Για την αφύπνιση της Ευρώπης

Για την αφύπνιση της Ευρώπης

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεωργιος Π. Μαλουχος

Η επιστροφή του Ράιχ

Η ελληνική κρίση ως μοχλός μιας γερμανικής Ευρώπης

εκδ. Λιβάνης, σελ. 252

Διαβάζοντας το βιβλίο -παρεμβατική παμφλέτα κατά τον Γ. Μαλούχο- κατανοεί κάποιος ότι η ανάκτηση της κυριαρχίας και η ευνοϊκή έξοδος από το ελληνικό πρόβλημα, αν και όταν κατακτηθούν, θα προκύψουν από αγώνες και συμβιβασμούς τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, που ενώ μπορούμε να τους αφηγηθούμε και να τους αθροίσουμε, θα ήταν παραπλανητικό να βγάλουμε ένα συνεπές και καθολικό «πολιτικό μάθημα» που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, από την τρόικα και το Μνημόνιο ώς την κυβέρνηση Παπανδρέου και την Αγκελα Μέρκελ.

Στην περίπτωση που στην Ελλάδα εξελίσσεται μια διεθνής μάχη που την έχει μετατρέψει, μαζί με τον ευρωπαϊκό Νότο, σε εργαστήριο στρατηγικής και υπόγειων συγκρούσεων, το βιβλίο ανοίγει μια αναγκαία συζήτηση για την κατανόηση μιας μείζονος ιστορικής σύμπτωσης για την Ευρώπη. Η ελληνική δημοσιονομική κατάρρευση συνδέεται με τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της μεγάλης Γερμανίας, οι οποίες εκφράζονται με εργαλείο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Η σημερινή Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με τη μεταπολεμική Γερμανία, που με θυσίες ανέκτησε την αξιοπρέπειά της αποκαθιστώντας τη θέση της ως ισότιμο μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών. Το ελληνικό πρόβλημα συμβάλλει αποφασιστικά στη νομιμοποίηση της μετάβασης σε μια γερμανική Ευρώπη με καθαρά εθνικιστικό στόχο.

Το ιστορικό υπόβαθρο

Στην Ελλάδα, για δεκαετίες, λειτούργησε μια αναξιόπιστη, εξοργιστικά αναποτελεσματική πολιτική τάξη, εθισμένη στη δύναμη του εκβιασμού ως μοντέλου εξουσίας. Η άποψη του Γ. Μαλούχου είναι ότι οι διαχρονικές ευθύνες της ελληνικής ηγετικής τάξης προσφέρουν ισχυρό άλλοθι στον γερμανικό ηγεμονισμό, τον οποίο ενθαρρύνει η υποτελής στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Το ιστορικό των τεσσάρων ελληνικών χρεοκοπιών, που όλες συνδέθηκαν με περιόδους ηγεμονικής πολιτικής ξένων δυνάμεων και επιθετικών τραπεζικών συμφερόντων των χωρών τους, και ιδίως εκείνης του 1932, που οδήγησε τελικά τη Βουλή να επιβάλει η ίδια το 1936 τη δικτατορία Μεταξά, υπενθυμίζει τους κινδύνους, που δυστυχώς δεν σταματούν εδώ: μαζί με τη χρεοκοπία, ο κλονισμός της εσωτερικής σταθερότητας και η σταδιακή αμυντική κατάρρευση έναντι της Τουρκίας συνθέτουν το πραγματικό τρίπτυχο απειλής της ελληνικής κυριαρχίας, από το οποίο, πάντως, υπάρχουν ακόμα διαφυγές.

Για να δει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να κοιτάξει δύο δεκαετίες πίσω, στην παλαιά νεκρή ζώνη του διχοτομημένου Βερολίνου, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Γερμανίας, στην ιστορική πλατεία Πότσδαμ. Οι μεταμορφώσεις της συμβολοποιημένης πλατείας συνδέονται με το Βερολίνο της ακμής και την Αθήνα της παρακμής και τους μετασχηματισμούς από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας του Αντενάουερ στη γερμανική Ευρώπη της Μέρκελ και του μεταμφιεσμένου μάρκου που αποκαλείται ευρώ.

Ελπιδοφόρες αντιδράσεις

Μια παράμετρος για την έξοδο από την κρίση, μαζί με τις αλλαγές που οφείλει η Ελλάδα για την αναχαίτιση του κακού εαυτού της, είναι η αναχαίτιση της επιστροφής του «Ράιχ». Πρώην ηγέτες, μέσα ενημέρωσης και πολίτες αγωνιούν πλέον για την Ευρώπη, βλέποντας την προσπάθεια της καγκελαρίου Μέρκελ να μετατρέψει το κοινό οικοδόμημα σε γερμανικό λατιφούντιο. Από την άλλη, υποστηρίζει ο Γ. Μαλούχος, η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, και αυτή δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν συμμαχικής πολιτικής απόφασης, αλλά και ευρύτερων γεωπολιτικών ανατοποθετήσεων της ελληνικής εξωτερικής, αμυντικής και οικονομικής πολιτικής. Χωρίς να εγκαταλείψει το ευρώ, χωρίς να παραχωρήσει τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο, η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που θα της επιτρέψουν να μείνει στην τροχιά του δυτικού κόσμου ώστε να μπορεί να αντισταθεί σε αντιπάλους όπως ο τουρκικός επεκτατισμός. Κι όλα αυτά, με ανοιχτή από την ελληνική πλευρά τη δυνατότητα μιας πιο επιθετικής διαχείρισης της κρίσης χρέους, σε μια μάχη για την υποχώρηση των δανειστών από απαιτήσεις που διαλύουν τη χώρα.

Σ’ έναν κόσμο όπου οι λαοί της Ευρώπης παρακολουθούν τετελεσμένα γεγονότα, πιθανότατα δίχως να αντιλαμβάνονται ακριβώς τις διαστάσεις και τη σημασία τους, το τέλος ίσως γραφτεί κι αυτό σε πλατείες: αντίθετα με τις κυβερνήσεις τους, και πάντως προτού η καγκελάριος Μέρκελ προλάβει να καταστρέψει τα πάντα, οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιδρούν στον στραγγαλισμό λαών και κρατών που προκαλεί η εθνικιστική ηγεμονική πολιτική της «Λέσχης του Βερολίνου» και του νέου οικονομικού Ράιχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή