Ατζέντα

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ

Τρεις γυναίκες, τρεις τραγικές επιλογές

Μια συνεργασία του σκηνοθέτη Ουαζντί Μουαουάντ με τον ποιητή Ρομπέρ Νταβρέ έδωσε τις «Γυναίκες». Στη σκηνή της παράστασης που θα παρακολουθήσουμε απόψε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα «συναντηθούν» ηρωίδες από τρεις τραγωδίες του Σοφοκλή: η Δηιάνειρα από τις «Τραχίνιες», η Ηλέκτρα και η Αντιγόνη, από τις ομώνυμες τραγωδίες, όλες γυναίκες που καθορίζονται από τις επιλογές τους. Σ’ αυτή την πορεία των γυναικών, συνοδοιπόρος είναι ο χορός, που αντιπροσωπεύει τη λογική. Η διαρκής «μάχη» αυτού του δίπολου -τρέλα/λογική μέχρι την κάθαρση- συνοδεύεται από μουσική ροκ, ένας ιδιαίτερος και ρηξικέλευθος συνδυασμός.

Ο Ουαζντί Μουαουάντ έχει θέσει στόχο την παρουσίαση, μέσα σε πέντε χρόνια, και των επτά τραγωδιών του Σοφοκλή, από τη γαλλοκαναδική ομάδα που έχει δημιουργήσει ακριβώς γι’ αυτά τα έργα.

Ο λιβανικής καταγωγής σκηνοθέτης έχει πολλές επιτυχίες στον χώρο του θεάτρου, πολλά βραβεία και από το 2007 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών της Οτάβα. Η παράσταση διαρκεί 5.30 ώρες, αφού κάθε τραγωδία θα παιχτεί ολόκληρη, άρα μιάμιση ώρα η καθεμιά.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Κοντσέρτο για πιάνο

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, για μία μόνο βραδιά. Στις 13 Ιουλίου θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο δύο σπουδαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου: το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, με σολίστα τον Ντένις Ματσούεφ και τη συμφωνία αρ. 8 του Antonin Dvorak. Τη Συμφωνική Ορχήστρα θα διευθύνει ο Βασίλι Σινάισκι.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το παρτάλι

Ενα νεοελληνικό μυθιστόρημα ζωντανεύει από χθες μέχρι και αύριο στον χώρο Ε της Πειραιώς 260: «Το παρτάλι» του Θόδωρου Γρηγοριάδη. Ηρωάς του ένα περίεργο και περιθωριακό ον, ένα πλάσμα που έντυνε με γυναικεία ρούχα η μάνα του στη διάρκεια της Κατοχής για τον φόβο των Βουλγάρων. Μεγαλώνοντας, το παρτάλι επιλέγει να πουλάει την περιπετειώδη ζωή του σε θεαματική περφόρμανς. Τον προκλητικό αυτό μονόλογο ερμηνεύει ο Χρήστος Στέργιογλου και σκηνοθετεί ο ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Στέλιος Κρασανάκης. Η παράσταση είναι μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Φεστιβάλ Νάξου και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Η παράσταση διαρκεί μία ώρα.

ΟΠΕΡΑ

«Ευγένιος Ονιέγκιν», του Τσαϊκόφσκι – Πράξεις τρεις

Βασισμένη στο έμμετρο μυθιστόρημα του Πούσκιν, ο Τσαϊκόφσκι έγραψε το 1879 την όπερα «Ευγένιος Ονιέγκιν». Στη διάρκειά της παρακολουθεί το καρδιοχτύπι της νεαρής Τατιάνας, που ενσαρκώνει τις αρετές της πίστης και της αφοσίωσης, και γράφει ένα από τα αρτιότερα λυρικά έργα του 19ου αιώνα. Είναι μια όπερα που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα το 1879 και η Οπερα του Θεάτρου Μπολσόι το παρουσίασε δύο χρόνια αργότερα. Στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα παρουσιαστεί ξανά από την Οπερα του Θεάτρου Μπολσόι σε σκηνοθεσία Ντμίτρι Τσερνιάκοφ και μουσική διεύθυνση Βασίλι Σινάισκι. Εδώ κι έναν χρόνο αρχιμουσικός και μουσικός διευθυντής του Θεάτρου Μπολσόι, ο Βασίλι Σινάισκι ξεκίνησε την πορεία του το 1973 κερδίζοντας το Χρυσό Μετάλλιο στον Διαγωνισμό Φον Κάραγιαν στο Βερολίνο. Σήμερα είναι περιζήτητος ως διευθυντής ορχήστρας σε όπερες.

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

«Fiammifero»

Η ομάδα νεαρών μουσικών και ηθοποιών Oper (O) συνεχίζει τους πειραματισμούς της στον χώρο του λυρικού τραγουδιού με τη σύγχρονη όπερα «Fiammifero» («Το σπίρτο»). Μια χιουμοριστική ιστορία μυστηρίου με την υπογραφή των Μαργαρίτας Γερογιάννη και Ειρήνης Γεωργαλάκη, η παράσταση αφηγείται την ιστορία ενός θιάσου που περιοδεύει ανά την Ελλάδα τραγουδώντας όπερα, όταν ο θάνατος της μέτζο σοπράνο πυροδοτεί μία σειρά από απρόσμενες εξελίξεις. Αύριο (21.30) η τελευταία παράσταση, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Θέατρο σε ταράτσες και σχολεία

Ανήκουν όλοι στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου. Και στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Φεστιβάλ Αθηνών δεν πήγαν σε συμβατικές θεατρικές σκηνές. Πάνε σε ταράτσες, σχολεία, δημόσια κτίρια, διεκδικώντας «ένα κομμάτι της πόλης, της δικής μας και συνάμα τόσο ξένης». Ετσι ξεκίνησε ήδη η ομάδα Mag με την «Αυτοβιογραφία» του Τ. Μπέρνχαρντ. Σήμερα η ομάδα Mkultra θα βρίσκεται στο 9ο και 34ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών, με την παράσταση «Μια εκδρομή». Από τις 10-12 Ιουλίου η ομάδα Nova Melancholia θα είναι στο Γαλλικό Ινστιτούτο για να παρουσιάσει την παράσταση «Πρώτος στοχασμός: περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω», και στις 14-16 Ιουλίου πάλι το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα φιλοξενήσει την ομάδα Χάπι Εντ και την «Ταράτσα του αυτόχειρα» και 18-20 Ιουλίου στο Μέγαρο του ΟΣΕ η ομάδα Projector θα παρουσιάσει το «Ταξίδι με τρένο».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Διάλεξη με θέμα «Ιστορικός συμβιβασμός Αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού και Μουσειακού Νεοβυζαντινισμού στο διατηρητέο Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου επί των οδών Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας στην Αθήνα». Στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών (Βασ. Σοφίας 22) τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ώρα 7 μ. μ.

– Τελετή βράβευσης των νικητών του 1ου φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Μικρού Μήκους και προβολή αφιερωμάτων σε Ελληνες σκηνοθέτες στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, απόψε στις 6 μ. μ.

– Βραδιά αφήγησης για μικρούς και μεγάλους με τον Ταξιάρχη Μπεληγιάννη και συνοδεία ζωντανής μουσικής στην αυλή του πολιτιστικού κέντρου Ακαδήμεια (Μαραθωνομάχων 8), τη Δευτέρα στις 8.30 μ. μ.

– Σήμερα και αύριο ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας Σπείρα Σπείρα «Αριστοφάνους 11» στο αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (9.30 μ. μ.).

– Οι «Ιχνευτές» του Σοφοκλή ανεβαίνουν στο θέατρο Πέτρας σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, τη Δευτέρα στις 9.30 μ. μ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ιάσονας Καμπάνης

Την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Τα περί ψυχής» παρουσιάζει ο καλλιτέχνης Ιάσονας Καμπάνης στο ParaPera (Αχαρνών 61 & Φερρών, τηλ. 210 8214520). Παρουσιάζει έργα πάνω σε ξύλο, καμβά και χειροποίητο χαρτί με ακρυλικά χρώματα και μελάνια. Ο Ιάσονας Καμπάνης εμπνέεται από πολλά υλικά και σχεδιάζει σε ποικίλες επιφάνειες. Εως 27 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή