Μέγαρα και παράγκες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν αγαπάς κάτι οφείλεις να το αποδεικνύεις. Ο Γιάννης Καιροφύλας είναι αθηναιολάτρης με την πλήρη σημασία του όρου, γέννημα – θρέμμα της πόλης. Εχω διαβάσει πολλά από τα βιβλία του και θυμάμαι πάντα πόσο με είχε επηρεάσει ένα από τα παλιά του βιβλία, το «Η Αθήνα και οι Αθηναίοι», που είχε κυκλοφορήσει σε μία θαυμάσια, συλλεκτική πλέον, πανόδετη μεγάλου σχήματος έκδοση γύρω στο 1978. Εκτοτε, ο Γιάννης Καιροφύλας έχει γράψει πλήθος βιβλίων και δικαίως, πιστεύω, είναι ο κατ’ εξοχήν συνεχιστής της παράδοσης της αθηναιογραφίας. Μιας αθηναιογραφίας που περιλαμβάνει τον Δημήτρη Καμπούρογλου, αλλά και τον Παύλο Νιρβάνα (με τα αξεπέραστα χρονογραφήματά του), τον Κώστα Δημητριάδη, τη Μαρία Καρατζά, τον Δημήτρη Σκουζέ και στα νεώτερα χρόνια την αλησμόνητη Μαρία Μαρκογιάννη.

Εχει ένα άμεσο, ειλικρινές, ζωηρό και ελκυστικό ύφος ο Γιάννης Καιροφύλας. Και νομίζω ότι το ανεπητίδευτο της γραφής του, ο τρόπος που μοιράζεται τις γνώσεις τους με τους αναγνώστες του που τους θεωρεί φίλους, είναι το μυστικό της επιτυχίας του. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, «Η Αθήνα στου Οθωνα τα χρόνια» διαβάζεται μονορούφι, είναι διασκεδαστικό και γεμάτο πληροφορίες.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Γιάννης Καιροφύλας γράφει βιβλία εκλαϊκευμένης ιστορίας, με στοιχεία χρονογραφήματος και προφορικής αφήγησης. Εχει έναν ωραίο τρόπο να μπλέκει την επίσημη ιστορία με τη μικροϊστορία, τους διάσημους με τους άσημους και την καταγεγραμμένη μαρτυρία με τις φήμες. Θαυμάσιες οι αναφορές του στο συγκεκριμένο βιβλίο για τη φρικτή επιδημία χολέρας του 1854 που στοίχησε τη ζωή σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό του αθηναϊκού πληθυσμού. Η υποδομή της Αθήνας σε δρόμους, ύδρευση και φωτισμό παρουσιάζεται με πολύ γλαφυρό τρόπο μέσα από το πρίσμα οργάνωσης και εξευρωπαϊσμού της πρωτεύουσας.

Ακόμη και ο Οθων παρουσιάζεται ως χαρακτήρας, δηλαδή όχι ως ένα ψυχρό πρόσωπο της ιστορίας του 19ου αιώνα, αλλά ως ένας άνθρωπος με έντονο συναισθηματισμό και εντιμότητα. Το ίδιο και η Αμαλία. Η απόσταση του χρόνου μάς επιτρέπει να δούμε το πρώτο βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας μέσα από την αθηναϊκή καθημερινότητα και την οργάνωση της αστικής ζωής στην πρωτεύουσα, έτσι όπως μας τη δίνει ο Γιάννης Καιροφύλας. Οι αντιφάσεις της Αθήνας, ανάμεσα στον εξευρωπαϊσμό και την οπισθοδρόμηση, όψεις που χαρακτηρίζουν άλλωστε όλη την εξέλιξή της έως σήμερα, ήταν κραυγαλέες τον 19ο αιώνα. Μπορούμε να πούμε ότι στα χρόνια του Οθωνα αρχίζει και ολοκληρώνεται ο εκδυτικισμός στην εμφάνιση των κατοίκων, αν κρίνει κανείς από το πόσοι φορούσαν φουστανέλα το 1840 και πόσοι το 1860.

Αλλά το βιβλίο αυτό του Γιάννη Καιροφύλα δεν είναι επίσημη ιστορία. Είναι μία πολύ ευχάριστη αφήγηση. Χάρηκα την ανάγνωση και έμαθα και πολλά άγνωστα μικρά – μεγάλα για την Αθήνα στα πρώτα της βήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή