έκανε το τραπέζι στους φίλους του για την ονομαστική του γιορτή, και ενώ ξημερώνει η ημέρα των γενεθλίων του, σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Τη γοητευτική αυτή φυσιογνωμία, που τόσο έθελξε το μυστηριακό στοιχείο της μυθολογίας, ο απόκρυφος λόγος των μυστικών και το αρχέγονο, σκιαγραφεί τώρα μέσα από ένα φιλόδοξο, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ ο Κωστής Ζουλιάτης, ο οποίος, εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει την όλη έρευνα και το σενάριο, ενώ έχει και τη φροντίδα της παραγωγής μαζί με την G.A.L.P. Pictures και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η ταινία παρακολουθεί τα ίχνη του μεγάλου συνθέτη, ως καλλιτέχνη και ως ανθρώπου, περιλαμβάνοντας σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και εκτελέσεις έργων, συνεντεύξεις με όλο σχεδόν το δημιουργικό και φιλικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι περιλαμβάνει ολόκληρο το ιστορικό μικρό φιλμ του Μίμη Κουγιουμτζή από τις πρόβες του Θεάτρου Τέχνης (1965-68), το μοναδικό έγχρωμο φιλμικό ντοκουμέντο – ένα δεκάλεπτο φιλμάκι από super 8 mm, με οικογενειακές στιγμές του Χρήστου στην Αλεξάνδρεια, το οποίο δεν έχει προβληθεί ποτέ πριν κ.ά.

Νέος κύκλος

Το όλο πρότζεκτ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ολοκλήρωσή του, καθώς εκκρεμεί ακόμα ένας νέος κύκλος συνεντεύξεων με Ελληνες και ξένους, ανθρώπους που συνδέθηκαν προσωπικά με τον Χρήστου είτε με το έργο του. Ο Κ. Ζουλιάτης βρίσκεται σε διαδικασία ανεύρεσης και άλλων συμπαραγωγών καθώς και στην αναζήτηση δωρεών, χορηγιών, ακόμα και από το απλό κοινό. «Στην ουσία», λέει, «μέσω της οικονομικής συνεισφοράς, εξασφαλίζει κανείς ένα αντίτυπο της ταινίας, ενώ παράλληλα βοηθά αποτελεσματικά στην καλλιτεχνική ακεραιότητα και τεχνική αρτιότητα της όλης κίνησης». Στο website http://anaparastasis.info μπορεί κανείς να βρει αναλυτικές πληροφορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή